Vitaminnal a hallásunkért?

2014. 12. 06.
Szerző: Szimpatika
A zaj által okozott halláskárosodás oka, hogy a csigában károsodik az idegsejtek és a szőrsejtek kapcsolódása. Egy új állatkísérlet azt mutatja, hogy a halláskárosodás megelőzhető egy egyszerű vegyülettel, amely a csigát stimuláló idegsejteket védi.
Halláskor a hang a belső fülben, a csigában található idegsejteken át a spirális ganglionba (a fülben található idegdúcba) továbbítódik, ami közvetíti az üzenetet az agy felé. Az erős zaj által okozott halláskárosodás esetén a csigában található idegsejtek és a szőrsejtek szinapszisai (kapcsolódási pontjai) sérülnek; ez okozza a hallás romlását.

A New York-i Weill Cornell Medical College kutatója, Dr. Kevin Brown szerint a hallássérülések kezelésének legfőbb nehézsége az, hogy nagyon kevés lehetőség van a belső fül gyógyítására. Csapatával éppen a lehetséges gyógymódok körét próbálták tágítani, amikor az új felfedezést tették.


A kísérletben egereknek egy igen egyszerű vegyületet, a B3 vitamin prekurzorát, nikotinamid-ribozid (NR) elnevezésű anyagot adtak, majd az egereket erős zajnak tették ki. Azt tapasztalták, hogy az NR sikeresen megelőzte az egereknél mind a rövid- mind pedig a hosszútávú halláskárosodást. Mindegy volt, hogy a zajhatás előtt vagy után adták az egereknek az NR-t, mindkét esetben sikeresen megelőzte a halláskárosodást.

Egy korábbi vizsgálatukban a kutatók a nikotinamid-adenin-dinukleotidról (NAD+) már kimutatták, hogy megvédi a csiga idegsejtjeit a zaj okozta sérüléstől. A NAD+ azonban egy igen instabil anyag, ezért a kutatók nem tudták, mennyire lehet használni élő állatok esetében. A NAD+-nak szintén prekurzora az NR, ami viszont kellőképpen stabil vegyület. "Az NR egyenesen bejut a sejtbe; már a szájban felszívódik, így ideális gyógyszer lehet" - mondta el Dr. Samie Jaffrey, a kutatás egyik vezetője.

Az új szer előreláthatólag azonban nemcsak a zaj okozta halláskárosodás megelőzésében és kezelésében lehet eredményes, hanem az idősebb kori hallásromlást is megelőzheti, sőt, akár bizonyos anyagcsere-betegségeket is gyógyíthatja. A kutatásról a Medical News Today számolt be.

Forrás: hazipatika.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!