Életveszélyes, ha ezt eszi a csecsemő

2015. 06. 03.
|
Sajnos minden év őszi-téli, kora tavaszi időszakában előfordul, hogy súlyos, cianotikus tünetekkel járó nitrát mérgezéssel, életveszélyes állapotban kórházba kerül egy-egy csecsemő.
Csecsemőknél a nitrát mérgezést a házi készítésű sárgarépa püré és a főtt cékla, pontosabban az elkészített cékla és sárgarépa lében a hűtéssel sem megakadályozható,1-2 napos tárolás alatt feldúsuló nitrát jelenléte okozza. A nitrát mérgezés felnőtteknél nagyon ritka. A nyolc hónaposnál fiatalabb csecsemők azért veszélyeztetettek, mert szervezetükben még fejletlen a nitrát lebontó enzim, amely csak három éves korra fejlődik ki teljesen. A megbetegedést methaemoglobinémiának nevezi a szakirodalom. A mérgezés következtében a nitrát a vérben lévő haemoglobinhoz kötődik, amely így képtelen ellátni oxigén szállító feladatát, ezért oxigénhiány jön létre.A tünetek jellegzetesek: a kisbaba bőre és szája kékeslila színűvé (cianotikussá) válik, amit légzési nehézség kísér. Súlyosabb esetben, azonnali orvosi beavatkozás nélkül a kórkép fulladásos halállal végződhet. A nitrát a csecsemők szervezetébe magas nitrát tartalmú (ásott kutas) ivóvíz fogyasztással is bejuthat, ezért van szerepe csecsemők esetében a közüzemi vízellátásnak , mert a vezetékes víz, akárcsak a bébiételek nitrát tartalma szigorúan és rendszeresen ellenőrzött. Az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról szóló 1881/2006/EK rendeletben az élelmiszeripar által előállított bébiételek esetében 200 mg/kg nitrát határérték került meghatározásra.

A jogszabályban leveles zöldségekre (saláta, spenót) megállapított határértékek 2000 és 4500 mg/kg közöttiek, céklára nincs határérték megállapítva. A NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság felmérő vizsgálatot végzett nyers cékla és sárgarépa nitrát tartalmának meghatározására. Az eredmények azt mutatják, hogy a cékla nitrát tartalma nem elhanyagolható, ezért csecsemők számára még frissen készítve sem ajánlott! A nitrát tartalom növekedését a hűtve tárolással nem lehet megakadályozni! A megelőzésben fontos a szülői gondosság és a védőnők felvilágosító szerepe.

Forrás: NÉBIH

Hozzászólások

Marry

2015. 06. 04. 19:42
A frászt életveszélyes. Aki kitalálta soha nem készített a gyermekének ilyesmit. Nem kellene hülyeségeket firkálni, szegény mamák rémisztgetése céljából.
Ja, hogy a bébiételeket reklámozzuk, a friss zöldségek, gyümölcsök helyett, az más, de érthetetlen, és értelmetlen!

kata

2015. 06. 04. 20:04
Az, hogy nitrátmérgezés miatt kerülnek csecsemők kórházba, nem lehet vitatni.Azt sem, hogy a züldségeket, győmölcsőket, főleg a föld közelében a műtrágyázás miatt nitráttartalom éri szintén beláthatjuk. A kettőböl kövtekezik, hogy a megfelelő mosás, tisztítás, és elengedhetetelen...iletve a mértékletesség ebben is.

Timmy

2015. 06. 04. 20:12
Na de hogyan dúsul fel a nitrát? Vagy alapvetően van benne és ez fix, de hogyan dúsul, ha már nincs a földben és hogyan növekszik a mennyisége a hűtés alatt? Céklát a szakirodalom is 4 ill. anyatejes csecsemő esetén 6 hónapos kortól ajánlja.

Kobold

2015. 06. 04. 22:07
Míííí?
Még hogy ne egyen a gyerek sárgarépát, meg céklát? Tulajdonképpen semmit sem szabadna ennie, de a legjobb, ha meg sem születik, mert akkor nem találkozik ilyen hülyékkel, mint a cikk írója.
Ki az aki 1-2 napig tárolja a hűtőben az elkészített répát és odaadja a csecsemőnek? Még én se eszek másnapos ételt, nemhogy a gyerek! A másik dolog, hogy nem műtrágyázunk, csak bio zöldséget-gyümölcsöt eszünk.

Nevem Senki

2015. 06. 05. 06:27
Ezért nem kellene műtrágyázni. Régen nem volt káros, amikor a mezőgazdaságban marhatrágyát használtak a kis házi gazdaságokban meg a kinti illemhelyet ürítették és azzal trágyázták a földet. Én is azon nőttem fel és egészséges vagyok. A gyerekeim is egészségesek. No meg nem ettük gyógyszer gyanánt a vitaminokat, hanem megettünk egyszerűen egy két almát, körtét. Most meg mi van? Az orvos agyra-főre javasolja a különböző ökörségeket. Nos ezért van ennyi beteg gyermek.

