Csökken a HIV-fertőzött gyerekek száma

2014. 12. 01.
Szerző: Szimpatika
A becslések szerint 1,1 millió HIV-fertőzést sikerült megelőzni a 15 éven aluli gyermekeknél - derül ki az UNICEF pénteken, az AIDS közelgő világnapja előtt publikált adataiból.
Az eredmény annak köszönhető, hogy HIV-fertőzött várandós nők milliói jutnak olyan ellátáshoz, amellyel megelőzhető a fertőzés anyáról gyermekre terjedése. Ez magában foglalja a nők életen át tartó HIV-kezelését, amellyel jelentősen csökkenthető a vírus csecsemőkre történő átterjedésének kockázata, valamint biztosítható az anyák életben maradása és jó egészségi állapota - közölte a UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány.


A legnagyobb csökkenés 2009. és 2013. között nyolc afrikai országban - Malawi, Etiópia, Zimbabwe, Botswana, Namíbia, Mozambik, Dél-afrikai Köztársaság, Ghána - történt. A végső célt - miszerint a gyermekek esetében 90 százalékkal csökkentsék az új HIV fertőzések számát 2009 és 2015 között - még nem sikerült elérni. A múlt évben az alacsony és közepes jövedelmű országokat tekintve a HIV- fertőzött és várandós nők mindössze 67 százaléka jutott hozzá az anya-gyermek transzmisszió terén leghatékonyabb antiretrovirális gyógyszerekhez.

A megfelelő eredményeknek gátat szab, hogy a kezelés nem érhető el mindenki számára. Az alacsony és közepes jövedelmű országokban élő HIV-fertőzöttek közül a felnőttek nagyobb eséllyel kapnak antiretrovirális kezelést, mint a gyermekek: 2013-ban a 15 éves és annál idősebb felnőttek 37 százaléka részesült kezelésben, szemben a 0-14 éves gyermekek körében mért mindössze 23 százalékkal, ami azt jelenti, hogy négy gyermekből maximum egy kap megfelelő kezelést.


A serdülőkorúak AIDS halálozási mutatói ugyancsak aggasztóak. Miközben a többi korcsoportban 2005 és 2013 között csaknem 40 százalékkal csökkent az AIDS-hez köthető halálesetek száma, egyetlen korcsoportban, a 10-19 év közötti serdülőkorúaknál ez a szám nem csökkent. A UNICEF Új statisztikák - gyermekek, serdülőkorúak és az AIDS című jelentéséből megismerhetők a gyermekekre és serdülőkorúakra, azaz a 0-19 éves korosztályra vonatkozó legfrissebb nemzetközi adatok és elemzések.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!