Hasfájás - mi lehet az oka?

Szerző: Szimpatika
A hasi fájdalom okát nehéz lehet kitalálni, mivel előfordul, hogy a kisebb és a súlyos hasi problémák is ugyanazon tünetekkel kezdődnek. Szerencsére a legtöbb hasi fájdalom nem súlyos, és csak egyszerű otthoni kezelést igényel. A fájdalom súlyossága, helye és egyéb tünetek segítenek meghatározni, hogy mi is okozza a fájdalmat.
Generalizált (általános) fájdalom – Ez a has legalább felét, vagy annak nagyobb részét érinti. A generalizált fájdalom számos betegség kísérő tünete lehet, melyek közül a leggyakoribb az emésztési zavar vagy a gyomorinfluenza. A görcsös generalizált fájdalom, mely egyre súlyosabbá válik, bélelzáródás tünete lehet.


Lokalizált fájdalom esetén, amint azt a neve is jelzi, a fájdalom a has egy bizonyos területét érinti. A hirtelen jelentkező, egyre rosszabbodó helyi fájdalom általában súlyosabb probléma tünete. A vakbélgyulladás például kezdődhet generalizált fájdalommal, majd az a has egy bizonyos területére korlátozódik. Az epehólyag- vagy gyomorfekély betegség, gyakran kezdődik a has egy bizonyos területének fájdalmával, mely fájdalom a továbbiakban is ugyanezen a területen érezhető. Az egyre fokozódó lokalizált fájdalom általában egy hasi szerv gyulladásának tünete.



Görcsös fájdalom

A görcsök nagyon fájdalmasak tudnak lenni, bár általában nem súlyosak, ha azokat a bélrendszeren áthaladó gázok vagy széklet okozzák. Sok nő érez görcsös fájdalmat a menstruációs ciklus ideje alatt. A generalizált görcsös fájdalom, általában nem ad okot aggodalomra, kivéve ha fokozatosan rosszabbodik, 24 óránál tovább tart vagy lokalizálódik. A hasmenéssel vagy egyéb, kisebb egészségügyi problémával járó görcsös fájdalom bár igen fájdalmas, általában nem súlyos.

Alkalmanként a hirtelen jelentkező súlyos fájdalom, lehet a gyomor vagy bélrendszer sérülésének (perforáció) jele, de okozhatja torziós here vagy petefészek, vesekő, epehólyag betegség, vagy olyan véredény problémák, mint az aorta aneurizma.

A vakbélgyulladás és epehólyag betegség okozta fájdalom, mozgás vagy köhögés hatására súlyosbodik. Fontos felkeresni az orvost minden olyan esetben, mikor az erős hasi fájdalom hirtelen jelentkezik, vagy új és más enyhe fájdalom több óra vagy nap alatt, lassan egyre súlyosabbá válik.

A kisebb hasi sérülések után fájdalom, hányinger, hányás léphet fel, de az állapot sokszor néhány perc múlva javul is. Amennyiben a fájdalom fokozódik, vagy hosszabb ideig tart, az annak a jele lehet, hogy valamely hasi szerv megsérült.

Számos orvosság is okozhat hasi fájdalmat, illetve olyan mellékhatásokat, mint székrekedés, mely csak tovább növeli a hasi fájdalmat. Egyes specifikus hasi tünetek a petefészekrákkal vannak összefüggésben. Ennek tünetei közé tartozik a hasi-és kismedencei fájdalom, a hasüreg növekedése, puffadás, étkezési nehézség és gyors teltségérzet. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalja havonta 12 vagy több alkalommal, keresse fel orvosát!

Forrás: WEBBeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!