Életveszélyes, ha ezt eszi a csecsemő

2015. 06. 03.
|
Sajnos minden év őszi-téli, kora tavaszi időszakában előfordul, hogy súlyos, cianotikus tünetekkel járó nitrát mérgezéssel, életveszélyes állapotban kórházba kerül egy-egy csecsemő.
Csecsemőknél a nitrát mérgezést a házi készítésű sárgarépa püré és a főtt cékla, pontosabban az elkészített cékla és sárgarépa lében a hűtéssel sem megakadályozható,1-2 napos tárolás alatt feldúsuló nitrát jelenléte okozza. A nitrát mérgezés felnőtteknél nagyon ritka. A nyolc hónaposnál fiatalabb csecsemők azért veszélyeztetettek, mert szervezetükben még fejletlen a nitrát lebontó enzim, amely csak három éves korra fejlődik ki teljesen. A megbetegedést methaemoglobinémiának nevezi a szakirodalom. A mérgezés következtében a nitrát a vérben lévő haemoglobinhoz kötődik, amely így képtelen ellátni oxigén szállító feladatát, ezért oxigénhiány jön létre.A tünetek jellegzetesek: a kisbaba bőre és szája kékeslila színűvé (cianotikussá) válik, amit légzési nehézség kísér. Súlyosabb esetben, azonnali orvosi beavatkozás nélkül a kórkép fulladásos halállal végződhet. A nitrát a csecsemők szervezetébe magas nitrát tartalmú (ásott kutas) ivóvíz fogyasztással is bejuthat, ezért van szerepe csecsemők esetében a közüzemi vízellátásnak , mert a vezetékes víz, akárcsak a bébiételek nitrát tartalma szigorúan és rendszeresen ellenőrzött. Az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról szóló 1881/2006/EK rendeletben az élelmiszeripar által előállított bébiételek esetében 200 mg/kg nitrát határérték került meghatározásra.

A jogszabályban leveles zöldségekre (saláta, spenót) megállapított határértékek 2000 és 4500 mg/kg közöttiek, céklára nincs határérték megállapítva. A NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság felmérő vizsgálatot végzett nyers cékla és sárgarépa nitrát tartalmának meghatározására. Az eredmények azt mutatják, hogy a cékla nitrát tartalma nem elhanyagolható, ezért csecsemők számára még frissen készítve sem ajánlott! A nitrát tartalom növekedését a hűtve tárolással nem lehet megakadályozni! A megelőzésben fontos a szülői gondosság és a védőnők felvilágosító szerepe.

Forrás: NÉBIH

Hozzászólások

Marry

2015. 06. 04. 19:42
A frászt életveszélyes. Aki kitalálta soha nem készített a gyermekének ilyesmit. Nem kellene hülyeségeket firkálni, szegény mamák rémisztgetése céljából.
Ja, hogy a bébiételeket reklámozzuk, a friss zöldségek, gyümölcsök helyett, az más, de érthetetlen, és értelmetlen!

kata

2015. 06. 04. 20:04
Az, hogy nitrátmérgezés miatt kerülnek csecsemők kórházba, nem lehet vitatni.Azt sem, hogy a züldségeket, győmölcsőket, főleg a föld közelében a műtrágyázás miatt nitráttartalom éri szintén beláthatjuk. A kettőböl kövtekezik, hogy a megfelelő mosás, tisztítás, és elengedhetetelen...iletve a mértékletesség ebben is.

Timmy

2015. 06. 04. 20:12
Na de hogyan dúsul fel a nitrát? Vagy alapvetően van benne és ez fix, de hogyan dúsul, ha már nincs a földben és hogyan növekszik a mennyisége a hűtés alatt? Céklát a szakirodalom is 4 ill. anyatejes csecsemő esetén 6 hónapos kortól ajánlja.

Kobold

2015. 06. 04. 22:07
Míííí?
Még hogy ne egyen a gyerek sárgarépát, meg céklát? Tulajdonképpen semmit sem szabadna ennie, de a legjobb, ha meg sem születik, mert akkor nem találkozik ilyen hülyékkel, mint a cikk írója.
Ki az aki 1-2 napig tárolja a hűtőben az elkészített répát és odaadja a csecsemőnek? Még én se eszek másnapos ételt, nemhogy a gyerek! A másik dolog, hogy nem műtrágyázunk, csak bio zöldséget-gyümölcsöt eszünk.

Nevem Senki

2015. 06. 05. 06:27
Ezért nem kellene műtrágyázni. Régen nem volt káros, amikor a mezőgazdaságban marhatrágyát használtak a kis házi gazdaságokban meg a kinti illemhelyet ürítették és azzal trágyázták a földet. Én is azon nőttem fel és egészséges vagyok. A gyerekeim is egészségesek. No meg nem ettük gyógyszer gyanánt a vitaminokat, hanem megettünk egyszerűen egy két almát, körtét. Most meg mi van? Az orvos agyra-főre javasolja a különböző ökörségeket. Nos ezért van ennyi beteg gyermek.

