Hihetetlen mértékben pazaroljuk az ételt!

2015. 06. 26.
Szerző: Szimpatika
Fejenként 180 kilogramm ételt dobunk a kukába évente, pedig a felesleges, de még felhasználható élelmiszert el is lehet cserélni.
Az Európai Bizottság egy korábbi felmérése szerint évente 95 millió tonna élelmiszer kerül a kukákba az EU 27 tagállamában, és ebbe a mezőgazdasági ételhulladékot és a kidobott halak mennyiségét bele sem számolták.

A veszteség 14 százalékát a vendéglátóhelyek pazarlása teszi ki, amelynek részben az az oka, hogy sok helyen nem lehet féladag ételt rendelni. A háztartásokban fejenként évente 180 kilogramm étel kerül a kukába.

El is lehet cserélni a felesleges ételt

2013 júniusától már Magyarországon is működik az ételcsere, amelynek lényege, hogy a még szavatos, felhasználható, de felesleges élelmiszert meg lehet hirdetni az interneten, és más ételre lehet elcserélni.



Kelemen Gábor, az Elemorzsia ételcsere oldal alapítója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: külföldi minták alapján indította el itthon is az élelmiszercserét. Ausztriában, Németországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban már elterjedt ez a fajta közösségi tevékenység, de mostanra a hazai oldalnak is több mint négyezer tagja lett.



Pénzt és időt takaríthatunk meg

Kelemen Gábor hangsúlyozta az ételcserével időt és pénzt is megtakarítanak a résztvevők. Példaként említette az egyik több gyermekes családot, akik több mint tízezer forintot spóroltak egy hónap alatt az élelmiszercserével.

Az oldal szigorú élelmiszer-biztonsági szabályrendszer szerint működik, a tagok saját érdeke és felelőssége, hogy ezt betartsák. Minden csatlakozó figyelmét felhívják arra, hogy egyénileg felelősek azért, hogy milyen élelmiszert ajánlanak fel és vesznek át.

Varga Judit, a Felelős Gasztrohős kezdeményezés alapítója a műsorban elmondta: fenntartható éttermekből alakítottak ki egy hálózatot, és a többi között tanácsadással segítik őket. Egyik céljuk az éttermi ételmaradék csökkentése.

Bujáki Csilla egészségtudatos csoporttag arról számolt be, hogy főleg a saját telkén megtermelt idénygyümölcsök cserekereskedelmét bonyolítja immár két éve. Szerinte egyre szélesebb körben terjed az egészségtudatosság, egyre többen ismerik fel annak fontosságát, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után.

Forrás: hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!