A trombózisra való hajlam örökölhető

2015. 05. 16.
Szerző: Szimpatika
A trombózisra való hajlam egy egyszerű vérvétellel, majd az ezt követő speciális laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatható.

A trombózisra való hajlam öröklődhet, ám megfelelő életmóddal jelentősen csökkenthető a kockázat. Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense egy egyszerű trombózishajlam szűrési lehetőségre hívta fel a figyelmet.

Örökölhető és szerezhető is a hajlam

Azt az állapotot, amikor a vér fokozottan hajlamos az alvadásra, trombofíliának nevezzük, melynek hátterében állhatnak szerzett és öröklött tényezők is. Fokozott alvadékonyság nem csak a véralvadási rendszer kórossága esetén fordulhat elő. A trombózisra való esélyt növelheti többek között a magas vörösvértest szám, vérlemezke-szám, és az autoimmun betegségek.

Éppen az öröklött faktorok megléte teszik szükségessé, hogy azok, akiknek a családjában már előfordult trombózis, fokozottan figyeljenek az állapotukra. A közvetlen leszármazottaknak nagyobb a veszélyeztetettségük, mint az oldalági rokonoknak. Azokat, akik már fiatalon átéltek tromboembóliás eseményt, nyilvánvaló kiváltó ok nélkül, mindenképpen ki kell vizsgálni trombofília szempontjából, a többi családtagnál csak más rizikófaktorok megléte esetén javasolt a kivizsgálás.

Kockázatnövelő tényezők

Rizikófaktornak számít többek között a mozgásszegény életmód, az ülő foglalkozás, a dohányzás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint és vérnyomás, valamint a hormonális fogamzásgátló szedése is.

Ugyanilyen kockázati tényező az ún. Leiden mutáció is. Ez egy genetikai eredetű véralvadási zavar, amely a fokozott véralvadásra, vérrögképződésre hajlamosít. Azoknak, akik erre a tulajdonságra nézve egy „jó" és „rossz" gént örököltek a szüleiktől, kb. 10-szeresre növekszik a trombózis kialakulásának esélye. Azoknak viszont, akik mindkét szülőtől mutált gént kaptak örökül, sajnos 80-100-szoros rizikónövekedéssel kell számolniuk. A trombózishajlam genetikai hátterét akkor érdemes kivizsgálni, ha fiatalkorban alakul ki trombózis, és megfigyelhető a családi halmozódás is.

- A trombózisra való hajlam egy egyszerű vérvétellel, majd az ezt követő speciális laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatható – ismerteti Hava Róbert. - Ez kiemelten fontos szűrési lehetőség, hiszen ha valakinél bebizonyosodik az érintettség, a trombózis megelőzhető az időben elkezdett véralvadásgátló készítményekkel.

Változtatni, amin lehet!

Nyilvánvaló, hogy az öröklött, genetikai sajátosságainkon nem tudunk változtatni, de a betegségek nagy részének kialakulásáért nemcsak öröklött, hanem környezeti, életmódbeli tényezők is felelősek. Amennyiben kiderül, hogy a családban trombofíliás tényezők, mint pl. a Leiden-mutáció halmozottan fordul elő, mindenképpen meg kell tenni a szükséges életmódbeli változtatásokat. Az érintetteknek ugyanis maguknak is szükséges tenni az egészségükért.

A legfontosabb, hogy ne dohányozzanak, szabaduljanak meg a túlsúlytól, kezdjenek mozogni, sportoljanak rendszeresen, fogyasszanak megfelelő mennyiségű folyadékot (vizet!) és a nők mindenképpen egyeztessenek szakorvossal a megfelelő fogamzásgátlásról, változó korban a hormonpótlás kiválasztásáról.

Forrás: WEBOrvos

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!