Örökölhető az öngyilkosságra való hajlam

2015. 01. 07.
Szerző: Szimpatika
Négyszer-ötször nagyobb eséllyel tesznek öngyilkossági kísérletet azok, akiknek szüleik maguk is megpróbálkoztak ezzel, akár vannak kóros hangulatváltozásaik, akár nincsenek - állítja egy új amerikai tanulmány.
Míg az ilyen kóros hangulatváltozások jelentős szerepet játszanak az öngyilkossági kísérletekben, a tanulmány vezetője, Dr. David Brent, a University of Pittsburgh School of Medicine pszichológiaprofesszora azt nyilatkozta, más tényezőkre is figyelnünk kell ilyen esetekben. A korábbi tanulmányok is utaltak az öngyilkossági hajlam öröklődésére, ezen tanulmányok résztvevőinek életútját csak 1-2 évig követték a kutatók. Az eredmények a JAMA Psychiatry szaklapban jelentek meg - írja a hazipatika.com.



A szóban forgó tanulmányhoz Brent és társai a kóros hangulatváltozásoktól szenvedő szülők gyermekeit figyelték hosszabb időn át, hogy megvizsgálják, mi a kapcsolat a szülők és a gyermekek öngyilkossági kísérletei illetve hangulatváltozásaik között. Mindehhez 1997-2012 között 701 embert vizsgáltak meg. A 10-50 év közötti vizsgálati alanyokat egyenként körülbelül hat éven át követték nyomon. Közülük 334 gyermek volt, akikből 191 kísérelte meg az önkezi halált. A kutatók szerint a résztvevők körülbelül 6%-a vallotta be, hogy megpróbált véget vetni életének a kísérlet előtt, 4%-uk pedig a vizsgálat közben próbálkozott meg ezzel. Brent és társainak adatai azt mutatják, négyszer-ötször nagyobb eséllyel próbálkoznak öngyilkossággal azok, akiknek szüleik maguk is megpróbálkoztak ezzel. A kóros hangulatváltozás mellett az impulzív agresszív viselkedés is magyarázhatja a szuicid hajlamot, mivel az ilyen típusú agresszív vonások magukkal hozzák a hangulatváltozásokat, amelyek növelik a szuicid vonások esélyét. A jó hír viszont az, hogy mind a hangulatváltozások, mind az impulzív agresszív viselkedés kezelhető.

Brent rámutatott arra is, hogy a CDC felmérései szerint az amerikai népesség 0,5 százaléka, csaknem egymillió ember kísérelte meg az öngyilkosságot a tavalyi évben. Rámutattak arra is, hogy a 15-24 éves korcsoportban 100-200 öngyilkossági kísérlet jut minden egyes sikeres öngyilkosságra. Brent külön hangsúlyozta, hogy kutatásukkal nem szeretnének extra riadalmat kelteni. Elővigyázatosságra hívja fel a figyelmet, amelyet a mellrák vagy végbélrák családon belüli halmozódásához hasonlított.

Forrás: Házi Patika

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!