Mozgásszervi károsodást okozhat a stressz

2014. 12. 14.
Szerző: Szimpatika
A hosszan, észrevétlenül fennálló stressz mozgásszervi károsodást is okozhat. A stressz a mindennapi élet velejárója, ám vannak olyan emberek, akik nem csak a feszültségekkel, hanem az abból adódó egészségügyi problémákkal is kénytelenek számolni.
Sokaknál ugyanis ennek hatására mozgásszervi problémák (is) jelentkeznek, melyek akár huzamosabb ideig is fennállhatnak. Hogy pontosan hogy függ össze a mentális állapot és az izomzat, arról dr. Váradi Éva főorvos, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája beszélt.



A feszültség az izmokban is megjelenik

A stressz és a mozgásszervrendszer szoros kapcsolatban van egymással, hiszen eredetileg az életben maradás volt a tét, hogy veszély esetén minél gyorsabban el lehessen menekülni. Ez a funkció máig megmaradt, gondoljon csak arra, hogy akárhányszor megijed, vagy feszült, az izmai összerándulnak. Ezzel a baj azonban az, hogy ha a stressz huzamosabb ideig fennáll, akkor a test folyamatosan veszélyt érzékel, így az izmok tartósan megfeszülnek, mely kitűnő táptalaja különböző mozgásszervi problémáknak.

Leggyakrabban a váll és a nyak érintett

Amennyiben valaki stresszes életmódot folytat, gyakrabban panaszkodik váll-és nyakfájdalmakra - mondja dr. Váradi Éva főorvosnő. Az izmok befeszítése ekkor rendszerint öntudatlanul zajlik, így utána sokszor hiába figyelünk arra, hogy lazítsunk, a nap végére könnyen léphet fel görcsös fájdalom. Ennek oka, hogy stressz hatására a vállakat kissé felemeljük, ami természetellenes pozíciót eredményez, és ez bizony kihat a többi izomra is. Fontos tudni, hogy amennyiben gyakran következik be izomfeszülés, izomgörcs, úgy könnyen kialakulhatnak izomcsomók, trigger pontok is, melyek akár krónikus fájdalmat is okozhatnak. Sajnos minél tovább fennáll ez az állapot, az egyre fokozódó feszülés és az izomzat közti harmónia megbomlása a test egyéb területein is problémát okozhat, így a váll-és nyakfájdalmat kiegészítheti hát-és derékfájdalom is.

Aktív fájdalomcsillapítással a stressz okozta izomfájdalom is megszűntethető

Mivel a fájdalmat a túlzott izomfeszülés, valamint az abból adódó izomcsomók okozzák, a terápia lényege a lazításon van. Jobb esetben ez otthoni masszázzsal, krémekkel, borogatásokkal a görcs megszüntethető, ám előfordulhat – főleg ha krónikus a probléma-, hogy mindez nem elég, és szakorvosi segítségre van szükség. Dr. Váradi Éva szerint létezik olyan injekciós kezelés, ami gyorsan és hatékonyan megszünteti az izomfeszülést, valamint guna terápiával a kialakult izomcsomókon is lehet segíteni. Azt azonban nem árt tudni, hogy ezek a kezelések kúrában fejtik ki maximális hatásukat, de már az első alkalom is jelentős javulást hozhat.

Forrás: weborvos.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!