Nagy áttörés történt a prosztatarák kezelésében

Szerző: Szimpatika
Egy nagy léptékű, hosszú távú kanadai kutatás eredményei szerint a hagyományosnál kétszer hatásosabb lehet az alacsony dózisú sugárkezelés, vagyis a brachyterápia a prosztatarák ellen.
Öt év elteltével kétszer nagyobb valószínűséggel voltak daganatmentesek azok a prosztatarákos páciensek, akiket apró radioaktív implantátummal kezeltek, mint a hagyományos sugárterápiával kezeltek - állapította meg a tanulmány, amely elsőként hasonlította össze a két eljárást.

A tudósok azt is hozzátették, hogy ugyan sokkal jobbak lettek a túlélési esélyei azoknak, akik implantátumot kaptak, ám súlyosabb mellékhatásoktól, többek közt vizelési problémáktól szenvedtek.

A kutatók 398 prosztatarákos beteget vizsgáltak. A daganat egyiküknél sem terjedt túl az érintett mirigyen és a szakemberek szerint esetükben nagy volt a kezelés kudarcának kockázata. Összehasonlították az alacsony dózisú, daganatközeli, belső sugárterápiát és a megszokottabb, nagy dózisú, külső sugárkezelést.

James Morris, a kanadai Vancouveri Rákkutató Központ professzora, a kutatás vezetője az eredményeket az Európai Radioterápiai és Onkológiai Társaság harmadik fórumán mutatta be Barcelonában.

A kutatók rámutattak, hogy a brachyterápia igen költséghatékony, azonban a megbízható, stabil eredmények érdekében hosszú képzési időre és tapasztalatszerzésre van szükség.

Az implantátummal kezelt betegek mintegy nyolc százaléka szenvedett súlyos vizelési problémáktól, míg a szokás módon kezelteknek csak két százaléka - számoltak be róla a kutatók, akik szerint további vizsgálatokra van szükség, melyek összehasonlítják az LDR-PB kezelést (brachyterápiát) a sugárterápia más formáival.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!