Mostantól tilos a kertekben a szemétégetés!

2015. 03. 10.
|
Március 5-én lépett hatályba az Országos Tűzvédelmi Rendelet. Az egyik legfontosabb változás, hogy a hulladékok szabadtéri égetését az év nagy részében betiltották: kizárólag az önkormányzat által kijelölt időszakban és módon lehet a hulladékot eltüzelni.
Az újonnan bevezetett rendelet minden magyar állampolgár, gazdasági szervezet, önkormányzat, állami vállalat és civil szereplő számára jelentős változásokat hoz. Az élet és értékvédelem jegyében a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetésének betiltása a főváros belterületén előreláthatólag nem okoz különösebb problémát, a vidéki településeken viszont jelentős változást hozhat. Ezen lépéssel előtérbe helyezhetik a komposztálást, mely fontos lehet a környezetvédelem szempontjából.

Fotó: levego.hu
Tények

Hazánkban széles körben elterjedt „népbetegség” a kerti hulladékok és az avar égetése. Kevesen tudják, hogy ez a tevékenység mennyire káros a környezetre és az emberi egészségre. Az értékes szervesanyagból az égetés során hamu keletkezik, mely csak korlátozottan alkalmas talajerő-utánpótlásra, nagyobb mennyiségben egyenesen rombolja a talaj humuszkészletét. Ezzel szemben komposztáláskor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik.

Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, légszennyezést okoz. A nagy szennyezést elsősorban az váltja ki, hogy alacsony a tűz hőmérséklete, így aminek égni kellene nem ég el, vagy csak félig. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett mérgező szén-monoxid keletkezik.

Egy svájci tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar 6 órás égésével annyi szállópor keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során! Sajnos a kerti hulladékok elégetése során a mérgező, perzisztens vegyszermaradvány is elég, s nem ritka, hogy a meggyújtott zöldben műanyag és egyéb háztartási szemét is keveredik, ami egészségünkre káros.

A szmogról, az egészségre káros légszennyezésről és a megelőzésről Lenkei Péterrel, a Levegő Munkacsoport elnökségi tagjával beszélgettünk. Az interjú itt olvasható.

Mit okoz a részecskeszennyezés?

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az európai részecske-szennyezésről készített tanulmánya szerint Magyarországon évente 16200 ember hal meg idő előtt. Ők átlagosan csaknem 10 évvel tovább élhetnének, ha nem sújtaná őket a részecskeszennyezés. Ez azt jelenti, hogy minden évben 183 400 életévet veszítünk az idő előtti elhalálozás miatt. Ebben a tekintetben első helyen állunk Európában. Megjegyezzük, hogy korábbi tanulmányokból ismert: a légszennyezés miatt betegen eltöltött napok száma ezerszer-tízezerszer magasabb, mint a halálozások száma.

Fotó: sokszinuvidek.hu
A megoldás – komposztálás

Valamennyi kerti hulladék és avar komposztálható. A folyamat során az elhalt növényi részeket mikroorganizmusok bontják le és alakítják át a szárazföldi élet nélkülözhetetlen anyagává, humusszá. A humusz hosszú távon tárolja és a növények számára könnyen felvehető formában adagolja azokat az ásványi anyagokat, melyek a növekedéshez szükségesek. De talán ennél is fontosabb, hogy a tömegének sokszorosát kitevő víz megkötésére, tárolására képes. A komposztálás során elkerüljük a hatalmas légszennyezést, értékes humuszhoz, növényi trágyához jutunk.

Komposztálni mindenki tud

Mindössze néhány négyzetméter árnyékos helyre és egy kis időre van szükségünk a kertben. A komposztálás alapvető szabálya a komposztálandó anyag megfelelő aprítása, a komposzt rendszeres keverése, nedvesen tartása és a tűző nap elleni védelme. Fontos, hogy a komposzt közvetlen kapcsolatban legyen a talajjal, hiszen a lebontó mikroorganizmusok onnan „költöznek” bele.

