Meghosszabbíthatja az életet az ibuprofen?

Szerző: MTI
Több állatfajjal végzett kísérletek eredményei szerint az ibuprofen gyulladáscsökkentő hatóanyag hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez és az élet meghosszabbításához.
"Először kenyérélesztőn próbáltuk ki az ibuprofent, és megállapítottuk, hogy a mikroorganizmusok tovább éltek. A kísérletet férgekkel és ecetmuslicákkal folytattuk, és náluk ugyanazt figyelhettük meg: hosszabb ideig éltek, sőt, tovább maradtak egészségesek is" - magyarázta Michael Polymenis, a Texasi A and M Egyetem (TAMU) biokémikusa, a PLoS amerikai tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzője.


Amikor az ibuprofent olyan dózisban adták az említett mikroorganizmusnak, a férgeknek és az ecetmuslicának, amely arányaiban megegyezett az emberi adaggal, akkor mintegy 15 százalékkal éltek tovább a kísérletben részt vevő egyedek. Embernél ez nagyjából egy évtizednek, egy jó egészségben töltött évtizednek felel meg - magyarázta a kutató.

A gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású ibuprofen használata igen elterjedt. Polymenis elmagyarázta: az ibuprofen az élesztő sejtjeinek triptofánfelvevő képességére hat. A triptofán esszenciális aminosav, a fehérjék alkotóeleme. Az emberi szervezet nem tudja előállítani, ezért táplálékkal kell bevinni.

"Nem értjük teljes bizonyossággal a mechanizmust, de megéri tovább kutatni" - vélekedik Polymenis.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!