Nem mindegy, milyen vizet iszunk

2015. 06. 06.
Szerző: Szimpatika
Vízre mindenképpen szüksége van szervezetünknek. Egy felnőtt napi vízszükséglete testsúlyától függően 3 liter körüli. Ha nem iszunk elég folyadékot, akkor fájni fog a fejünk, besűrűsödik a vérünk.
A vizek közül legnépszerűbb az ásványvíz, mi, magyarok évente 105 litert iszunk meg belőle fejenként, tehát nem mindegy, hogy milyen minőségűt fogyasztunk nap mint nap.

Élettani szempontból a fogyasztásra szánt ásványvizek legfontosabb alkotóelemei közé tartozik a kalcium, magnézium és a nátrium. Kalciumból, magnéziumból minél több van benne, annál jobb. A kalcium elsősorban a csontok építőanyaga, a magnézium pedig idegi működés fontos alkotója és katalizátora – mondta el Sipos László egyetemi docens az M1 Kosár című műsorában.

A nátriummal viszont éppen fordított a helyzet, mivel túl sok sót fogyasztunk. A szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás egyik okozója a túlzott sóbevitel. Az alacsony nátriumtartalmú vizekkel ez valamelyest kezelhető – magyarázta a docens.



A legjobb a lúgos víz

Az ásványvizek különböző kémhatásúak: savasak, lúgosak és semlegesek. A szakértő szerint legjobb a lúgos ásványvíz, mivel a bevitt élelmiszerekkel jellemzően elsavasodik a szervezet, amit kicsit ellensúlyozni tud a bevitt lúgos víz. Ezért szokták ráírni a flakonjára, hogy fitt, illetve nátriumszegény – mutatott rá.

Mindegy, hogy drága vagy olcsó ásványvizet vásárolunk; ez igaz a külföldi vizekre is – emelte ki Sipos László. Az importvizek fogyasztását nyugodtan lehet mellőzni, mert semmiben nem különböznek a Magyarországon  kaphatóktól – fűzte hozzá.

Nem szabad bedőlni a marketingnek

A gyártók változatos ötletekkel rukkolnak elő, hogy eladják termékeiket. Ilyen például az oxigénnel dúsított ásványvíz.

Az oxigént lehet víz formájában fogyasztani, de a hozzáadott oxigénnek semmilyen egészségügyi pluszhatása nincsen. Az oxigén a légzésnél elengedhetetlenül fontos, de a belek működéséhez biztosan nem kell – világított rá.

A világ egyik legdrágábbnak tartott ásványvize pedig nem is ásványvíz, hanem valójában gleccservíz, vagyis hó olvadékából származik. A termék esetében erősen a marketingre helyezik a hangsúlyt – tisztázta Sipos László.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!