Ha jön a fagy

Szerző: Szimpatika
A napokban front ugyan kifejezetten nem okoz humánmeteorológiai panaszokat, a fagyok hatására a hidegfrontra érzékenyek tünetei azonban erősödhetnek: az arra érzékenyek görcsös fájdalmat tapasztalhatnak és az ízületi problémák is rosszabbra fordulhatnak. Íme néhány tipp, hogyan enyhítsük panaszokat!

A napokban a görcsös panaszok felerősödése várható: izomgörcsök, hasi és fejgörcsök léphetnek fel, melyeket enyhít borsmenta illóolajának párologtatásával, citromfű teájának fogyasztásával. Az ízületi bántalmakkal élők is fokozottan nehéz napra számíthatnak, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor az egész napos, helyenként kemény fagyok hatására erősödhetnek a panaszai. Tartsa folyamatosan melegen a végtagokat, kámforos, csilipaprikás krémmel kenegesse a sajgó részeket.

Ha hosszabb időt tölt a szabadban, készüljön fel arra, hogy extrém terhelés éri a szervezetét. Az erek összeszűkülnek a hidegben, a bőr nagyon hamar kipirosodhat, könnyen fagyási sérüléseket is szerezhet. Mozogjon sokat, ezzel serkentheti a vérkeringést, de emellett ne feledkezzen meg a megfelelő öltözetről sem! Sapka, sál, kesztyű, vastag talpú csizma, és több rétegű, vastag ruházat ajánlott, a gyerekeket is jól öltöztesse fel! Meleg italokkal, levesekkel hamar átmelegítheti testét, főzés során pedig alkalmazzon melegítő fűszereket, mint például a feketebors, a gyömbér, a fahéj.

Több helyen napok óta most bújik elő először a nap, a természetes fény jó hatással lehet a hangulatra, némi vidámságot csempészhet a lehangoló órák sorába. A megfázás elleni védekezés részeként fogyasszon sok zöldség- és gyümölcsfélét, emellett a méz is immunerősítő hatással bír.

A közlekedést sokfelé nehezítik havas útszakaszok, emellett több helyen előfordulhatnak olyan részek, ahová hótorlaszokat épített a szél. Téli gumi nélkül nem tanácsos útnak indulni! Arra is számíthatunk, hogy a letaposott, lefagyott részeken csúszik az úttest, ezért mérsékeljük a sebességet, vezessünk nagyon óvatosan! A gyalogos közlekedés is nehézkes lehet, válasszunk kevésbé csúszós lábbelit, amiben könnyen tudunk mozogni!

Forrás: hvg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!