Tényleg segít az e-cigi a leszokásban?

2015. 04. 25.
Szerző: Szimpatika
Két új tanulmány járt utána, vajon az elektromos cigaretták segítenek-e a dohányzásról való leszokásban, és azt találták, ez függ az eszköz típusától és használatának gyakoriságától.
A nikotintartalmú folyadékkal újratölthető, vagyis a tartályos e-cigaretták használói szoknak le a dohányzásról a legnagyobb valószínűséggel – állapították meg a kutatók. Sok szakértő véli úgy, hogy a nikotinos folyadékot belélegezhető gőzzé hevítő e-cigaretták a dohányzás kevesebb kockázattal járó alternatívái, ám biztonságuk továbbra is kérdéses. Az Action on Smoking and Health nevű dohányzásellenes jótékonysági szervezet szerint több mint kétmillió brit felnőtt szív e-cigarettát.

 

Az úgynevezett cigarettaszerű készülékek eldobhatók vagy cserélhető patront használnak, a tartályos modellek külseje ettől eltér, e-folyadéknak nevezett, nikotintartalmú anyaggal lehet tartályukat újratölteni. A két kutatást végző szakértők az Addiction and Nicotine & Tobacco című szaklapban publikált tanulmányukban azt írták, hogy akik leszokás céljából váltanak e-készülékre, azoknak a napi rendszerességet, és a cigarettaszerű helyett a tartályos változatot ajánlják. A két tanulmány egy 2012 decemberében, mintegy 1500 dohányos bevonásával végzett vizsgálaton alapul, melyet egy év múlva követett egy újabb felmérés.

Az első tanulmány azt állapította meg, hogy azok közül, akik 2012 decemberében az e-készülék napi használói voltak, a következő évben 65 százalék próbált leszokni a dohányzásról, míg az e-cigarettát nem használók közül csak 44 százalék.

A napi e-cigarettázók mintegy 14 százaléka csökkentette legalább 50 százalékkal a dohányfogyasztását a megelőző évben, a nem e-cigarettázók közül csak hat százalék.

A második tanulmány készítői azt találták, hogy az egy évvel később készült felmérés 587 e-cigarettázója közül 76 százalék használt cigarettaszerű és 24 százalék tartályos modellt. A tartályos készülékek napi használóinak majdnem egyharmada szokott le a dohányzásról, az e-cigarettát nem használóknak csak 13 százaléka.

Sara Hitchman, a második kutatás vezetője bevallotta, nem tudja, a tartályos e-cigaretták napi használói miért szoknak le nagyobb valószínűséggel a dohányzásról.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!