Komoly áttörés a HIV elleni harcban

2015. 02. 20.
Szerző: Szimpatika
Biztató eredményeket hoztak a HIV vírus elleni újfajta vakcina tesztjei az amerikai kutatók szerint, akik a genetikai alapú védőoltást majmokon próbálták ki teljes sikerrel.

A vakcina még az emberi klinikai tesztek előtt áll, hosszú távú biztonságáról sem tudnak sokat, mégis „izgalmas” fejlesztésnek tartják a kutatók – számolt be róla a The Independent online kiadása.

A védőoltás általában úgy fejti ki hatását, hogy immunválaszt vált ki a beoltottnál. A most tesztelt „alternatív vakcina” új megközelítéssel próbálkozik – ismertették eredményeiket a Nature brit tudományos lapban az amerikai Srcipps Kutatóintézet tudósai. Ők először olyan molekulát alkottak, amely megakadályozza, hogy a HIV vírus a sejtekhez tapadjon. Ezután a mesterséges molekula genetikai anyagát rhesusmajmok izmaiba injekciózták, hogy stimulálják a molekulák termelődését a vérben.


Védelmet biztosított az oltás a majmoknak

A kísérletek eredménye az lett, hogy a vakcina megvédte a beoltott négy állatot a vírus majmokat megfertőző változatától akkor is, ha utóbbiból igen nagy dózisnak tették ki őket. A vakcina legalább 34 hetes védettséget nyújtott a majmoknak, amelyek a fertőzés semmiféle formáját nem mutatták, bár 16-szor akkora mennyiségű vírust adtak be nekik, mint amennyi elegendő volt a kontrollcsoport állatainak megfertőzéséhez ˜– írták a kutatók, akik egy éven belül el szeretnék kezdeni a klinikai vizsgálatokat.

Embereken még nem használható

„Minden eddigi módszernél közelebb jutottunk az univerzális védelemhez, ám akadályok állnak még előttünk. Mindenekelőtt az a kérdés, hogy mennyire lenne biztonságos igen sok embernek beadni a vakcinát” – magyarázta Michael Farzan, a kutatás vezetője.

A HIV vírus elleni védőoltás kutatása három évtizede folyik, mindeddig kevés sikerrel jártak a tudósok. A HIV-fertőzöttek antiretrovirális gyógyszerek szedése mellett hosszú életet élhetnek, a vakcina kifejlesztését azonban továbbra is fontosnak tartják a szakértők, mert a betegség gyógyszere drága, és sok fertőzöttnek nehézséget okoz, hogy hosszú időn át naponta szedje.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!