Az egyedüllét értelme

2014. 12. 06.
Szerző: Szimpatika
A közösségi oldalak és okostelefonok világában élünk, így állandóan kapcsolatban vagyunk másokkal - akár akarjuk, akár nem. Az egyedüllét iránti vágyunkat azonban nem szabad elnyomni: sok előnye lehet, ha néha magunk vagyunk.
Az egyedül töltött idő során az agyunk felfrissülhet, ha ugyanis állandóan kapcsolatban vagyunk másokkal, kommunikálunk, vagy csak figyeljük a körülöttünk lévő világot, az agyunk is folyamatosan munkálkodik. Ennek egyik következménye például, hogy hamarabb elfáradunk és nehezebben tudunk koncentrálni. Ha egyedül vagyunk, az agyunk is feltöltődhet, tisztábban tudunk gondolkodni és jobban tudjuk fókuszálni a figyelmünket.


Ha tehát egyedül vagyunk, zavaró tényezők nélkül, vagyis nincs olyan dolog, ami elvonhatná a figyelmünket, jobban tudunk a feladatainkra koncentrálni. Ez növeli a produktivitásunkat, rövidebb idő alatt több dolgot tudunk megcsinálni, és a tanulásban is hatékonyabbak leszünk.

Ha állandóan egy csoport tagjaként működünk, hajlamosabbak lehetünk arra, hogy a gondolatainkat és a véleményünket a többiekéhez igazítsuk. Ez azonban időnként közel sem azonos azzal, amit valójában tennénk. Ha többet vagyunk egyedül, könnyebben megtalálhatjuk a saját "hangunkat", és tisztábban láthatjuk a saját értékrendünket, vagyis idővel nagyobb önazonosságot szerezhetünk.

Egyedül könnyebb alaposan átgondolni egy-egy minket foglalkoztató problémát, így a megoldást is könnyebben találhatjuk meg rá. Ha ugyanis másokkal vagyunk együtt (akár személyesen, akár virtuálisan), túlságosan sok a zavaró tényező, melyek elterelhetik a figyelmünket. Az elvonulásnak köszönhetően hatékonyabban és kreatívabban tudjuk megoldani a problémáinkat.

Az egyedüllét segíthet abban, hogy a másokkal való kapcsolataink is javuljanak. Ha jobban megértjük saját magunkat, ismerjük a vágyainkat és tisztában vagyunk az értékrendünkkel, könnyebben választunk olyan barátokat, ismerősöket magunknak, akik segítik, nem pedig hátráltatják a fejlődésünket. Az egyedüllét ráadásul arra is megtanít, hogy jobban értékeljük mások társaságát.

Hogy találhatunk egy kis időt saját magunkra?

Kapcsolódjunk le a világhálóról, kapcsoljuk ki a telefonunkat, a televíziót, a számítógépet. Már az is nagy segítség lehet, ha azokat a jelzéseket állítjuk le, melyek az új üzenetekre, e-mailekre figyelmeztetnek.

Keljünk fel korábban, menjünk be korábban a munkahelyünkre. Már fél óra "előny" is segíthet abban, hogy egy kicsit befelé fordulhassunk, és nyugodtan gondolkozhassunk, esetleg a naplónkba írjunk, vagy egy olyan problémával foglalkozzunk, amin régóta rágódunk.

Használjuk ki az ebédidőt! Több kutatás is bizonyította, hogy az ebédidőben végzett testmozgás jelentősen növeli a kreativitást és a produktivitást. Bár az ebédidőt sokan éppen arra használják, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a munkatársaikkal, ha heti egy-két alkalommal egyedül maradunk, sokkal jobban járunk!

Forrás: Hazipatika.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!