Nem mindegy, milyen vizet iszunk
2015. 06. 06.
Vízre mindenképpen szüksége van szervezetünknek. Egy felnőtt napi vízszükséglete testsúlyától függően 3 liter körüli. Ha nem iszunk elég folyadékot, akkor fájni fog a fejünk, besűrűsödik a vérünk.
A vizek közül legnépszerűbb az ásványvíz, mi, magyarok évente 105 litert iszunk meg belőle fejenként, tehát nem mindegy, hogy milyen minőségűt fogyasztunk nap mint nap.
Élettani szempontból a fogyasztásra szánt ásványvizek legfontosabb alkotóelemei közé tartozik a kalcium, magnézium és a nátrium. Kalciumból, magnéziumból minél több van benne, annál jobb. A kalcium elsősorban a csontok építőanyaga, a magnézium pedig idegi működés fontos alkotója és katalizátora – mondta el Sipos László egyetemi docens az M1 Kosár című műsorában.
A nátriummal viszont éppen fordított a helyzet, mivel túl sok sót fogyasztunk. A szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás egyik okozója a túlzott sóbevitel. Az alacsony nátriumtartalmú vizekkel ez valamelyest kezelhető – magyarázta a docens.
A legjobb a lúgos víz
Az ásványvizek különböző kémhatásúak: savasak, lúgosak és semlegesek. A szakértő szerint legjobb a lúgos ásványvíz, mivel a bevitt élelmiszerekkel jellemzően elsavasodik a szervezet, amit kicsit ellensúlyozni tud a bevitt lúgos víz. Ezért szokták ráírni a flakonjára, hogy fitt, illetve nátriumszegény – mutatott rá.
Mindegy, hogy drága vagy olcsó ásványvizet vásárolunk; ez igaz a külföldi vizekre is – emelte ki Sipos László. Az importvizek fogyasztását nyugodtan lehet mellőzni, mert semmiben nem különböznek a Magyarországon kaphatóktól – fűzte hozzá.
Nem szabad bedőlni a marketingnek
A gyártók változatos ötletekkel rukkolnak elő, hogy eladják termékeiket. Ilyen például az oxigénnel dúsított ásványvíz.
Az oxigént lehet víz formájában fogyasztani, de a hozzáadott oxigénnek semmilyen egészségügyi pluszhatása nincsen. Az oxigén a légzésnél elengedhetetlenül fontos, de a belek működéséhez biztosan nem kell – világított rá.
A világ egyik legdrágábbnak tartott ásványvize pedig nem is ásványvíz, hanem valójában gleccservíz, vagyis hó olvadékából származik. A termék esetében erősen a marketingre helyezik a hangsúlyt – tisztázta Sipos László.
Forrás: Hirado.hu
Élettani szempontból a fogyasztásra szánt ásványvizek legfontosabb alkotóelemei közé tartozik a kalcium, magnézium és a nátrium. Kalciumból, magnéziumból minél több van benne, annál jobb. A kalcium elsősorban a csontok építőanyaga, a magnézium pedig idegi működés fontos alkotója és katalizátora – mondta el Sipos László egyetemi docens az M1 Kosár című műsorában.
A nátriummal viszont éppen fordított a helyzet, mivel túl sok sót fogyasztunk. A szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás egyik okozója a túlzott sóbevitel. Az alacsony nátriumtartalmú vizekkel ez valamelyest kezelhető – magyarázta a docens.
A legjobb a lúgos víz
Az ásványvizek különböző kémhatásúak: savasak, lúgosak és semlegesek. A szakértő szerint legjobb a lúgos ásványvíz, mivel a bevitt élelmiszerekkel jellemzően elsavasodik a szervezet, amit kicsit ellensúlyozni tud a bevitt lúgos víz. Ezért szokták ráírni a flakonjára, hogy fitt, illetve nátriumszegény – mutatott rá.
Mindegy, hogy drága vagy olcsó ásványvizet vásárolunk; ez igaz a külföldi vizekre is – emelte ki Sipos László. Az importvizek fogyasztását nyugodtan lehet mellőzni, mert semmiben nem különböznek a Magyarországon kaphatóktól – fűzte hozzá.
Nem szabad bedőlni a marketingnek
A gyártók változatos ötletekkel rukkolnak elő, hogy eladják termékeiket. Ilyen például az oxigénnel dúsított ásványvíz.
Az oxigént lehet víz formájában fogyasztani, de a hozzáadott oxigénnek semmilyen egészségügyi pluszhatása nincsen. Az oxigén a légzésnél elengedhetetlenül fontos, de a belek működéséhez biztosan nem kell – világított rá.
A világ egyik legdrágábbnak tartott ásványvize pedig nem is ásványvíz, hanem valójában gleccservíz, vagyis hó olvadékából származik. A termék esetében erősen a marketingre helyezik a hangsúlyt – tisztázta Sipos László.
Forrás: Hirado.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
- Gördülő sportok tavasszal
- Útmutató kismamáknak a genetikai vizsgálatokhoz
- Miért nevetnek a babák?
- Evészavarok megoldókulcsa: a család
- Örökölt mintázatok: nagyszüleink, szüleink sorsát éljük tovább?
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!