Mi lesz ebből húsz év múlva?

2015. 01. 21.
|
Már megint január. Már megint új év, új kihívás, ismeretlen, új hónapok, napok. Vagy inkább új lehetőségek? Ez is, az is.
Sokszor gondolkodom. Jó lenne a jövőbe látni? Előre tudni, mi lesz velünk, mi a gyerekeinkkel, az unokáinkkal?
MI LESZ VELÜNK a nem is oly távoli jövőben, mondjuk 20 év múlva?

KÉT DOLOG BIZTOSNAK LÁTSZIK. Életünkben egyre nagyobb szerepet kap az informatika, a számítástechnika, a környezetvédelem és a környezettudatos gondolkodás. Az is szinte biztos, hogy amennyiben egyáltalán élni akarunk a Föld nevű bolygón húsz év múlva is, ezt csak okosabban tehetjük, mint ma. Nem zsákmányolhatjuk ki a természetet és magunkat. Mert nem állunk túl jól.

A JELENLEG ISMERT készletek és a jelenlegi felhasználás alapján a kőolaj 15-20, a földgáz 35-40, a kőszén 50, az urán 40 évre elegendő. Az USA geológiai szolgálatának becslése szerint a kőolaj kitermelése 2040-ben tetőzik, tehát 20 év múlva már olajhiány lép fel. Ez előre vetíti az olajért vívott háborúk szaporodását. Amikor a jövő energiájáról esik szó, előtérbe kerülnek az úgynevezett megújuló erőforrások. Ezek jelentősége rendkívüli. Megújuló energiaforrásoknak nevezhetők azok, amelyeknek a hasznosítás során nem csökken a mennyiségük. Ilyen forrás a föld hője, a vízenergia, a szél és a Nap energiája.

A FÖLD MAGJA FELÉ haladva átlagosan 30 fokkal nő kilométerenként a hőmérséklet. Magyarország területe alatt a földkéreg az átlagosnál vékonyabb, ezért geotermikus adottságai igen kedvezőek. Előbb vagy utóbb rákényszerülünk ennek használatára. Még akkor is, ha ez „ingyen” van, tehát nem jelent az államnak bevételt. A napenergia kihasználása is növekedni fog. Ma Magyarországon ez is csupán töredéke a lehetségesnek. S ha jól bele­gondolunk, érthetetlen ez a pazarlás.

HISZEN A JÖVŐ HÁZA már ma is megépíthető lenne.
Csak sajnos az ehhez szükséges technológiák (hőszivattyúk, nyílászárók, szigetelések, napelemek és kollektorok) ára még nagyon magas. De már létezik nulla energiafelhasználású ház, amely éppen annyi energiát termel, mint amennyit elfogyaszt. Vagy többet. Sajnos ma még nagyon sokba kerül, megtérülése évtizedekben mérhető. De ez nem lesz mindig ilyen drága. 20 év múlva alapvető igény lesz egy házzal kapcsolatban az, hogy megtermelje magának a kellő energiamennyiséget. A jövő házában gyűjtik és használják az esővizet, a szennyvizet növényekkel megszűrve juttatják vissza a természetbe, ivóvizét pedig kútból nyeri. Csak újrahasznosítható vagy komposztálható hulladékot termel. Építőanyagai a környezetből valók, és idővel oda is jutnak vissza. Falai annyira jól hőszigeteltek, hogy a falakon, ablakokon át szinte egyáltalán nem veszít hőt, nyáron pedig a hatékony napvédelem miatt nem tud túlmelegedni.

A VÍZTAKARÉKOSSÁG lényeges szempont lesz. A konyha kétféle forrásból nyeri majd a vizet: a hagyományos vízhálózatról jön majd a közvetlen fogyasztásra, illetve főzéshez használt ivóvíz, a házi víztisztító rendszer segítségével pedig az összegyűjtött esővizet, tisztított szennyvizet hasznosítjuk újra, például mosogatáshoz, takarításhoz. Ez persze közel sem új találmány, hiszen ötven évvel korábban egy vidéki háztartásban teljesen természetes volt, hogy az esővizet összegyűjtötték, mosásra, öntözésre felhasználták. A háztartásban keletkezett hulladékot nem szemétbe dobták, hanem a sparheltben elégették, az állatoknak adták, trágyáztak vele.

A JÖVŐBEN minden háztartási tevékenység gombnyomásra, gépek által működő lesz, mégis megjósolható, hogy éppen úgy, mint ma, állandó időhiánnyal küzdünk majd. A jövő háztartását tervezők egyetértenek abban, hogy érintőképernyőről irányítható központi szabályozórendszer programozza majd a feladatokat. A készülékek 24 órában csatlakoznak az internetre: ezen keresztül a távolból is vezérelhetők lesznek. Így például a munkahelyünkről is kikapcsolhatjuk a sütőt, beindíthatjuk mosogatógépet, beleshetünk a hűtőbe, hogy mi az, ami hiányzik a vacsorához.

AZ ORVOSI DIAGNOSZTIKA továbbfejlődik, és természetes lesz, hogy ha megfizetjük, megismerhetjük a génjeinkben tárolt információkat. Megtudhatjuk például, hogy milyen betegségekre vagyunk hajlamosak. Ez részben már ma is lehetséges. Az egészségügy egyénre szabott gyógyszereket és terápiákat kínál majd. Persze valószínűleg nem mindenkinek. Hiszen mindez húsz év múlva sem lesz olcsó, vagyis mindenki által megfizethető. Fennáll a veszélye annak, hogy a fejlett egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés újabb egyenlőtlenségeket szül. A gazdagok egészségesebbek lesznek és tovább élnek majd. Miként ma is. A betegségek leküzdésére a különböző tudományágak, az informatika, a biokémia, a mérnöki, és az orvosi szakterületek együttműködésére lesz szükség. Ahogyan már ma is. Hiszen a különböző implantátumok, a hallókészülékek vagy a szervpótlás e nélkül az együttműködés nélkül elképzelhetetlen. A gyógyítás szolgálatába áll majd az őssejt-kutatás minden eredménye, a génsebészet, a szervpótlás, a test fiatalságának megőrzésére kialakított technikák.

A „TUDÁSMEGSZERZÉS” is egyre inkább változik majd. A hagyományos, „egy ember beszél sokhoz, és elmondja, hogyan is van” típusú oktatás meg fog szűnni. A könyv embereit az információs forradalomban a képernyő emberei váltják föl. Az e-learninget, vagyis az elektronikus úton továbbított ismeretanyag elsajátítását, a távoktatást fel fogja váltani az m-learning, vagyis a mobilon és mobilitáson alapuló tanulás.

DE AZ IS VALÓSZÍNŰ, hogy az alapvető emberi tulajdonságok nem változnak majd. Ahogy nem változtak az elmúlt évezredek során sem. Éppen olyan bolondul leszünk szerelmesek, féltékenyek, boldogságra vágyakozók, irigyek és szomorúak, miként ma.
Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el