Ezért egészségtelen a magyar étrend
2015. 04. 10.
Egy kutatás szerint a világ második legegészségtelenebb étrendje a magyar (első az örmény, harmadik a belga). Nemrégiben a kutatók 197 országban, közel 4,5 milliárd ember étkezési szokásait vizsgálták meg.
Mint írták, a belgákat a csokoládéról és a gofriról, a magyarokat pedig a gazdagon fűszerezett gulyáslevesről ismerik a világban. Az étrend az afrikai Csádban és Sierra Leonéban a legegészségesebb, ugyanis ott fogyasztják a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget, magvakat és teljes kiőrlésű gabonát.
A kutatás megállapította azt is, hogy számos gazdag országban - mint például Anglia, Kanada, Ausztrália vagy Új-Zéland - előfordul, hogy az átlagos étrend néha a leggyengébb minőségű alapanyagokból áll össze, mivel itt a legnagyobb az egészségtelen ételeket fogyasztók aránya. Ezekben az államokban sok előre elkészített ételt esznek, de az elkészítés és a fogyasztóhoz való eljutás közötti idő nagyon elhúzódhat, ezért adalékanyagokat használnak fel, hogy meggátolják a megromlását.
Felgyorsult a világ, mindenki rohan, a fejlett országok lakossága túlságosan kényelmes, és nagy a csábítás, ezért akkor is esznek az emberek, ha valójában nem is éhesek - magyarázta Bálint Márta dietetikus. A jelenség Magyarországon is megfigyelhető.
A magyarok nem táplálkoznak változatosan, a rántott hús, a paprikás krumpli, a rakott krumpli nem tartozik az egészséges ételek közé, ráadásul kevés zöldséget és halat fogyasztunk - tette hozzá Horváth Tamás étteremtulajdonos.
Az anyagi helyzet komoly befolyásoló tényező, a magyarok többsége először a termék árát nézi meg, a minőség így háttérbe szorul. Ráadásul az elkészítéssel is problémák vannak: a rántás, a panírozás és bőséges zsiradék használata helyett lehetne párolni, roston sütni az ételeket.
A főzelékeknek a friss zöldségekről kellene szólniuk, hideg vajjal kell sűríteni őket, liszt nélkül. Többet kellene pirítani, amelynek során egyrészt illóanyagok szabadulnak fel, másrészt kevesebb sóra van szükség utána. A salátákat nem szükséges sok cukorral meghintett öntettel ízesíteni, inkább olívaolajjal, alma - vagy borecettel locsoljuk meg ezeket - sorolta a lehetséges megoldásokat Horváth Tamás. Ezzel egyetért Bálint Márta is, aki szerint akár a gulyáslevest is el lehet készíteni egészséges módon, kevesebb sóval, zsiradékkal és marha- helyett pulykahússal. Úgy vélekedett, a változatosság és a mértékletesség az alfája és az ómegája mindennek. Az étkezés legyen élvezet, minden készüljön jó minőségű alapanyagokból, de mindehhez szükségesek a megfelelő ismeretek is.
Forrás: Hiradó
A kutatás megállapította azt is, hogy számos gazdag országban - mint például Anglia, Kanada, Ausztrália vagy Új-Zéland - előfordul, hogy az átlagos étrend néha a leggyengébb minőségű alapanyagokból áll össze, mivel itt a legnagyobb az egészségtelen ételeket fogyasztók aránya. Ezekben az államokban sok előre elkészített ételt esznek, de az elkészítés és a fogyasztóhoz való eljutás közötti idő nagyon elhúzódhat, ezért adalékanyagokat használnak fel, hogy meggátolják a megromlását.
Felgyorsult a világ, mindenki rohan, a fejlett országok lakossága túlságosan kényelmes, és nagy a csábítás, ezért akkor is esznek az emberek, ha valójában nem is éhesek - magyarázta Bálint Márta dietetikus. A jelenség Magyarországon is megfigyelhető.
A magyarok nem táplálkoznak változatosan, a rántott hús, a paprikás krumpli, a rakott krumpli nem tartozik az egészséges ételek közé, ráadásul kevés zöldséget és halat fogyasztunk - tette hozzá Horváth Tamás étteremtulajdonos.
Az anyagi helyzet komoly befolyásoló tényező, a magyarok többsége először a termék árát nézi meg, a minőség így háttérbe szorul. Ráadásul az elkészítéssel is problémák vannak: a rántás, a panírozás és bőséges zsiradék használata helyett lehetne párolni, roston sütni az ételeket.
A főzelékeknek a friss zöldségekről kellene szólniuk, hideg vajjal kell sűríteni őket, liszt nélkül. Többet kellene pirítani, amelynek során egyrészt illóanyagok szabadulnak fel, másrészt kevesebb sóra van szükség utána. A salátákat nem szükséges sok cukorral meghintett öntettel ízesíteni, inkább olívaolajjal, alma - vagy borecettel locsoljuk meg ezeket - sorolta a lehetséges megoldásokat Horváth Tamás. Ezzel egyetért Bálint Márta is, aki szerint akár a gulyáslevest is el lehet készíteni egészséges módon, kevesebb sóval, zsiradékkal és marha- helyett pulykahússal. Úgy vélekedett, a változatosság és a mértékletesség az alfája és az ómegája mindennek. Az étkezés legyen élvezet, minden készüljön jó minőségű alapanyagokból, de mindehhez szükségesek a megfelelő ismeretek is.
Forrás: Hiradó
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
- Gördülő sportok tavasszal
- Útmutató kismamáknak a genetikai vizsgálatokhoz
- Miért nevetnek a babák?
- Evészavarok megoldókulcsa: a család
- Örökölt mintázatok: nagyszüleink, szüleink sorsát éljük tovább?
- Ábel Anita: „Azért vagyunk, hogy áttörjük a falat”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!