Életveszély: tömegeket ér el a járvány

Szerző: Szimpatika
Járványként terjed az elhízás. Az európai szakemberek közös nyilatkozatot tettek közzé, melyben felhívják az európai kormányok, egészségügyi tárcák és intézményeik, az egészségpolitikusok, valamint a döntéshozók figyelmét az azonnali cselekvés szükségességére a növekvő elhízás megfékezésére.
A Deklarációt az Európai Elhízástudományi Társaság (European Association for the Study of Obesity) és 32 tagállam nemzeti társaságai írták alá májusban a 22. Európai Elhízástudományi Kongresszuson Prágában, köztük a Magyar Elhízástudományi Társaság, amely már az első, 1999. évi Milánói Deklarációt is szignálta.

Fotó: Getty Images / Hirado.hu
A WHO az idei Európai Elhízástudományi Kongresszuson mutatta be prevalencia adatait, amely alapján 2030-ig várhatóan tovább emelkedik a túlsúly és elhízás előfordulása Európában, valamint számos országban világszerte. 2030-ra a túlsúly és elhízás együttes előfordulása a teljes európai lakosságra kiterjedhet.

Ezért az Európai Elhízástudományi Társaság a Milánói Expo alatt június 6-án 11 órától az Európai Unió pavilonjában workshopot tart, ahol cselekvésre szólít, és felhívja a figyelmet az elhízás jelentőségére, a megelőzés és kezelés azonnali sürgető igényére. A nyilatkozat új eleme, hogy a tavaly alapítótagságunkkal létrejött European Patien Council (Európai Túlsúlyos Betegek Tanácsa) is közzétette nyilatkozatát a Deklarációban.

Az EASO egyben együttműködését, szakmai támogatását és irányítását ajánlja az európai kormányoknak, azzal a céllal, hogy a súlytöbbletből adódó egészségtelen állapotok jelentette egyre növekvő gazdasági többletterhet csökkenthessék. Tekintettel arra, hogy az elhízás számos krónikus betegség előidézője, mondhatjuk előszobája a morbiditási és mortalitási struktúrát meghatározó betegségeknek, így a hypertonia, 2. típusú diabetes mellitus, dyslipidaemiák, egyes daganatos betegségek, és önálló kockázati tényezője a szív- érrendszeri betegségek kialakulásának, ezért az evidenciákra épülő testsúlymenedzsment alapvető. Az elhízás kitüntetett figyelmet igényel, ha csökkenteni szeretnénk az európai morbiditást és mortalitást.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!