Új étrenddel a jó alvásért

2015. 05. 11.
Szerző: Szimpatika
Egy pohár langyos (mézes) tej elalvás előtt, minden bizonnyal jólesik, ám nincs rá tudományos bizonyíték, hogy segítené az elalvást. Természetesen mindaz, amit eszünk vagy iszunk, hatással van az elalvásunkra, illetve annak nehézségére. Amennyiben Ön is elalvási nehézségekkel küzd, próbálja ki az alábbi egyszerű változtatásokat az étrendjében!
Még elalvás előtt néhány órával fogyassza el könnyű vacsoráját! A korgó gyomor bizony nehézzé teszi az elalvást, sőt fel is ébresztheti az embert, ezért ne feküdjön le éhesen.

A nehéz ételek azonban megviselik a gyomrot, ezért vacsorára válasszon inkább könnyű salátát joghurtos öntettel.

Kerülje a nagy, magas zsírtartalmú ételeket lefekvés előtt! Egy pár könnyű falat teljesen megengedett, ám a lefekvés előtti túlzott étkezés befolyásolhatja az éjszakai nyugodalmat.



Kerülje a nehéz, fűszeres ételeket! Ezek fogyasztása alvás előtt komoly rosszullétet is okozhat.

Ne igyon túl sokat elalvás előtt! A lefekvés előtti túlzott folyadékfogyasztás éjszakai ébredéshez vezet.

Kerülje a koffeinfogyasztást! A koffein és más stimulálószerek növelik az idegrendszer aktivitását, mely nehezíti az elalvást. Legjobb, ha a tervezett lefekvés előtti nyolc órában már nem fogyaszt koffeintartalmú italt. A szervezet ugyan nem tárolja a koffeint, ám órákba telik, míg annak stimuláló hatása elmúlik.

Kerülje az alkoholfogyasztást lefekvés előtt! Noha az alkohol álmossá tesz, befolyásolja az alvás mélyebb fázisát, és elalvás előtti fogyasztása gyakran éjszaki ébredéshez vezet.

Átmenetileg szinte mindenkinek vannak álmatlanabb éjszakái, ám ha ez állandósul, vagy gyakorivá válik, érdemes orvoshoz fordulni. Ma már az alvázavarok kezelésére megfelelő terápiás módszerek állnak rendelkezésünkre.

Forrás: WEBBeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!