Fájdalomcsillapító: komoly kockázatot jelenthet

2015. 03. 06.
Szerző: Szimpatika
Egy brit szakfolyóiratban megjelent tanulmány figyelmeztetése szerint korábban alábecsülték a paracetamol hosszú ideig és nagy adagokban folytatott szedésének kockázatait.
A világszerte leginkább – többnyire recept nélkül - forgalmazott fájdalomcsillapítót számos fájdalmas akut vagy krónikus betegség esetében ajánlják. Általánosságban kevésbé tartják veszélyesnek, mint a szintén a fájdalom csillapítására használt, szteroidokat nem tartalmazó gyulladásgátlókat és az ópiumszármazékokat.

Korábban is ismert volt, hogy túladagolás esetén károsítja a májat, brit kutatók a British Medical Journal (BMJ) gondozásában megjelenő Annals of The Rheumatic Diseases című szakfolyóiratban kedden megjelent tanulmányukban rendszeres és hosszú idejű alkalmazásának hatásait vizsgálták.
Kép: chacha.com
Nyolc korábbi tanulmány alapján kimutatták, hogy az ismételten és jelentős dózisokban (napi 3 gramm) paracetamolt szedő betegek esetében a halálozási arány elérheti a 63 százalékot is. Rendszeres szedése 68 százalékra növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is heti több mint 15 tabletta fogyasztása esetén.

A gyomor- és bélrendszeri, valamint a veseproblémák kialakulásának kockázata rendszeres fogyasztás esetén szintén megnő. A veseproblémák esetében a kockázat kétszeresére nőhet, ha a páciens élete során több mint 500 gramm paracetamolt fogyaszt. A paracetamolt általában 500 vagy 1000 milligrammos tabletták formájában forgalmazzák.

A leedsi kórház Philip Conaghan vezetette kutatócsoportja elismerte, hogy abszolút értékben ugyan csekélyek az említett kockázatok, de a tanulmányuk rámutatott, hogy "a paracetamol valódi kockázata nagyobb annál, mint ahogyan jelenleg az orvostársadalom gondolja".

"Tekintettel arra, hogy gyakran alkalmazott szer, mely orvosi rendelvény nélkül kapható, indokolt lenne rendszeresen felülvizsgálni hatékonyságát és a szervezet gyógyszertűrését az egyes kórok esetében" – olvasható a tanulmányban.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!