Demencia: szervezetünk előre jelzi a bajt

2015. 06. 20.
Szerző: Szimpatika
Brit kutatók olyan vérfehérjét azonosítottak, amelynek szintje a szellemi hanyatlás, vagyis a demencia veszélyére hívja fel a figyelmet. A tízéves projekt során az Alzheimer-kór legkorábbi tüneteit szerették volna azonosítani.
A vizsgálatokban száz ikerpár vett részt, akiknek vérében rendszeresen mérték 1129 különféle fehérje szintjét. Ezzel párhuzamosan tesztelték vizuális memóriájukat és tanulási képességeiket, majd az eredményeket összevetették minden egyes vizsgált protein értékével. Így határozták meg, hogy az egyik fehérje, a MAPKAPK5 szintje csökken azoknál, akiknél a szellemi hanyatlás jeleit észlelték - olvasható a BBC hírportálján a vizsgálat eredményeit ismertető összefoglalóban.



Alzheimer kór


A MAPKAPK5 kémiai "üzenetvivő" szerepet tölt be a szervezetben, ám egyelőre nem világos, hogy milyen módon játszik közre a szellemi hanyatlásban. A kutatócsoport rámutat, az előrejelzések szerint 2050-re megháromszorozódik a demenciában szenvedők száma. Az első agyi elváltozások megjelenésétől számítva több mint egy évtized telhet el, míg teljesen kifejlődnek az Alzheimer-kór olyan tünetei, mint a súlyos memóriazavar vagy a személyiségváltozás. Jelenleg nincsenek olyan gyógyszerek, amelyekkel megelőzhető lenne az Alzheimer-kór, holott a betegek kezelését sok évvel a klinikai tünetek kifejlődése előtt kellene elkezdeni.

Forrás: Hirado

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!