Nagymama

2015. 06. 05. 07:30
Ha sárgarépát nem ehet a gyermek, miért van rengeteg bébiételben és italban sárgarépa? Azt nem 1-2 napig tárolják! Abból hova lesz a nitrát??????? Előre kiveszik??? Hmmmmm????

felnőttem

2015. 06. 05. 08:07
Ez itt a reklám helye :( és mikor bevonták a bébiételt mert mérgező anyagot találtak benne?? anno is adtak a gyerekeknek még nekem is,és felnőttünk,semmi bajunk nem volt.akkor még a "vasszeget" is megettük.Illetve azt amit épp tudtak adni szüleink. Manapság azért ilyen betegesek,válogatósak a gyerekek,mert semmit nem ehetnek,ami jó lenne nekik.Csak a gyors előre elkészített a jó???? Na igen,a másik,hogy akkor miért van a bébiételekbe cékla ,répa?

valaki

2015. 06. 05. 08:58
Sajnos volt ,hogy a műtrágyás céklától rosszul lett kisbaba,és tény ,hogy bionak vették.Erre gondolt a cikk írója.Az a bio amit magad termelsz amit annak veszel arra legtöbbször csak rámondják,hogy az.

Mona

2015. 06. 05. 14:13
Igen is van alapja a cikknek.A piacokon nem minden árut ellenőriznek,csak szúrópróba szerűen.

Viki

2015. 06. 07. 23:20
A nitrát és a nitrit káros hatásairól
Az élelmiszerekben – például egyes tartósított húskészíményekben, sajtokban engedélyezett – jelenlévő, valamint az ivóvízben lévő nitrát látszólag nem veszélyes az emberi szervezetre. A nitrát csak akkor okozna heveny mérgezést, ha több kanállal fogyasztanánk belőle. A nitrát nitritté az ember szájában és bélrendszerében alakul át, mégpedig a baktériumok közreműködésével. A nitritek – szemben a nitrátokkal – már akut mérgezést is okozhatnak. A folyamatot methemoglobinémiának nevezi a szakirodalom, amelynek következtében a szervezetben oxigénhiány jön létre.

Mivel a vérben az oxigént a vörösvértestekben lévő hemoglobin szállítja, ha a nitrát megköti a hemoglobint, az képtelen ellátni a feladatát. Bár methemoglobin normális körülmények között is keletkezik a vérben, akkor nem támad a szervezetben zavar, ha ez nem nagyobb a hemoglobin 0,5-1 százalékánál. A methemoglobinémia tünetei: aluszékonyság, bágyadtság, koncentrációs zavarok, szellemi és fizikai teljesítőképesség-csökkenés. A nitritmérgezés felnőtteknél nagyon ritka, ám a három hónapnál fiatalabb csecsemők fokozottan veszélyeztettek. A kisbabák hemoglobinja ugyanis könnyebben köti meg a nitritet, illetve a lebontó enzim működése még fejletlen. Három éves korra fejlődik ki teljesen ez az enzim, s csökken le a mérgezés veszélye.

A nitrit jelenlétével kapcsolatos másik probléma a rákkeltő nitrózaminok keletkezése, amelyek rákos elváltozásokat okoznak, főleg a gyomorban, a májban és a tüdőben. A nitrit és nitrát nem elsősorban húskészítményekkel, hanem zöldségfélékkel, és ivóvízzel jut a szervezetünkbe. Az ország egyes területein az ivóvíznek igen magas a nitrát-tartalma, mégpedig azért, mert a műtrágyából kioldódó nitrátok a talajba, onnan pedig az ivóvízbe jutnak. A nitrát tartalmú ivóvíz fogyasztása veszélyes a csecsemőkre, a kisgyerekekre és terhes anyákra. Mivel a nitrátot forralással nem lehet a vízből eltávolítani, ezért ez a víz nem használható még főzéshez sem.

Az élelmiszerek nitrát tartalma igen sok tényezőtől függ, s a növények fejlődéséhez bizonyos mennyiségű nitrátra szükség is van. Fény hatására csökken a magas nitráttartalom, de jelentősen csökkenthetjük (25–60 százalékkal) egyes növényeknél (saláták, káposztafélék stb.) mennyiségét azzal is, ha leszedjük annak külső leveleit, hajtásait. Egy felnőtt átlagos napi nitrátbevitele 75 mg, mely mennyiség nagy hányada (87 százaléka) a zöldségekből, kisebb része (6 százaléka) gyümölcsökből, elenyésző hányada (2,6 százaléka) pedig ivóvízből származik. Aki csak növényi koszton él annak, a vegyes táplálékon élőknél 3,5-szer több nitrát jut a szervezetébe. Az igazi veszélyt a nitrátos víz, a magas nitrát-tartalmú zöldség, gyümölcs azonban elsősorban a csecsemőkre, a kisgyerekekre és a terhesekre nézve jelent, hiszen kisbabáknál akár a rejtélyesnek nevezett bölcsőhalál oka is lehet a methemoglobémia.
Forrás:http://www.vitalitas.hu/?ctype=5&did=10548&cid=1338

Szóljon hozzá!

