Rákos megbetegedésekhez vezethet a túlsúly

2014. 11. 28.
Szerző: Szimpatika
A túlsúly és az elhízás az oka évente majdnem félmillió rákos megbetegedésnek a világon - állapította meg egy szerdán megjelent ENSZ-tanulmány.

A probléma különösen súlyos Észak-Amerikában - olvasható a WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségének (International Agencyfor Research on Cancer, IARC) tanulmányában, mely a Lancet Oncology brit orvosi szaklap aktuális számában jelent meg.

A kutatók szerint a magas testtömegindex (BMI) a rák nyomós kockázati tényezőjévé vált, 2012-ben az új rákos megbetegedések 3,6 százaléka, vagyis 481 ezer eset írható a túlsúly vagy az elhízás számlájára. "A gazdasági fejlődéssel párhuzamosan a túlsúllyal összefüggő rákos esetek számának növekedése is várható. Ezért kell hangsúlyozni, mennyire fontos az egészséges testsúly megtartása, mert ezzel számos fajtájának kockázata csökkenthető" - mondta Chirstopher Wild, az IARC igazgatója.


Észak-Amerikában a legmagasabb a túlsúllyal kapcsolatos rákos megbetegedések száma: mintegy 111 ezer új rákos esetet diagnosztizáltak 2012-ben, ez globálisan a magas BMI-vel kapcsolatos összes rákos megbetegedés 23 százaléka.

Európában az évente diagnosztizált új rákos megbetegedések 6,5 százaléka, vagyis körülbelül 65 ezer eset függ össze a túlsúllyal. Noha Ázsiában kisebb a túlsúly okozta daganatok számaránya, a kontinens nagy népességszáma folytán számuk így is igen nagy - írta az IARC.

Kínában például az új rákos esetek 1,6 százaléka, azaz nagyjából 50 ezer megbetegedés köthető az elhízáshoz. Afrikában is alacsony a számarány, a daganatok 1,5 százaléka függ össze a magas BMI-vel.

A magas testtömegindex (a kilogrammban megadott testsúly osztva a méterben megadott magasság négyzetével) a nyelőcső, a vastagbél, a végbél, a vese, a hasnyálmirigy, az epehólyag, a változókor utáni mellrák és a petefészek daganatos megbetegedésének kockázatát fokozza. A 25-ös BMI túlsúlynak, a 30-as elhízásnak számít.

Melinda Arnold, az IARC-kutatás vezetője elmondta: a nőket feltűnően nagyobb arányban érintik a túlsúllyal kapcsolatos daganatos betegségek, az eredmények azt mutatják, a változókor utáni mellrákos esetek tíz százaléka megelőzhető lenne egészséges testsúllyal.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!