Szemviszketés: ez okozhatja!

2015. 03. 19.
Szerző: Szimpatika
A szemviszketés az allergiás kötőhártya-gyulladás legjellegzetesebb tünete. Az allergiás reakció során a sejtekből felszabaduló kémiai anyagok hatására az erek kitágulnak, folyadék jut ki a szövetekbe, kialakul a vizenyő és fellép a viszketés.
Dörzsöléssel jelentősen ronthatjuk a panaszokat! Legfontosabb a megelőzés: a reakciót kiváltó anyag - allergén - eltávolítása. Megfelelő kezelés nélkül nagyon súlyos gyulladás alakulhat ki - írja Dr. Papp Júlia a webbeteg.hu-n.



Az allergiások között gyakoribb


A népesség kb. 20-30 százaléka szenved valamilyen allergiás betegségben. Közülük minden másodiknak életében egyszer vagy többször jelentkezett szemészeti tünete. Az allergiás betegség alapja a szervezet védekező rendszerének (immunrendszerének) kóros mértékű reagálása egy adott anyagra (allergénre). A gyulladásos reakciót kiváltó anyag (allergén) hatására speciális hatóanyagok szabadulnak fel a sejtekből. Az erek kitágulnak, megjelenik a szemvörösség. A tágult erek falán át folyadék lép ki a szövetekbe, kialakul a vizenyő és fellép a viszketés. Ha nem lépünk közbe a gyulladás nagyon intenzívvé válik, jelentős panaszokat, problémákat okozva: szemszúródás, könnyezés, nyúlós fehér váladékképződés, fényérzékenység, homályos látás, fájdalom stb.

Mivel segíthetünk? Mit ne tegyünk?

Cél a tünetek kiváltó okának, az allergénnek – lehetőség szerinti – eltávolítása. Ha virágpollen vagy por az allergén érdemes hajat, arcot és kezet mosni. Langyos vizes, kicsavart ruhával borogatni szemeinket. Vény nélkül is kapható műkönny cseppek kimossák az irritáló, allergiát kiváltó anyagokat a szemből, hűsítik a szemet, enyhítik a panaszokat. Ne dörzsöljük, ne vakarjuk a szemet, mert a dörzsölés mechanikai ingere fokozza a gyulladásos anyagok felszabadulását. A sérülékenyebb, érzékenyebb kötőhártya, pedig könnyebben felülfertőződhet.

Allergia és kontaklencse

Gyakran előfordul, hogy a lágy kontaktlencse behelyezését követően a szem viszket, szúródik, ég, bevörösödik és intenzíven könnyezik. Első lépésben ellenőrizni kell a lencse állapotát, jól helyeztük-e be. A kontaktlencsére tapadó allergént a könny nehezen tudja kimosni, sokkal tovább irritálhatja a szemet és így sokkal súlyosabb tüneteket okozhat. Megfelelő műkönnyek gyakori használatával segíthetünk. Emellett sokszor előfordul, hogy a lencseápoló folyadék tartósítószerére (thiomersal) érzékeny a páciens szeme. Mielőtt végképp lemondanánk a kontaktlencse viselésről, néhány egyszerű megoldást érdemes kipróbálni: Eldobható, egyszer használatos napi lencsére áttérni, így nincs szükség lencseápolásra. Ha ragaszkodunk a régi, jól bevált lencséhez, akkor tartósítószer mentes, vagy nem thiomersal tartalmú (pl. 3%-os hidrogén peroxidos) ápoló folyadékot érdemes választanunk.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Néhány nap elteltével szükség lehet már speciális gyulladáscsökkentő és allergia ellenes szemcseppekre. Különböző hatóanyagú allergia elleni szemcseppek a kórosan intenzív immunválasz útját blokkolják le – különböző pontokon. Érdemes a speciális kezelést időben – még az allergének megjelenése előtt - elkezdeni. Érösszehúzó hatású cseppek segítségével a kötőhártya vizenyője, duzzanata és a szemvörösség jelentősen csökken. Viszonylag rövid idő alatt jelentősen javítják a panaszokat, tüneteket. Az ilyen típusú szemcseppeket azonban csak rövid ideig alkalmazzuk, mert hosszú távon nagyon sok mellékhatást okozhatnak. Gyulladáscsökkentő (szteroid és nem szteroid) szemcseppekre általában a súlyos gyulladásos tünetek esetén van szükség.

Az allergián kívül mi okozhat még szemviszketést?

Szemhéjszél gyulladása (blepharitis): szemhéjszélre felrakódott beszáradt váladék irritálhatja a szemet és viszkető érzést okozhat. A dörzsöléssel, csak a szemrésbe juttatjuk a beszáradt apró szemcséket. Idegen anyag – szempillafesték szemcséi, fűrészpor, virágpor, rovarszárny vagy egyéb szennyeződés – szembe kerülése a szúródás mellett néha viszkető érzést is okozhat.

Ha gyanúnk van arra, hogy bármi bekerülhetett a szemünkbe érdemes bő vízzel vagy műkönny cseppel jól kimosni. Tilos dörzsölni! Ha nem szűnnek a panaszok, minél hamarabb fel kell keresni a szemészetet, ahol eltávolítják az idegen anyagot.

Forrás: Webbeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!