Nagymama

2015. 06. 05. 07:30
Ha sárgarépát nem ehet a gyermek, miért van rengeteg bébiételben és italban sárgarépa? Azt nem 1-2 napig tárolják! Abból hova lesz a nitrát??????? Előre kiveszik??? Hmmmmm????

felnőttem

2015. 06. 05. 08:07
Ez itt a reklám helye :( és mikor bevonták a bébiételt mert mérgező anyagot találtak benne?? anno is adtak a gyerekeknek még nekem is,és felnőttünk,semmi bajunk nem volt.akkor még a "vasszeget" is megettük.Illetve azt amit épp tudtak adni szüleink. Manapság azért ilyen betegesek,válogatósak a gyerekek,mert semmit nem ehetnek,ami jó lenne nekik.Csak a gyors előre elkészített a jó???? Na igen,a másik,hogy akkor miért van a bébiételekbe cékla ,répa?

valaki

2015. 06. 05. 08:58
Sajnos volt ,hogy a műtrágyás céklától rosszul lett kisbaba,és tény ,hogy bionak vették.Erre gondolt a cikk írója.Az a bio amit magad termelsz amit annak veszel arra legtöbbször csak rámondják,hogy az.

Mona

2015. 06. 05. 14:13
Igen is van alapja a cikknek.A piacokon nem minden árut ellenőriznek,csak szúrópróba szerűen.

Viki

2015. 06. 07. 23:20
A nitrát és a nitrit káros hatásairól
Az élelmiszerekben – például egyes tartósított húskészíményekben, sajtokban engedélyezett – jelenlévő, valamint az ivóvízben lévő nitrát látszólag nem veszélyes az emberi szervezetre. A nitrát csak akkor okozna heveny mérgezést, ha több kanállal fogyasztanánk belőle. A nitrát nitritté az ember szájában és bélrendszerében alakul át, mégpedig a baktériumok közreműködésével. A nitritek – szemben a nitrátokkal – már akut mérgezést is okozhatnak. A folyamatot methemoglobinémiának nevezi a szakirodalom, amelynek következtében a szervezetben oxigénhiány jön létre.

Mivel a vérben az oxigént a vörösvértestekben lévő hemoglobin szállítja, ha a nitrát megköti a hemoglobint, az képtelen ellátni a feladatát. Bár methemoglobin normális körülmények között is keletkezik a vérben, akkor nem támad a szervezetben zavar, ha ez nem nagyobb a hemoglobin 0,5-1 százalékánál. A methemoglobinémia tünetei: aluszékonyság, bágyadtság, koncentrációs zavarok, szellemi és fizikai teljesítőképesség-csökkenés. A nitritmérgezés felnőtteknél nagyon ritka, ám a három hónapnál fiatalabb csecsemők fokozottan veszélyeztettek. A kisbabák hemoglobinja ugyanis könnyebben köti meg a nitritet, illetve a lebontó enzim működése még fejletlen. Három éves korra fejlődik ki teljesen ez az enzim, s csökken le a mérgezés veszélye.

A nitrit jelenlétével kapcsolatos másik probléma a rákkeltő nitrózaminok keletkezése, amelyek rákos elváltozásokat okoznak, főleg a gyomorban, a májban és a tüdőben. A nitrit és nitrát nem elsősorban húskészítményekkel, hanem zöldségfélékkel, és ivóvízzel jut a szervezetünkbe. Az ország egyes területein az ivóvíznek igen magas a nitrát-tartalma, mégpedig azért, mert a műtrágyából kioldódó nitrátok a talajba, onnan pedig az ivóvízbe jutnak. A nitrát tartalmú ivóvíz fogyasztása veszélyes a csecsemőkre, a kisgyerekekre és terhes anyákra. Mivel a nitrátot forralással nem lehet a vízből eltávolítani, ezért ez a víz nem használható még főzéshez sem.

Az élelmiszerek nitrát tartalma igen sok tényezőtől függ, s a növények fejlődéséhez bizonyos mennyiségű nitrátra szükség is van. Fény hatására csökken a magas nitráttartalom, de jelentősen csökkenthetjük (25–60 százalékkal) egyes növényeknél (saláták, káposztafélék stb.) mennyiségét azzal is, ha leszedjük annak külső leveleit, hajtásait. Egy felnőtt átlagos napi nitrátbevitele 75 mg, mely mennyiség nagy hányada (87 százaléka) a zöldségekből, kisebb része (6 százaléka) gyümölcsökből, elenyésző hányada (2,6 százaléka) pedig ivóvízből származik. Aki csak növényi koszton él annak, a vegyes táplálékon élőknél 3,5-szer több nitrát jut a szervezetébe. Az igazi veszélyt a nitrátos víz, a magas nitrát-tartalmú zöldség, gyümölcs azonban elsősorban a csecsemőkre, a kisgyerekekre és a terhesekre nézve jelent, hiszen kisbabáknál akár a rejtélyesnek nevezett bölcsőhalál oka is lehet a methemoglobémia.
Forrás:http://www.vitalitas.hu/?ctype=5&did=10548&cid=1338

Szóljon hozzá!

