Ez lenne az örök élet titka?

2015. 05. 28.
Szerző: Szimpatika
Örök időkig élhetnének az emberek, legalábbis az agyuk, amennyiben valaha létrejönnének olyan számítógépek, amelyek képesek lennének újraalkotni az idegsejtjeinket összekötő mintegy 100 billió kapcsolódást - vélekedett Hannah Critchlow, a Cambridge-i Egyetem neurobiológusa.
A tudós Walesben, a Hay-fesztiválon tartott előadást. Az 1988 óta évente megrendezett fesztivál célja fórumot teremteni az együttgondolkodásra arról, hogy milyen a világ, amelyben élünk, és milyen lehetne a jövőben. "Elvben az ember létezhetne a számítógépben, ezt teljesen elképzelhetőnek tartom" - fogalmazott Hannah Critchlow. Mint kifejtette, az emberi agy elképzelhetetlenül bonyolult rendszer, ám a tudósok lassacskán kezdik megérteni a különféle funkcióit. Így elképzelhető, hogy idővel számítógépes programként lehet majd újraalkotni. "Amennyiben kifejlesztenének egy olyan komputert, amely 100 billió hálózati kapcsolatot tudna létesíteni, megalkotnák a személyiségünket adó "nyomtatott áramkört" - idézte a kutatót a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.



Hozzátette: a százmilliárd idegsejtünknek köszönhetjük, hogy azok vagyunk, akik. Ez a lehető legbonyolultabb "nyomtatott áramkör". Hannah Critchlow előadásában megcáfolta azt a közkeletű elméletet, amely szerint agysejtjeinknek mindössze 10 százalékát használjuk. A funkcionális képalkotó eljárások bizonyították, hogy agyunk csupán energiatakarékos üzemmódban működik, és bizonyos régiókat kizárólag akkor "kapcsolja fel", amikor épp szükség van rájuk. "Agyunk súlya mindössze 1,5 kilogramm, testtömegünknek alig 2 százalékát teszi ki, ugyanakkor rá jut szervezetünk energiafelhasználásának 20 százaléka" - érzékeltette a neurobiológus.

Hannah Critchlow megerősítette, hogy különbözik a bal és a jobb agyféltekénk, és találtak bizonyítékot arra az elméletre is, miszerint a balkezes emberek kreatívabb személyiségek. "A jobb féltekében, amely domináns a balkezeseknél, találhatók a kreativitáshoz kapcsolódó régiók. A legújabb kutatások bizonyították, hogy speciális, az agy jobb féltekéjét stimuláló eszközökkel, kiválthatók kreatív gondolatok. Jelenleg e célra már kaphatók olyan elektródákkal ellátott sapkák, amelyek stimulálják az agy megfelelő területeit" - fejtette ki előadásában Hannah Critchlow.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!