Denevérek okozhatták az ebolajárványt

2015. 01. 02.
Szerző: Szimpatika
Denevérektől fertőződhetett meg ebolavírussal tavaly december végén a nyugat-afrikai Guinea Meliandou településén az a kisfiú, akit a világszerte több ezer halálos áldozatot szedő vérzéses láz első betegének tartanak - derült ki a német Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) kedden közzétett tanulmányából.
A Fabian Leendertz vezetésével tevékenykedő nemzetközi kutatócsoport az Embo Molecular Medicine című szaklapban arról számolt be, hogy az afrikai faluban a gyerekek gyakran játszottak egy hatalmas üreges fa körül, ahol szelindekdenevérek (Mops condylurus) éltek. A kutatók az azóta leégett fa körüli talajban és az elszenesedett maradványokban megtalálták e denevérfajta örökítőanyagát.

Fotó: ecologysurveysinnorfolk.co.uk
A környékbeliektől azt is megtudták a szakértők, hogy a gyerekek gyakran megfogták a fában élő denevéreket, sőt időnként rostélyon megsütötték őket.

A szakértők körében a szelindekdenevérek már korábbi ebolajárványok kitörésekor is lehetséges vírusgazdaként merültek fel. A fajról köztudott, hogy képes átvészelni az ebolavírussal való megfertőződést. Az állatokban a kutatók korábban a kórokozó elleni antitesteket fedeztek fel.

Egy nemzetközi kutatócsoport 2014 áprilisában utazott a guineai határvidékre - ahonnan az ebolajárvány által Guinea mellett a leginkább érintett két országba, Sierra Leonéba és Libériába vezet az út -, hogy feltárják az ebolajárvány okát.

Az RKI tanulmánya rámutat, hogy a hasonló járványok alkalmával az elhullott vadon élő állatok száma is megnőtt, s főleg az emberszabású majmokat és némely antilopfajtát érintett a betegség. Emiatt a kutatók megvizsgálták, hogy a jelenleg érintett területen játszódott-e le változás a környék faunájában. Végül azonban úgy találták, nincsenek erre utaló jelek.

A tanulmány szerzői szerint a guineaiak gyakran kerültek kapcsolatba repülőkutyákkal is, amelyeket mindeddig az ebolajárvány elterjedésének legvalószínűbb forrásaiként tartottak számon. Mindenesetre a kutatók szerint a szelindekdenevér leírása lehetséges vírushordozóként új távlatokat nyit a vérzéses láz elleni küzdelemben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfői jelentése szerint a fertőzöttek száma az ebola által leginkább sújtott három afrikai országban, Sierra Leonéban, Libériában és Guineában együttvéve már meghaladta a 20 ezret, és eddig 7842 ember halt meg a járványban. A helyzet Sierra Leonéban a legsúlyosabb.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!