Augusztusi AKCIÓ

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. augusztusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el

Legutóbbi hozzászólások

Édesszájú férfiak

A túl sok cukrozott üdítőital, sütemény és más édesség fogyasztása növeli a depresszió kockázatát férfiaknál - derítették ki brit ...
Halfon Zoltan
tegnap 15:38
figyelmébe: Ön bármilyen pénzügyi nehézségben van? Szüksége van egy kölcsönre, hogy törölje az adósságait? Szándékozik-e növelni ...

Érelmeszesedés elleni vakcina. Pro és kontra

A szív- és érrendszeri betegségek még mindig a vezető halálokok közé tartoznak. Egy magyar kutató érelmeszesedés elleni vakcináját ...
tony mark
2017. 08. 21. 23:18
Az én nevem tony jel én vagyok hitel kölcsönadó i kínálnak kölcsön a társaság és az egyéni alacsony aránya 3% akkor lépjen kapcsolatba ...

A fülzúgás okai és kezelése

A fülzúgás vagy a fülcsengés sokak életét megkeseríti, mivel visszatérő vagy szűnni nem akaró formában jelentkezik. Csendes ...
Jean Carlos
2017. 08. 21. 11:14
Szüksége van egy kölcsönre, hogy vállalkozást indítson, vagy fizesse meg a számláit és vállalati pénzügyeit ingatlanokra és bármilyen ...

Szorult helyzetben – a hashajtók helyes használatáról

A székrekedés olyan probléma, amivel gyakorlatilag mindenki találkozik legalább egyszer élete során, de mégis kevesen beszélnek róla. Mivel ...
Zsuzsanna
2017. 08. 20. 20:57
Mindent kipróbáltam,jelenleg a Naturvarázs port használom,lassan 8éve.Nagyon hatásos,de azt gondolom,hogy kiszáritott a gyógynövény,és ...

Lúgosító zöldségek, gyümölcsök, gabonák és tejtermékek

Annak érdekében, hogy hatékonyan elsajátítsuk a lúgosító életmódot, ismernünk kell azokat a táplálékokat, melyek lúgosítják vagy ...
Ludányi Emőke
2017. 08. 17. 17:46
Össze vagyok zavarva:a cikk szerint a köles az erősen savas gabonák közé tartozik,a hozzászólások szerint lúgosít:mi az igazság?-jó ...

Besenyei Péter: El kell fogadni, ha nem sikerül

Júliusi magazinunkban interjút olvashatnak Besenyei Péterrel, azonban helyhiány miatt nem tudtuk közölni a teljes beszélgetést. Most itt a ...
Mrs. Farida Stephen
2017. 08. 16. 17:36
Jó nap regisztrált magánpénz-kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítséget nyújtanak az emberek, cégeknek, akiknek ...

Fullajtár Andrea: „Rosszul tűröm az igazságtalanságot”

Most írja a doktori disszertációját, közben a Színművészeti Egyetemen tanítja a színészek következő generációját, esténként pedig a ...
MATTY
2017. 08. 16. 13:47
Matty vagyok Chicago-ból, és itt vagyok ezen az oldalon, hogy köszönetet mondj Dr.Akpada-nak a jó munkához, amit a kapcsolatom ...

A borderline személyiségzavar

A borderline személyiségzavarról igen sokat lehet manapság hallani, ám a legtöbben teljesen hibásan használják a fogalmakat, így a ...
Andrea Rice
2017. 08. 10. 13:45
Hello, Te vagy az USA-ból, Dubaiból, Kanadából, Ausztráliából vagy az Egyesült Királyságból egy nagyon valódi hitelt keresve ...

Online urológus

Az online rendelések hasznáról, hátulütőiről, és a magyar férfiakat érintő problémákról kérdeztük Dr. Kulcsár Dánielt, a soproni ...
viki
2017. 08. 10. 10:34
Kerem segitsen. Nem tudom mit tegyek, sajnos volt nogyogyaszati TOT SZALAG MUTETEM ES NEM SIKERULT, MAJD KISZEDTEK 25 NAPJA A SZALAGOT , ES SAJNOS ...

6 természetes orvosság a vérnyomás gyors csökkentésére

A hagyományos megoldás erre a szinte növekvőjárvány-szerű betegségre egyszerűen csak annyi, hogy az orvosok még több ...
Eross Jozsef
2017. 08. 09. 17:24
Nekem 160/140 mar a hazbol sem merek kimenni csak szdelgek mint a pipe.