Szükségünk van-e a tejre?
2015. 05. 15.
A legelső táplálék, amit az ember a születése után magához vesz, a tej. Létfontosságú folyadékról van szó, arról azonban egyre hevesebb vita dúl, hogy vajon a felnőtteknek is szüksége van-e tejre.
Tejből minden évben óriási mennyiség fogy, a Föld lakossága fejenként nagyjából 33 litert fogyaszt évente, mi, magyarok pedig fejenként körülbelül 67 liter tejet iszunk egy évben. Az emberek többsége szereti a tejet, mégis egyre több táplálkozási irányzat szerint a felnőtt szervezet számára ellenjavallt a tejfogyasztás.
A tejfogyasztást ellenzők szerint a tej a csecsemők tápláléka, felnőtt embernek nincsen rá szüksége. Azt mondják, a gyomor falán hártyát képez, ezért nehezíti az emésztést. Vannak, akiknél azért szerepel a tiltólistán, mert úgy vélik, a vastagbélrák kialakulásáért is felelős, sokan pedig allergiásak a rá.
Az emberek nagy részének valóban problémája van a tejcukor lebontásával. Ezt tejcukor érzékenységnek vagy laktóz intoleranciának nevezzük. A laktózt, a tejcukrot bontó enzimünk, a laktáz enzim nem mindenkinél működik megfelelően, vagy nem termelődik megfelelő mennyiségben. A dietetikus nekik nem javasolja a tejivást, mindenki másnak azonban igen.
Aki nem tejfehérje allergiás, annak a tej egészséges, hiszen olyan esszenciális aminosavakat tartalmaz, amit csak az állati eredetű élelmiszerekből tudjuk pótolni. A szakértő szerint a tej alkotóelemei – a kalcium, a D-vitamin, a laktóz, a tejfehérje, a kazein – létfontosságúak a szervezet számára.
Klíma Anita naponta fél liter tej elfogyasztását ajánlja. Ezt az iskolatej program az óvodákban és az iskolákban támogatja is, a gyerekek az ingyen tej mellett, joghurtot és kefirt is kapnak.
Bár az egészség megőrzésében nagy szerepe lehet a tejnek, a fogyasztásának vannak bizonyos szabályai. A tejben található baktériumokat hőkezeléssel lehet elpusztítani, ily módon az élelmiszer biztonságossá válik. A piacokon kapható házi vagy termelői tej nem esett át hőkezelésen, ezért a kutató szerint ezt otthon fel kell felforralnunk. A házi tejek általában zsírosabbak, a boltok polcain soványabb tejek sorakoznak.
A szakember azt javasolja, aki nem szereti a tejet, fogyasszon tejtermékeket, melyek szintén kedvező élettani hatással bírnak. Az úgynevezett probiotikus termékek pedig olyan baktériumokat tartalmaznak, amelyek azonosak az emberi bélflórában lévő baktériumokkal, s ezek erősítik az immunrendszerünket.
A tejfogyasztás különösen idős korban ajánlott, hiszen a kutatások szerint a csontritkulás megelőzésében vitathatatlan érdeme van.
Forrás: hirado.hu
A tejfogyasztást ellenzők szerint a tej a csecsemők tápláléka, felnőtt embernek nincsen rá szüksége. Azt mondják, a gyomor falán hártyát képez, ezért nehezíti az emésztést. Vannak, akiknél azért szerepel a tiltólistán, mert úgy vélik, a vastagbélrák kialakulásáért is felelős, sokan pedig allergiásak a rá.
Az emberek nagy részének valóban problémája van a tejcukor lebontásával. Ezt tejcukor érzékenységnek vagy laktóz intoleranciának nevezzük. A laktózt, a tejcukrot bontó enzimünk, a laktáz enzim nem mindenkinél működik megfelelően, vagy nem termelődik megfelelő mennyiségben. A dietetikus nekik nem javasolja a tejivást, mindenki másnak azonban igen.
Aki nem tejfehérje allergiás, annak a tej egészséges, hiszen olyan esszenciális aminosavakat tartalmaz, amit csak az állati eredetű élelmiszerekből tudjuk pótolni. A szakértő szerint a tej alkotóelemei – a kalcium, a D-vitamin, a laktóz, a tejfehérje, a kazein – létfontosságúak a szervezet számára.
Klíma Anita naponta fél liter tej elfogyasztását ajánlja. Ezt az iskolatej program az óvodákban és az iskolákban támogatja is, a gyerekek az ingyen tej mellett, joghurtot és kefirt is kapnak.
Bár az egészség megőrzésében nagy szerepe lehet a tejnek, a fogyasztásának vannak bizonyos szabályai. A tejben található baktériumokat hőkezeléssel lehet elpusztítani, ily módon az élelmiszer biztonságossá válik. A piacokon kapható házi vagy termelői tej nem esett át hőkezelésen, ezért a kutató szerint ezt otthon fel kell felforralnunk. A házi tejek általában zsírosabbak, a boltok polcain soványabb tejek sorakoznak.
A szakember azt javasolja, aki nem szereti a tejet, fogyasszon tejtermékeket, melyek szintén kedvező élettani hatással bírnak. Az úgynevezett probiotikus termékek pedig olyan baktériumokat tartalmaznak, amelyek azonosak az emberi bélflórában lévő baktériumokkal, s ezek erősítik az immunrendszerünket.
A tejfogyasztás különösen idős korban ajánlott, hiszen a kutatások szerint a csontritkulás megelőzésében vitathatatlan érdeme van.
Forrás: hirado.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját
- Nőként kisebb eséllyel kapunk segítséget?
- A bőrfiatalítás aranyszabálya az életkornak megfelelő arcápoló
- Van-e összefüggés a pikkelysömörös tünetek és az étrendünk között?
- A tapintás segíti az önfelismerést
- Mit súg a bőrünk? - Bőrtünetek melyek cukorbetegségről árulkodnak
- A gerincproblémák minden korosztályt érintenek
- Nem a korral jár - Szívelégtelenség gyerekeknél
- Amit a D-vitaminról eddig tudunk
- Civilizációs betegség lett a kusza fogazat
- Miért fontos a gyermekközpontú válás?
- Természetes nyugtatók - nem csak szorongásra
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!