Vigyázat, a kilinccsel terjed a fertőzés!

2015. 06. 30.
Szerző: Palugyai István
Egy háztartásban élők könnyen elkaphatják egymástól a különböző betegségeket, vírusokat. A közös helyiségek, törölközők, edények használatánál a megfelelő higiéniai szabályok betartásával minimálisra csökkenthető a kockázat. A kilinccsel is könnyen terjednek a fertőzések – erre talált ki egy kreatív megoldást két fiatal.
Két hongkongi középiskolás, Sum Ming Wong és Kin Pong Li feltalálta a csíraölő kilincset. Az Intel pittsburghi nemzetközi műszaki-tudományos versenyén bemutatott és anyagtudomány kategóriában második díjat nyert találmány lényege, hogy a fiatalok titán-dioxiddal vontak be egy üvegcsövet, melynek belsejébe UV fényt adó LED-fényforrást szereltek. Az ibolyántúli fény hatására a titán-dioxid csíraölővé vált, és 99,8 százalékos hatásfokkal elpusztított minden, a cső külső felületére tapadt mikrobát – írja a Népszabadság Online.

Fotó: student.societyforscience.org
Az üvegcsövet megfelelően kilincsbe építve az ajtófogantyúk a közönséges fertőzések (influenza, nátha stb.) leggyakoribb terjedési útját is megállítanák. A diákok azt is megoldották, hogy egy speciális berendezés minden ajtónyitással és zárással áramot termel, és ez szolgáltatja az így állandóan világító kilincs elemének energiáját.

Fotó: hngn.com
A mindössze 13 dollárból kihozott csíraölő kilincs egyelőre csak jó ötlet, de remélhetően ennyiért a piac is fantáziát lát majd benne, különösen, hogy a technológiát korlátokba, mozgólépcsők és bevásárlókocsik kapaszkodóiba is beépíthetnék.

Forrás: Népszabadság Online

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!