Itt a megoldás az éhezés ellen?

Szerző: Szimpatika
Harminc „klímabiztos” babfajtát nemesítettek a nemzetközi agrárkutatási szervezet, a franciaországi székhelyű CGIAR (Consultative Group for International Agricultural Research) szakemberei, a növények jelenthetik majd a fő fehérjeforrást a globális felmelegedés által leginkább sújtott térségekben.
Több mint 400 millió ember számára a bab a fő élelmezési cikk a fejlődő világban, ahol a globális felmelegedés következtében 2050-ig a felére csökkenhet e növény termesztésére alkalmas terület. Különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek Latin-Amerika és a szubszaharai övezet termelői, akiket a legsúlyosabban érintenek a globális felmelegedés következményei.

„A kistermelők még optimális klimatikus viszonyok között is nagy nehézségekkel küzdenek. Amennyiben nem kapnak segítséget, az éghajlatváltozás sokukat éhezésre kárhoztat, vagy arra kényszerít, hogy hagyjanak fel a földműveléssel és a városokban keressék a túlélés lehetőségeit” – magyarázta Steve Beebe, a Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Központ (CAT) vezető kutatója.

Ismertetése szerint a projekt résztvevői a génbankokban őrzött babfajták ezreit vizsgálták meg, keresve a meleg- és szárazságtűrő növényeket.

„A babok nem nőnek olyan térségekben, ahol az éjszakai hőmérséklet 18-19 Celsius-foknál magasabb. A virágok önbeporzása ugyanis éjszaka történik, s ez a folyamat igen érzékeny a hőmérsékletre” – hangsúlyozta a kutató, hozzátéve, hogy a cél olyan fajták nemesítése volt, amelyek akár a 23 Celsius-fokos hőmérsékletet is kibírják.

A kutatók nem alkalmaztak génsebészeti eljárásokat, a 30 új babfajtát hagyományos keresztezéssel nemesítették. Az új növények akár az átlaghőmérséklet 4 Celsius-fokos növekedését is kibírják, ám ha csupán 3 fokos átlagos hőmérséklet-emelkedést képesek tolerálni, a termőterületek legfeljebb 5 százalékkal csökkennek az éghajlatváltozás következtében.

Nagy jelentőségűnek nevezte a „klímabiztos” babfajták előállítását Clayton Campanhola, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) növénytermesztési és növényvédelmi részlegének az igazgatója.

„Rendkívül fontos az innováció, azonban nemcsak elő kell állítani a vetőmagokat, de biztosítani kell, hogy a kistermelők hozzájussanak az új fajtákhoz” – mutatott rá a szakember.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!