A komposztálás folyamata általában 1 év, de bizonyos növények, vastagabb ágak komposztálása ennél több időt is igénybe vehet. Széles körben elterjedt téveszme, hogy a dió, tölgy levele nem komposztálható. Való igaz, hogy ezek olyan vegyületeket tartalmaznak, melyek gátolják más növények növekedését. Azonban ezek is hamar lebomlanak maradéktalanul.

Fotó: sokszinuvidek.hu
És a kártevők?

Valóban, sokan félnek, hogy a növényi kártevők nem pusztulnak el a komposztálás során. A helyzet azonban sokkal jobb, mint hinnénk. A lebontó, kórokozó szervezetek ugyanis általában a növény egy adott életciklusában fertőzőképesek, sőt kimondottan ellenségei egymásnak. Tehát egész más szervezetek károsítanak egy élő növényt, mint amelyek a lebontást végzik a komposztban. A jó komposzt, ha kellő mennyiségben (néhány köbméter) áll rendelkezésre, komoly hőtermelésre képes, mely a legmakacsabb kártevőket is elpusztítja.

A komposztálásról további hasznos gyakorlati tanácsokhoz juthatunk a Környezeti Tanácsadó Irodák tájékoztató füzetében vagy az irodák tanácsadóinál személyesen.
Kérdéses esetben, vagy az égetési tilalom megszegése esetén az illetékes körzetpont jegyzőhöz fordulhatunk, vagy ha a helyi avarégetési rendelet a helyi jegyzőt jelöli meg eljáró hatóságként, hozzá.

Kivethető bírságok

Bármely anyag a jogszabályi előírásokat megszegve, illetve engedély nélkül a nyílt téren történő égetése: 100 000 Ft

Vonalas létesítmény mentén növényzet, lábon álló növényzet, tarló vagy növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése: 500 000 Ft

Nem gazdasági tevékenység keretében végzett, lakosságot zavaró bűzhatást okozó tevékenység folytatása, technológia berendezés üzemeltetése: 50 000 Ft

Forrás: sokszinuvidek.hu

Hozzászólások

Sziliné Tóth Edit

2015. 03. 11. 17:19
Az én udvaromban komposztálni való nincs, csak rózsatüskös ágak, rengeteg csalán kórói, mit csináljak velük, ezekből semmit nem lehet csinálni, ha halomra rakom patkányfészek lesz belőle, akkor melyik a jobb elégetni, vagy az előbbi?

Dénes

2015. 03. 11. 18:54
Az igazság az,hogy egy átlagos családi ház kerttel több hulladékot termel,mint amit le lehet komposztálni.Rengeteg lenyírt fű,és miegymás.2 évig próbáltam komposztálni,de rettenetes bűze volt, és ez odavonzotta a legyeket,meg a lótetűt,meg a gilisztákat,ami szintén magával vonzotta a vakondot,és a szép pázsitomból talibán harcállás lett.A tüzelés betiltása nem oldja meg szerintem a problémát...

vidéki

2015. 03. 11. 22:29
Napi 12-14 óra munka mellett komposztáljon az akinek erre ideje van. a komposztot "kezelni" kell nem lehet csak úgy magára hagyni. Azért, mert kerted van nem biztos, hogy van lehetőséged és időd megfelelő, használható komposztot készíteni...

Irengalantai

2015. 03. 12. 09:08
Nem az a legnagyobb baj ha valaki a száraz ágakat eltüzeli ha nem amikor a nedveset égetné 24 óráig!A száraz el ég fél óra alatt!

Hipertónia

2015. 03. 12. 10:15
Komposztáljon az ,aki a nap 24 órájában otthon tartózkodik és nincs jobb dolga!Én ezek után is kihordok a területemről minden növényi hulladékot a közeli akácosba.Ott van ideje komposztálódni!!Viszont a szomszédomat megkérném kerülje a műanyag flakonok és már nem használt ruhadarabok égetését,mert az tényleg nem helyes dolog.Mellesleg förtelmes büdös!Dénes hozzászólása tökéletes!!

