Mindent az anyajegyekről

Szerző: Kalmár Lalita
Nincs nyár strandolás nélkül, a felelőtlen napozás azonban komoly problémákhoz vezethet. Az anyajegyek védelméről és a melanómával kapcsolatos tudnivalókról Dr. Sólyom Katalin bőrgyógyász-kozmetológus főorvost kérdeztük.

Mik az anyajegyek, és miért van szükség az anyajegyszűrésre?

Az anyajegyek a bőr festéktermelő sejtjeinek szaporulatából álló különböző méretű, jellemzően szabályos barnás bőrelváltozások. Lehetnek kiemelkedőek vagy foltszerűek. Egy részük már gyerekkorban észlelhető, de a pubertás alatt vagy hormonális változások hatására számuk növekedhet, esetleg méretük is nagyobbodhat.

Az anyajegyszűrés jelentősége és szükségessége abban áll, hogy sok esetben a legrosszabb indulatú bőrrák, a melanóma meglévő anyajegy talaján alakul ki. Ha a kellő jártasságú szakember ezt időben észleli, és szakszerű ellátásáról intézkedik, teljesen gyógyítható.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni az önvizsgálat jelentőségét, hiszen jóllehet a melanóma előrehaladott esetben köztudottan egy nagyon rosszindulatú daganat, mégis a bőrfelület a legkönnyebben vizsgálható, így az esetleges elváltozásokat időben észre lehet venni. Fontos, hogy a vizsgálat az egész bőrfelületre terjedjen ki, beleértve a hátat, a nemi szervek környékét, talpat, körmöket. A WHO adatai szerint évente több mint 130 000 új melanómát regisztrálnak, számuk egyre növekszik, és egyre több fiatalt érint.

Hogyan ismerhetők fel a gyanús elváltozások önvizsgálat alkalmával?

Fontos ismerni azokat a rizikófaktorokat, melyek előfordulása a daganatos elfajulás korai jelei lehetnek:

Ezek:

  1. világos bőr, haj, és szemszín
  2. korai gyerekkorban vagy több alkalommal elszenvedett súlyos napégés
  3. nagyszámú, változó méretű és festéktartalmú anyajegyek jelenléte
  4. korábban meglévő anyajegy változása: színe változik, kidudorodik, kisebesedik, vérzik
  5. meglévő anyajegy sérülése: kidörzsölés, leszakadás, rovarcsípés, piercing, tetoválás, szőrtépkedés
  6. új bőrelváltozás megjelenése
  7. valamely bőrelváltozás gyors növekedése
  8. a meglévő anyajegy területén bármilyen érzés: égés, viszketés, fájdalom, szúró érzés
  9. ha a családban már előfordult melanóma
  10. a páciensnek már volt melanómája

Milyen gyakran érdemes szűrésre jelentkezni?

A világos bőrű, sok anyajeggyel rendelkező pácienseknek ajánlatos évente kétszer, a kreol bőrűeknek, kevesebb anyajeggyel rendelkezőknek évente egyszer. Érdemes akkor is bőrgyógyásznál jelentkezni, ha a pácienc az ismertetett rizikófaktorok közül észleli valamelyiket.

Kialakulhat-e ép bőrön melanóma?

Igen, a rizikófaktorok ismertetésének 6-os pontja erre utal. Ritkán ugyan, de a szem, a száj vagy a nemi szervek nyálkahártyája is érintett lehet.

Mikor szükséges az anyajegy eltávolítása?

Ha a daganatos elfajulás gyanúja felvetődik, a sebészi eltávolítást haladéktalanul el kell végezni. A szövettani feldolgozás eredményétől függően döntenek a szakemberek az utókezelés szükségességéről. Az időben, még a horizontális terjedési szakban, megfelelő biztonsági zónával elvégzett szakszerű műtét esetén csak ellenőrző vizsgálatok elvégzése szükséges.

Milyen módszerrel javasolt az anyajegyek eltávolítása?

Az anyajegyek, főleg a daganatos elváltozás gyanúja esetén szakszerűen és biztonságosan hagyományos sebészi módszerrel távolíthatók el, megfelelő biztonsági zónával, melynek nagyságát a bőrgyógyászati vizsgálat során állapítjuk meg. Csak az időben elvégzett, szakszerű műtéti eltávolítás mentheti meg a páciens életét, hiszen a melanóma nem okoz panaszokat, csak akkor, amikor már áttéteket képezett. Minden eltávolított anyajegyet kötelező szövettani vizsgálatnak alávetni. Ez nemcsak a törvényi előírás miatt fontos, hanem a biztonságos eltávolítás igazolása, valamint az esetleges további teendők megtervezése végett is.

Nyáron milyen tanácsokat adna azoknak a pácienseknek, akik érzékeny bőrűek, illetve sok anyajeggyel rendelkeznek?

Mára bizonyosságot nyert, hogy a melanóma és más rosszindulatú bőrdaganat kialakulásában fontos szerepe van az ultraibolya-sugárzásnak. Ezért fontos a megfelelő fényvédelemről gondoskodni, és főleg a kisgyerekeket megóvni a leégéstől. Érdemes patikákban kapható jó minőségű, magas faktorszámú, fotostabil, vízálló fényvédőt használni, kerülni a 11–15 óra közti napozást, laza vászonruhát, nyári sapkát vagy kalapot, napszemüveget hordani.

    Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
    A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

    Olvasna még a témában?

    A nyitólapról ajánljuk

    Friss cikkeink

    Hírlevél

    Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

    Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

    A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
    Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!