Károsabb lehet a méz, mint a cukor?
A cukorban gazdag étrend roncsolja a fogakat – ez főleg a gyerekekre veszélyes –, növeli a has és a csípő kerületét, és ártalmas a bőrnek, sőt, megváltoztatja a hangulatot és az alvási szokásokat is. De tényleg a méz a jobb megoldás? Nicole Mowbray író és a téma szakértője a Daily Mail oldalán foglalta össze a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
A méz is cukor, ártalmas lehet
A méz 55 százalékban fruktózból, azaz gyümölcscukorból áll, vagyis hasznosabb a szervezet számára, mint a finomított cukor. Előbbit ugyanis a máj bontja le, míg utóbbit a hasnyálmirigy által termelt inzulin segítségével dolgozza fel a szervezet. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mindkettő vércukorszint-emelkedést eredményez, mégpedig azonnal, és ha túl sokat fogyasztunk a mézből, ugyanúgy beindulnak a raktározási folyamatok.
A kalóriadús édesítő
A méz a cukorhoz képest lassabban szívódik fel a szervezetben, mivel alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkezik. Ha mézre gondolunk, akkor a természet, méhek és gazdálkodás szavak jutnak eszünkbe, és kis bioboltok, ahol az őstermelők árulják saját portékáikat. Ezzel szemben ha a cukorra gondolunk, akkor ültetvények, óriási gyárak, melyek fehér granulátummá dolgozzák fel a cukorrépát. Talán ezek miatt is, a mézet természetközelibbnek és egészségesebbnek hisszük, de ez téves, hiszen mindkettő cukor, vagyis nagy mennyiségben káros a szervezetnek.
A méz jobban hizlal
Míg egy teáskanál cukor nagyjából 16 kalória, addig ugyanennyi általános virágméz 22 kalória. Ráadásul sokan, akik cukor helyett használják joghurtba, ételbe vagy teába, jóval többet esznek belőle, mint kellene, azt gondolván, hogy ezzel jót tesznek a testüknek. Amit egészségesebbnek gondolunk, abból hajlamosak vagyunk többet enni, így mézből is mindig több kerül mindenbe, mint amennyi cukorból.
Kevesebb ásványi anyag és vitamin
A vállalatok előszeretettel használják a méz szót ahelyett, hogy valamire azt mondanák, hogy édes, mert tudják, hogy a mézhez automatikusan társítjuk azt, hogy egészséges. A nyers, finomítatlan méz, amit gazdaságokban, bioboltokban lehet kapni, tartalmaz B6-vitamint, niacinokat, riboflavint, azonban a valóban hasznos anyagok csupán a méz 2 százalékát teszik ki. Az iparilag előállított méz esetében pedig még ez is elmarad, hiszen ott a hőkezelés miatt ez is elveszik.
Tulajdonképpen nincs is rá szükség
A hozzáadott cukornak – legyen szó finomított fehér cukorról vagy mézről – nincsenek táplálkozási előnyei. A napi kalóriabevitelnek csupán tíz százaléka kellene legyen a cukor, ez nők esetében 50 grammot, a férfiaknál 70 grammot jelent. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint csökkenteni kellene a napi elfogyasztott cukormennyiséget maximum hat teáskanálnyi mennyiségre, melybe a természetes méz is beletartozik. A mértékletesség nagyon fontos, de emellett az is lényeges, hogy ne jó és rossz élelmiszert különböztessünk meg, hanem mértéktartóan étkezzünk – hangsúlyozza Mowbray.
Forrás: Magyar Nemzet Online
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
- Gördülő sportok tavasszal
- Útmutató kismamáknak a genetikai vizsgálatokhoz
- Miért nevetnek a babák?
- Evészavarok megoldókulcsa: a család
- Örökölt mintázatok: nagyszüleink, szüleink sorsát éljük tovább?
- Ábel Anita: „Azért vagyunk, hogy áttörjük a falat”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!