Ennyit nyugodtan kávézhat egy nap!

Szerző: Szimpatika
Öt presszókávé még nem jelent egészségügyi kockázatot az átlagos népesség körében – vélik a koffein biztonságával kapcsolatos európai tanulmány szerzői.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság azután készítette tanulmányát, hogy egyes országokban felmerültek bizonyos aggodalmak a koffein szívre, központi idegrendszerre és a magzatra gyakorolt egészségügyi hatásairól. A szerdán közzétett tanulmány szerint napi 400 milligramm koffein "a nem várandós felnőtteknél nem ad okot aggodalomra", de a terhes nőknek ajánlatos 200 mg-ra korlátozni a koffeinfogyasztást.



A most megállapított határértékbe bőven belefér az európai felnőtt népesség napi kávéfogyasztása: a 18-65 évesek körében 37 mg-tól 319 mg-ig terjed ugyanis a napi koffeinbevitel. Egy szimpla presszókávé nagyjából 80 mg koffeint tartalmaz, annyit, mint egy átlag doboz energiaital, például a Red Bull, a fekete teában 50 mg, egy doboz kólában pedig 40 mg koffein van. Az EFSA megállapításai egybevágnak az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóságéval, amely szintén leszögezte, hogy napi 400 mg koffein bevitele általában még nem káros.

Forrás: HVG

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!