Itt a bizonyíték: ez a hosszú élet titka

Szerző: Szimpatika
Pár nappal azután, hogy a világ – dokumentumokkal igazoltan, ám a Guinness hitelesítése nélkül – legidősebb embere lett, 116 esztendős korában hétfőn Arkansas-ban elhunyt Gertrude Weaver. Vasárnap meghalt a Peru legidősebb asszonyaként számon tartott Filomena Taipe is, aki a perui kormány adatai szerint 117 esztendős volt.
Gertrude Weaver azt követően lett a világ legidősebb embere cím várományosa, hogy nem egészen egy hónappal 117. születésnapja után Japánban elhunyt Okava Miszao asszony, az eddigi hivatalos korrekorder. Januári cikkünkben az öt legidősebb embert mutattuk be.

Gertrude Weaver (Fotó: Facebook/El Nuevo Dia)

Weaver születési anyakönyvi kivonata nem maradt fenn, ennek hiányában egyéb dokumentumok, így az 1900-as népszámlálás és egy házasságlevél igazolta, hogy 1898-ban született. Ezeket az adatokat a matuzsálemek nyilvántartásával foglalkozó, a Guinness-világrekordokkal is kapcsolatban álló szervezet, a Los Angeles-i központú Gerontológiai Kutatócsoport (GRG) kutatta fel.

Weaver azonban azt már nem érhette meg, hogy a Guinness hitelesítse is korrekordját, mint ahogy azt sem, hogy hagyományosan július 4-én tartott születésnapján meglátogassa az amerikai elnök, Barack Obama, amire annyira várt. Gertrude Weaver hétfőn délelőtt hunyt el Arkansas államban, a camdeni Silver Oaks Egészségügyi és Rehabilitációs Intézetben, ahol az utóbbi időben gondozták.

A perui szociális tárca hétfőn jelentette be, hogy Filomena Taipe, az ország legidősebb asszonya vasárnap elhunyt. Taipe 1897-ben született Pucutóban, a Huancavelica régióban, egész életét ott töltötte, 2880 méter magasan a tengerszint felett álló vályogházában.

Filomena Taipe (Fotó: jutarnji.hr)

Özvegyként kilenc gyermeket nevelt fel, közülük hatan már elhunytak. Taipe abban látta a hosszú élet titkát, hogy csak természetes élelmiszereket fogyasztott, krumplit, tejet, húst és kecskesajtot, mindazt, amit a mezőgazdaságból és halászatból élő helyi közösség hagyományosan evett. A perui kormány nyugdíjasokról vezetett nyilvántartásában több mint négyszáz 100 éven felüli személy szerepel, közülük 51 a Huancavelica régióban él.

Forrás: Magyar Nemzet Online

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!