Magyar múmiákkal fékezik meg a járványokat?

2015. 05. 05.
Szerző: Szimpatika
Dr. Albert Zink világhírű kutató, aki felrajzolta Tutanhamon fáraó genetikai térképét és a gleccserbe fagyva talált ősember, Ötzi DNS-ét, most magyar múmiák orrnyálkahártyájából vett mintát kollégáival, a még ma is fertőző, halálos betegségek után kutatva.
Berg Annamária 1712-ben született, 95 éves korában halt meg, és nem is sejthette, milyen fontos lesz a jövő tudománya számára. Az idős asszony mumifikálódott maradványait 20 éve találták meg a váci Fehérek templomának kriptájában. Ma a Természettudományi Múzeumban őrzik. Stefán Mónika, a Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág kiállítás szóvivője az M1 tudományos magazinjának elmondta: a 265 váci múmiát 20 éve tárták fel, a testek természetes módon mumifikálódtak. A kripták különleges mikroklímájának köszönhetik fennmaradásukat, a helyiségben viszonylag jól járt a levegő, és megfelelő volt a páratartalom, a koporsók pedig fenyőfából készültek.


Egy kórházban megröntgenezték az elhunyt asszony mumifikálódott testét, és kalciumlerakódást találtak a tüdejében. Az elmeszesedett nyirokcsomót szövettani vizsgálatra küldték, és kiderült, hogy lappangó tbc fertőzése volt. A váci múmiákon végzett tbc-kutatások nemzetközileg nagyon sikeresek, elismertek és fontosak, ugyanis megtudtuk, hogy a váciak majd 70 százaléka tbc-ben halt meg egy olyan korban, amikor még nem volt antibiotikum – mondja Szikossy Ildikó, a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusa.

Egy angol orvos szerint Annamária ötévesen fertőződött meg, de hihetetlen módon genetikai állománya megvédte a kór elhatalmasodása ellen. Ha ezt a gént a kutatók el tudnák különíteni, megakadályozhatnánk vele a tbc terjedését a világon. A váci múmiák segítségével a Staphylococcus baktaréiumnemzetség után is kutatnak, amely jelentős szerepet játszik a kórházi járványokban. Ha a múmiákban megtalálják, megfigyelhetik hogyan változtak azok az évszázadok alatt, jobban megérthetik hogyan terjed és milyen hatása van az emberekre, ahogy azt is, hogyan vált a baktérium antibiotikum–rezisztenssé.

Ezek már nem működőképes baktériumok, nem ép baktériumsejtek, fertőzési képességük nincs, hiszen biológiai maradványaik töredékei találhatóak csak meg, valószínű ezért, hogy a ma vett mintánkat is többször újra kell vizsgálni – magyarázza már a Szegedi Tudományegyetem embertani tanszékének vezetője. Először teszünk arra egy kísérletet, hátha a modern bakteriológiai módszerekkel sikerül szóra bírni ezeket a keneteket – hangsúlyozza Pálfy György.

A minták hűtőbe kerülnek, majd néhány napos, ellenőrzött tárolás után a molekuláris biológiai laboratóriumba, Franciaországba. A kutatók derűlátók, hiszen ígéretes eredményeik vannak 35 ezer éves, neandervölgyi leletekből is. Zink professzor szerint azért fontosak ezek a vizsgálatok, hogy megismerjék a baktériumok evolúcióját, azt, hogy milyenek voltak az antibiotikumok feltalálása előtt. Ezzel segíthetnek például a tbc gyógyításában is, még mindig ez ugyanis a leggyakoribb fertőzés a világon.

Albert Zink és kollégái egyébként nemcsak a váci múmiákban kutatják az ősi betegségeket, most éppen Ötzi gyomrának tartalmát vizsgálják. Egyrészről meg akarják tudni, hogy mivel táplálkozott, másrészt további kórokozókat keresnek, amelyek a gyomorban előfordulhatnak, például a gyomorfekélyért felelős Helicobakter pylori, amely manapság is elterjedt kórokozó. Ezért remélik, hogy Ötzinél is megtalálják, hogy a mai változatával összehasonlíthassák.

A professzor DNS-vizsgálattal kimutatta, hogy Ötzi is szenvedett modernek hitt betegségekben. Hajlamos volt szív- és érrendszeri betegségekre, cukorbetegségre, de kimutatták szervezetében a Lyme-kór jelenlétét és a laktózérzékenységet is. Nagyon sok, 61 tetoválás van a testén, többnyire a hátán, lábain. Nemrég új tetoválásokat fedeztünk föl a mellkasi részen, a tetoválások csíkozottak, rendesen bele vannak karcolva a bőrbe, és szerintünk egyfajta orvosi kezelésre szolgáltak – meséli Dr. Albert Zink.

Így segíthetnek nekünk, 21. századi embereknek a régiek abban, hogy legyőzzük a civilizációsnak hitt betegségeket.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!