Súlyos károsodást okoznak az adalékanyagok

Szerző: Szimpatika
Sokfajta feldolgozott élelmiszerben alkalmazott mindennapos adalékanyagok kutatók szerint elősegíthetik az olyan gyulladásos bélbetegségek kialakulását, mint a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség, emellett kapcsolatba hozhatóak egy sor, az elhízással kapcsolatos állapottal.
A vizsgálatban az emulgeálószerekre - számos élelmiszernél alkalmazott vegyület, amely javítja az állagot és meghosszabbítja az eltarthatóságot - koncentráltak. Egérkísérletek során kimutatták, hogy ezek az anyagok módosíthatják a bélbaktériumok fajösszetételét és bélgyulladást generálhatnak. Ez az első alkalom, hogy kimutatják, ezek az anyagok közvetlen hatással lehetnek az egészségre.

Az ilyen gyulladások összekapcsolhatóak a Crohn-betegséggel és a fekélyes vastagbélgyulladással (colitis ulcerosával), illetve a metabolikus szindrómával, eme utóbbi anyagcserezavarok együttes fennállása, amely növeli a 2-es típusú diabétesz, a szívbetegség és a szélütés kockázatát.

A kísérletben az egerek testébe ivóvízben hígítva vagy táplálékukba adagolva juttatták be az emulgeátorokat, amelyek az eredmények szerint alacsony fokú bélgyulladást, és a metabolikus szindróma jellegzetességeit - úgymint vércukorszint-rendellenességeket, a testsúly megnövekedését és hasi zsírfelhalmozódást - váltottak ki. Az emulgeálószerek fogyasztása emellett növelte a colitis kockázatát - imitálva az emberi gyulladásos bélbetegséget - a genetikailag erre hajlamossá tett egereknél - mutatták ki.



Benoit Chassaing, a Nature-ben megjelent tanulmány egyik szerzője elmondta, az egereknél megfigyelt hatások talán az embereknél is nyomon követhetőek. A tanulmány két széles körben alkalmazott emulgeátort, a poliszorbát 80-at és a karboxi-metil-cellulózt vizsgálta. Emberekkel végzett vizsgálatokat is terveznek, és már hozzálátták más emulgeálószerek tanulmányozásához is.

Az emulgeálószereket alkalmazzák margarinban, majonézben, krémes szószokban, cukrokban, jégkrémekben, csomagolt és feldolgozott élelmiszerekben, illetve pékárukban. A majonézhez hasonló termékeket selymessé és krémessé teszik.

A gyulladásos bélbetegségek és a metabolikus szindróma kulcsjellemzője a bélrendszer mikrobiótájának - közel 100 billió baktérium él a béltraktusban - átalakulása oly módon, ami gyulladást idéz elő. Miután az emulgeálószereket fogyasztó egereknél kevesebb mikrobafajt mutattak ki a bélrendszerben és arra is bizonyítékot találtak, hogy a mikrobák közelebb vándoroltak a belet bélelő sejtekhez, azt gyanítják, hogy eme adalékanyagok le tudják bontani az emlősbelet védő, és a baktériumok bélsejtekkel történő kapcsolatfelvételét meggátoló nyálkahártyát. Ha ez megtörténik, a baktériumok gyulladást váltanak ki a bélben, ami megváltozott anyagcseréhez is vezethet.

A gyulladásos bélbetegség és a metabolikus szindróma előfordulása a 20. század közepétől indult emelkedésnek, megközelítőleg azzal egyidejűleg, hogy az élelmiszergyártók széles körben használni kezdték az emulgeátorokat - írják a kutatók tanulmányukban.

Andrew Gewirtz, immunológus és a kutatás másik szerzője hozzátette, azon gondolkodtak, hogy valamiféle nem genetikai eredetű tényező játszik szerepet előfordulásukban, valamiféle környezeti tényező, ami megmagyarázhatná eme krónikus gyulladásos betegségek arányának növekedését. Elmondása szerint megfelelő jelöltnek tűntek az emulgeátorok, mivel mindenhol megtalálhatóak, alkalmazásuk pedig nagyjából párhuzamba állítható eme betegségek arányának növekedésével.

Hozzátette, a korábbi tanulmányok során talán azért nem tűntek fel a megfigyelt változások, mert az új adalékanyagokat már nagyobb csoportokon tesztelik, ami elfedheti a nüansznyi hatásokat azoknál az embereknél, akik genetikailag vagy bélmikroba-kompozíciójuk alapján hajlamosabbak eme betegségekre.

Kifejtette, további kísérletekre van szükség, mielőtt a megfelelő hatóságok fontolóra vennék az adalékanyagok jóváhagyási eljárásának módosítását, mivel az ilyen anyagok eltávolítása az élelmiszerekből gyorsabb romlást idéz elő, és másfajta egészségügyi kockázatnak teszi ki a fogyasztókat.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!