Bende Beatrix

2015. 03. 12. 11:10
A háztartásban főzés során nagyon sok hasznos "hulladék" keletkezik mint a krumplihéj, hagymahéj, bármely zöldség külső borítója - kivéve a mediterrán gyümölcsökét - almacsutka, tojáshéj, kávézacc, teafű... Nekem alulról teljesen lukas, oldalról kilukasztott hordóm van egy birsalmafa alatt, nem zavaró, nem büdös, és már lehet kérni a 100 literes szemétszállítás helyett a 60 literest.

Soósné Bacsinszky Csilla

2015. 03. 12. 14:40
https://www.youtube.com/watch?v=MNr-bDMmRrg

Haluszkáné

2015. 03. 12. 17:19
Irengalantai Hozzá szólásával teljesen egyet értek!!

anonim

2015. 03. 12. 21:41
A komposztban

Jucus

2015. 03. 16. 19:08
Ó igen, munka után komposztálok, aztán szétválogatom a szemetet, külön zsákba mindent, sőt a napilapokat kötegelem, a flakonokat kupak nélkül összelapítom. Tessék mondani ki fog főzni, mosni takarítani, bevásárolni? Most még a nyakamba sóznák a komposztálást meg a hulladék válogatást. Aki kitalálta és lelkes ezen munkák iránt csinálja, én biztosan nem fogom.

beleznai tiborné

2015. 03. 17. 19:19
Zagyvaszántón persze az égetés a legnagyobb gond!Itt beszélünk káros anyag égetésről? Minősíthetetlen.! Az azbesztport bezzeg szívhatjuk büntetlenül! kÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ERRŐL CSAK ENNYIT!

Norman

2015. 03. 18. 14:02
Tény, hogy civilizálódni kell! Ha csak az elmúlt 20 évet nézzük, a sok dícséretre nem méltó birka népünk is változott: már nem lehet mindenhol dohányozni, rengeteg ember elkezdte a kutyája piszkát összeszedni, elterjedt a szelektív hulladékgyűjtés, stb. A kerti égetés is ilyen. Évekkel ezelőtt megszokott volt nyáron, hogy állandóan jött a szag valamelyik irányból, büdösek lettek a ruhák, stb. Ez sokat javult. A képen látható komposztálót mi is megépítettük, és valóban működik. Az ágak-gallyak pedig kis helyen összegyűjtve nagyon jók a kerti főzésekhez...

Dr. Józseffalvy Mihály

2015. 03. 27. 11:40
Kedves Jucus, aki a XXI: században nem szelektív gyűjti a szemetet, az ugyanolyan, mintha nem használna angolvécét.

Evelin

2015. 03. 27. 20:51
Az előttem szólóhoz csak annyit, hogy nálunk az irodában minden szemetet külön edényben gyűjtünk (mert így kötelező), a tárolók kívülről feliratozva stb., de délután jön a takarító néni, mindet összefogja, és viszi ki a konténerbe. Ebben aztán minden van. Itt már nem ellenőriz senki, csak bennünket az irodában, mert hát környezetvédelmi irányítási rendszer működik a cégnél.

nagy gizella

2015. 03. 30. 01:05
Csak annyi a hozzászólásom - mit csináljak a komposzttal ha nem müvelem a kertet mert már 70 éves vagyok beteg és nem bírom - a rengeteg levágott gally- meg a sok kikapált gazt hova tegyem?-aki ezt kitalálta annak nincs kertje.

Maya

2015. 04. 10. 12:09
A szomszéd kiabált,mert büdös a komposzt.Annyi gyümölcsfa és egyéb van, hogy nem tudok mit tenni a zöld hulladékkal ill. száraz ágakkal.Nincs hol eltüzelni,fapellettel fűtünk :-) környezetvédelmi okokból :-))

Szóljon hozzá!

