Tombol a tbc Európában

Szerző: Szimpatika
Európában naponta átlagosan ezer ember fertőződik meg tuberkulózissal (tbc), a betegség elsősorban a kontinens keleti felén észlelhető. Nem valószínű, hogy 2050-re sikerül felszámolni a kórt.
A jelenlegi trendeket figyelembe véve nincs sok esély rá, hogy teljesítsék azt a célkitűzést, mely szerint 2050-re eltüntetik a tbc-t Európából – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kedden közzétett jelentéséből. A tájékoztató ismerteti, hogy egy régió akkor számít mentesnek e betegségtől, ha egymillió lakosra kevesebb mint egy megbetegedés jut.

„A vírus multirezisztens törzse még mindig tombol az európai térségben, amely a tbc-től leginkább sújtott régió a világon” – hangsúlyozta Jakab Zsuzsanna, a WHO regionális igazgatója. A tisztségviselő tájékoztatása szerint a betegeknek mindössze az 50 százalékát diagnosztizálják, és közülük is csak minden másodikat sikerül meggyógyítani.

Még egy évszázad?

Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség országaiban 65 ezer megbetegedést regisztráltak 2013-ban, a teljes európai régióban pedig 360 ezret. A jelenlegi trendek alapján az unió és gazdasági térsége csak a következő évszázadra válik tbc-mentessé – közölte Marc Sprenger, az ECDC igazgatója.

A jelzett időszakban a tuberkulózis 38 ezer áldozatot követelt Európában, elsősorban a kontinens keleti felén, például Oroszországban, a balti államokban, Romániában és Törökországban. Azokban az országokban „több a tbc-s eset, ahol alacsonyabbak a fizetések vagy jelentős bérkülönbségek vannak" – írták a dokumentumban.

Rögtön az AIDS után

A tbc 2013-ban mintegy 1,5 millió ember halálát okozta világszerte. A szakértők szerint ez a második „leghalálosabb” fertőző betegség az AIDS után, amelynek a számlájára 1,6 millió haláleset volt írható 2012-ben.

A tuberkulózist baktérium okozza, cseppfertőzéssel terjed emberről emberre. A betegség rendszerint a tüdőt támadja meg. Hőemelkedést, mellkasi fájdalmakat vagy véres köpetet is előidézhet. Antibiotikummal kezelhető, a betegségnek azonban van egy gyógyszerekre ellenálló fajtája, amely nem reagál az általános antibiotikumos kezelésekre. Ezt a tbc-baktériumot elsősorban Dél-Afrikában, Kelet-Európában és a Szovjetunió egykori tagállamaiban észlelték.

Forrás: MTI/MNO

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!