Új módszerrel a rák ellen

2015. 04. 23.
Szerző: Szimpatika
A szokásosnál akár fél évvel korábban is kimutatható a melanóma, a bőrrák legveszélyesebb változata egy tajvani tudósok által kifejlesztett új technológiával. A beavatkozással nem járó vizsgálat nagy sebességű, nagy felbontású, úgynevezett optikai koherencia tomográfiás szkenner segítségével megy végbe.
A fejlesztők azt remélik, 2017-re a módszer megkapja a jóváhagyást és bekerülhet a klinikai gyakorlatba. A rák diagnózisa elsődlegesen a sejtek és szövetek megfigyelésén alapul, ekképp lehet hasznos a korai felismerésben a szkenneres eljárás - magyarázta Sun Csia-tung, a Tajvani Nemzeti Egyetem (NTU) kórházának patológiai osztályán dolgozó orvos. Hozzáfűzte, hogy ha endoszkóppal kombinálják, más betegségeket, többek közt a bélrákot is idejében észre lehet vele venni.



Az új technológia a szervezet szöveteiről és a vérsejtjeiről készít dinamikus képeket nagy sebességgel, ezzel segíti az orvosokat, hogy szövetmintavétel (biopszia) nélkül állítsák fel a csaknem 90 százalékos találati arányú diagnózist - magyarázta Huang Seng-lung, az egyetem villamosmérnöki karának professzora, aki azt is elmondta, hogy a diagnózis is sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint a biopszia után, amikor akár egy napot is várni kell az eredményre. A több mint egy évtizede kezdődött kutatás eredményeit az ország oktató kórházaiban tesztelték, többnyire bőrrák kimutatására használták.

Forrás: Hirado

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!