Rákgyógyítás: világelső a magyar fejlesztés

2015. 02. 04.
Szerző: Szimpatika
Egyedülálló fejlesztéssel állt elő az Oncompass Medicine globális onkológiai információs központ. Az intézmény a személyre szabott daganatellenes kezelések mellett „onkológiai iránytűként” is működik: megkeresi, hogy az adott beteg számára a világban hol lelhető fel a legjobb terápia, megteremti az összeköttetést, és a terápia elérésében is segítséget nyújt.
Az Oncompass Medicine a 2003-ban alapított KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ utódja, mely a személyre szabott, célzott daganatellenes kezelésekhez szükséges molekuláris diagnosztika hazai és nemzetközi úttörője. A cég az elmúlt években folyamatos innovációval tette lehetővé, hogy a betegek Magyarországon is hozzáférjenek a legkorszerűbb diagnosztikai módszerekhez, és azokhoz az információkhoz, hogy milyen genetikai elváltozások felelősek a daganat kialakulásáért.



Az intézmény az elmúlt utolsó két évben már arra koncentrált, hogy a molekuláris genetikai elváltozásokat összekapcsolja a személyre szabott, célzott terápiás lehetőségekkel. Ebből a célból egy olyan orvosi, bio-informatikai rendszert fejlesztett ki, amely egyfajta onkológiai iránytűként, a diagnosztikát összeköti a gyógyítással. Az Oncompass a molekuláris diagnosztika eredménye alapján megkeresi, hogy a világon létezik-e az adott genetikai elváltozásra, személyre szabott, célzott terápia, és ezt az információt hozzáférhetővé teszi a beteg és kezelőorvosa számára. Sőt - a világon egyedülálló módon - a terápia eléréséhez szükséges gyakorlati segítséget is megadja a betegeknek. Ma már a rák elleni harc egyik legfontosabb eszköze az információ: az orvostudomány  több száz rákgént és több millió génhibát ismer. Ennek fényében a legfőbb feladat az, hogy ezt a tudást a gyógyításban is hasznodítani tudják, hogy a génhibákat össze tudják kötni a megfelelő, célzott terápiákkal. Az információ a beteg és az orvosa számára egyaránt a legfontosabb eszköz a gyógyításban.

Dr. Peták István, az intézmény tudományos igazgatója így mesélt a központban végzett munkáról: „rákkutatóként az a feladatom, hogy folyamatos kutatással és fejlesztéssel mindent megtegyek azért, hogy a rákos betegek hozzájussanak a személyre szabott, célzott kezelésekhez. Az elmúlt 10 évben a legnagyobb feladat az ehhez szükséges génhibák kimutatása volt: a molekuláris diagnosztika segítségével megkerestük, hogy melyik hibás gén okozza a daganatot. Jelenleg a legnagyobb feladat, a génhibák összekapcsolása a megfelelő terápiával, azzal a 260 hatóanyaggal, amely forgalomban, vagy fejlesztés alatt található. A következő évek nagy kihívása, hogy az orvos és a beteg hozzáférhessen a világon fellelhető összes kezelési lehetőség információjához, és ennek alapján tudjanak dönteni a legoptimálisabb terápiáról.

Dr. Peták István és Fédéric Ollier
Frédéric Ollier vezérigazgatója nagy problémának látja, hogy a világon csak a betegek kis része fér hozzá a drága gyógyszerekhez, ezért is tekinti missziójának, hogy az információáramlás segítésével a gyógyszerkutatás költségei csökkenjenek, így a betegekaz egész világon könnyebben férjenek hozzá az új, célzott készítményekhez. Frédéric Ollier szerint az információ szabadsága mellett az átláthatóság is rendkívül fontos, amely a gyakorlatban nem a gyógyszerhez keresi a beteget, hanem a beteghez a gyógyszert –ehhez az elképzeléshez igazodik az intézménye által kialakított rendszer.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!