Mellrák: így nagyobb az esély a gyógyulásra

2015. 06. 01.
Szerző: Szimpatika
A kiterjedtebb szöveteltávolítás melldaganat esetében a felére csökkenti annak a veszélyét, hogy az esetleg hátramaradó rákos sejtek miatt a páciens a későbbiekben újabb műtétre szorul – számoltak be eredményeikről a Yale Egyetem kutatói az Amerikai Onkológiai Társaság chicagói kongresszusán.

Évente több mint 230 ezer friss mellrákos esetet diagnosztizálnak az Egyesült Államokban, és a betegek túlnyomó többségét megműtik. A mellrák kezdeti stádiumaiban lévő betegeknél általában csupán a csomót távolítják el, nem pedig az egész mellet.

Az esetek 20-40 százalékában, egyes források szerint a páciensek felénél a tumort körülvevő egészséges szövetekben is lehetnek rákos sejtek, ami a daganat kiújulásához vezet, s ismételt műtétet tehet szükségessé – írták a kutatók a New England Journal of Medicine online kiadásában megjelent tanulmányukban.

„Nagyon egyszerű eljárással, az eltávolított tumor helyén képződő üreget körülvevő szövet vékony rétegének kimetszésével 50 százalékkal csökkenthetjük a második sebészeti beavatkozás valószínűségét” – fogalmazott a vizsgálatokat irányító Anees Chagpar, a Yale Egyetem kutatója.

Az eredmények megváltoztathatják az onkológiai gyakorlatot

A kutatásban az eljárást 235 mellrákos betegnél alkalmazták, akiket először hagyományos módon műtöttek meg, majd miközben a páciensek még a műtőben tartózkodtak, a sebészek felnyitották a borítékot, amelyből megtudták, hogy miként járjanak el a továbbiakban.

Randomizált, vagyis véletlenszerű kiválasztással körülbelül a betegcsoport felénél metszettek ki pótlólagosan egy vékony réteget az egészséges szövetből. Ezen páciensek 10 százalékánál volt szükség a későbbiekben újabb műtétre, míg a csupán hagyományos eljárással kezelt betegeknél ez az arány 21 százalék volt.

Mint Deanna Attai, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem docense, az Amerikai Mellkassebészek Szövetségének elnöke rámutatott, a kutatás megváltoztathatja az onkológiai gyakorlatot. „Minden korábbinál meggyőzőbb bizonyítékokkal támasztotta alá az eljárás hatékonyságát” – emelte ki Deanna Attai.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!