A hosszan tartó fiatalság titka?

Szerző: Szimpatika
A magas zsírtartalmú ételek segíthetnek az öregedés lassításában, és sikeresen küzdhetnek olyan tünetek ellen, mint a demencia, a hallásromlás vagy az izomvesztéssel járó fogyás.
A közepes láncú zsírsavak, mint amilyen például a kókuszolaj, különösen hatékonyak lehetnek, a szakemberek szerint azért, mert a bennük található vegyületek segítenek helyrehozni a sejteket ért károsodásokat, illetve a DNS-ben keletkezett hibákat is. Vilhelm Bohr professzor, a koppenhágai egyetem kutatója és csapata olyan egereket vizsgálat, melyek DNS-e egy genetikai hiba miatt képtelen volt megjavítania saját magát. Az emberekben ez a genetikai rendellenesség egy Cockayne-szindróma nevű súlyos betegséget okoz, mely idő előtti öregedést okoz. A beteg gyermekek várható élettartama mindössze 10-12 év.



A kutatók úgy találták, hogy ha az egereknek zsírban gazdag ételeket adtak, az lelassította az öregedési folyamatokkal együtt járó hallásvesztést, fogyást és az agy öregedését is. A kutatási eredmények új reményt adhatnak nemcsak a Cockayne-szindrómás gyermekeknek, hanem az Alzheimer- és a Parkinson-kóros betegeknek is. "Az agyunknak folyamatos táplálék-utánpótlásra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működhessen, de ahhoz is, hogy az esetleges sérüléseket képes legyen kijavítani. A zsír, különösen a kókuszolaj vagy a hozzá hasonlók nagyon jótékony hatással vannak az agyunkra, mert extra energiával látják el a szervezetünket" - mondta Morten Scheibye-Knudsen, a kutatás egyik szerzője.

Az agyunknak vagy cukorra, vagy pedig ketonokra van szüksége a megfelelő működéshez. Ketonok akkor keletkeznek, ha a szervezetünk zsírt bont le ahhoz, hogy energiát szerezzen. A ketonok azért is fontosak, mert akkor is energiával látják el a szervezetet, amikor alacsony a vércukorszint, vagyis amikor nem jutunk táplálékhoz (például az éjszakai "koplalás" közben).

A kutatás eredményeiről a Cell Metabolism című szaklapban számoltak be.

Forrás: hazipatika.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!