Júniusi AKCIÓ

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el

Legutóbbi hozzászólások

Érelmeszesedés elleni vakcina. Pro és kontra

A szív- és érrendszeri betegségek még mindig a vezető halálokok közé tartoznak. Egy magyar kutató érelmeszesedés elleni vakcináját ...
milan
2017. 06. 27. 23:46
Megbízható hitel ajánlat !!! Itt van egy lehetőség a pénzügyi problémákkal küszködők és azok számára, akik Pénzügyi ...

Palya Bea: Csak azt szabad csinálni, ami igaz és őszinte

Hogyan segít a félelmek legyőzésében a zene? Mit jelent egy népdal egy kamasznak? Miért fontos mozgásban tartani az életünket? Ezekeről, ...
Gyönös Károly
2017. 06. 26. 14:49
Nagyon birom a Palya Beát. Igazi nagy sztárnak fogja magát kinőni.

A fülzúgás okai és kezelése

A fülzúgás vagy a fülcsengés sokak életét megkeseríti, mivel visszatérő vagy szűnni nem akaró formában jelentkezik. Csendes ...
milan chris
2017. 06. 25. 21:51
Megbízható hitel ajánlat !!! Itt van egy lehetőség a pénzügyi problémákkal küszködők és azok számára, akik Pénzügyi ...

Apaszemmel: Kölcsön-gyerek

Amikor ezt a családi rovatot elkezdtük, az volt a laptulajdonosok kérése, hogy írjunk a mindennapjainkról. Legtöbbször így is teszünk, és ...
MARTHA MARQUEZ
2017. 06. 24. 00:08
Hello, kölcsönt keres? Ön a megfelelő helyen van. Képesek vagyunk arra, hogy kölcsönöket nyújtsunk vállalkozásának kibővítéséhez, ...

A nyugalom és az egyenletes súlycsökkenés szere

Keleten évszázadokig a zöld teát használták nyugtató, testsúlyszabályozó és gyógyhatása miatt, ugyanis levelében megtalálható egy ...
Jenei Istvánné
2017. 06. 14. 20:00
Kipróbáltam az L-theanint, nagyon jó hatású az alvásomra.

Mikor és hogyan érdemes inhalálni?

Ismét itt a tél, a gyakori alsó és felső légúti megbetegedések időszaka. Szakértőnk, Dr. Hidvégi Edit PhD gyermek- és felnőtt ...
Sövegjártó Gábor
2017. 06. 10. 18:46
az inhalátort természetesen lehet használni a copd re söt ajánlatos én berudál cseppet használok és általába segit

Gyakran elsírod magad? Megmondjuk, miért.

Életünk része a sírás és a nevetés. Az emberek között vannak sírósabbak, vannak nevetősebbek, így hát alighanem egyéniség kérdése ...
balicsaba
2017. 06. 05. 06:48
Balicsaba vagyok szegedröl,van egy kis problémám amivel önökhöz fordulok, van amikor birom egy pár napig rendesen, van amikor esténként rám ...

Eper – a tavasz kincse

A tavasz és a közelgő nyár első igazi jele, hogy megjelenik a piacokon a friss, illatos eper. Nemcsak nagyon finom, de az egészségünkre is ...
Manka
2017. 05. 23. 10:39
Remélem nem tette tönkre a termést az időjárás.. "szedd magad" földön szoktunk pár kilót szedni, lekvárnak, dzsemnek. Ha vacak a termés, ...

Felfázás vagy valami egészen más?

Nők millióinak okoz napi szinten komoly problémákat a felfázás – legalábbis így nevezzük közkeletű elnevezéssel azokat a tipikus ...
Mr. T.
2017. 05. 22. 21:35
Tőzegáfonya kapszula. Páromnak bejött régóta rendszeresen alkalmazza, amikor kell. Elvileg nem engedi a hólyag és a húgycső falán ...

A kalcium-magnézium egyensúly hatása az egészségre

Szervezetünk a kalciumot megfelelő mennyiségű magnézium hiányában nem képes optimálisan felhasználni. A magnézium és a kalcium az érem ...
Kori
2017. 05. 21. 11:11
Nem értem ha még százalékosan se írják le, hogy kb mi a helyes akkor minek ez a cikk ? :/