Júniusi AKCIÓ

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el

Legutóbbi hozzászólások

A nyugalom és az egyenletes súlycsökkenés szere

Keleten évszázadokig a zöld teát használták nyugtató, testsúlyszabályozó és gyógyhatása miatt, ugyanis levelében megtalálható egy ...
Jenei Istvánné
2017. 06. 14. 20:00
Kipróbáltam az L-theanint, nagyon jó hatású az alvásomra.

Mikor és hogyan érdemes inhalálni?

Ismét itt a tél, a gyakori alsó és felső légúti megbetegedések időszaka. Szakértőnk, Dr. Hidvégi Edit PhD gyermek- és felnőtt ...
Sövegjártó Gábor
2017. 06. 10. 18:46
az inhalátort természetesen lehet használni a copd re söt ajánlatos én berudál cseppet használok és általába segit

Gyakran elsírod magad? Megmondjuk, miért.

Életünk része a sírás és a nevetés. Az emberek között vannak sírósabbak, vannak nevetősebbek, így hát alighanem egyéniség kérdése ...
balicsaba
2017. 06. 05. 06:48
Balicsaba vagyok szegedröl,van egy kis problémám amivel önökhöz fordulok, van amikor birom egy pár napig rendesen, van amikor esténként rám ...

Érelmeszesedés elleni vakcina. Pro és kontra

A szív- és érrendszeri betegségek még mindig a vezető halálokok közé tartoznak. Egy magyar kutató érelmeszesedés elleni vakcináját ...
valaki
2017. 06. 03. 09:52
A vakcina hatékonyságát a fórum alapján nem lehet megítélni, itt mindenki kamuzik össze-vissza. Jó lenne ha olyanok írnának akik meg is ...

Eper – a tavasz kincse

A tavasz és a közelgő nyár első igazi jele, hogy megjelenik a piacokon a friss, illatos eper. Nemcsak nagyon finom, de az egészségünkre is ...
Manka
2017. 05. 23. 10:39
Remélem nem tette tönkre a termést az időjárás.. "szedd magad" földön szoktunk pár kilót szedni, lekvárnak, dzsemnek. Ha vacak a termés, ...

Felfázás vagy valami egészen más?

Nők millióinak okoz napi szinten komoly problémákat a felfázás – legalábbis így nevezzük közkeletű elnevezéssel azokat a tipikus ...
Mr. T.
2017. 05. 22. 21:35
Tőzegáfonya kapszula. Páromnak bejött régóta rendszeresen alkalmazza, amikor kell. Elvileg nem engedi a hólyag és a húgycső falán ...

A kalcium-magnézium egyensúly hatása az egészségre

Szervezetünk a kalciumot megfelelő mennyiségű magnézium hiányában nem képes optimálisan felhasználni. A magnézium és a kalcium az érem ...
Kori
2017. 05. 21. 11:11
Nem értem ha még százalékosan se írják le, hogy kb mi a helyes akkor minek ez a cikk ? :/

Agyserkentő gyógyteák Gyuri bácsi ajánlásával

Az iskolaév kezdetén aktuális téma a tanulás, koncentrálás, szellemi tevékenységünk és agyunk teljesítőképessége. Fiatalkorban a ...
Fer1
2017. 05. 20. 10:57
Vannak további hasznos természetes agyserkentők: http://egeszseg-vilag.hu/termeszetes-agyserkentok/

Van megoldás az évek óta tartó térdfájdalomra

Az évek előrehaladtával szinte nincs is olyan ember, akinél ne jelentkeznének különböző reumatológiai fájdalmak. A legtöbben ezen belül ...
Ágnes
2017. 05. 18. 12:35
Sajnos nekem is vannak gerincproblémáim, méghozzá igen súlyosak. A lumbágószakaszon gerincsérv - kiszakadva -, ami nyomja az ideggyököt, ez ...

Online urológus

Az online rendelések hasznáról, hátulütőiről, és a magyar férfiakat érintő problémákról kérdeztük Dr. Kulcsár Dánielt, a soproni ...
Éva
2017. 05. 15. 09:04
Tisztelt Doktor úr! Allergiás vagyok a beadott epirubicin accord inzulinra.Erre csak a kezelések során jöttem rá.Nem tudom tartani egy órán ...