Gyógyszert szed? Nem mindegy, mivel!

2015. 07. 04.
Szerző: Szimpatika
Egyes élelmiszerek a jóllakottság érzésén kívül más hatással is lehetnek szervezetünkre: gátolhatják, vagy akár fel is erősíthetik bizonyos gyógyszerek hatását. Ezekről a nem kívánt következményekről azonban sem az élelmiszerek csomagolásán, sem a gyógyszerek útmutatóiban nem emlékeznek meg.
A grapefruit „remek” példa arra, amikor egy élelmiszer – jelen esetben egy teljesen ártalmatlannak tűnő gyümölcs –, megváltoztatja a beszedett gyógyszer hatását. Az egyik gyógyszergyártó a 90-es években, azzal a jó szándékú tanáccsal látta el egyik készítményének szedőit, hogy a gyógyszert – ha tehetik – grapefruit levével együtt vegyék be, mivel a fanyar ízű gyümölcslé elfedi a gyógyszer kellemetlen ízét. A gyógyszercég – miután számos panasz érkezett a készítmény ajánlott adagolásával kapcsolatban – kivizsgáltatta termékét, s arra a megállapításra jutott, hogy a grapefruit leve drasztikusan megnövelte a gyógyszerből szervezetbe jutó hatóanyagok koncentrációját.



Az már régóta ismeretes, hogy az alkohol fogyasztása, a legtöbb gyógyszer szedése alatt ellenjavallt, ám ki gondolná, hogy az amúgy egészségesnek mondott tej és joghurt, csökkenti egyes antibiotikumok hatékonyságát. A gyógyszergyártó cégeknek a legtöbb országban törvények írják elő, hogy az egyes készítményeikhez mellékelt használati utasításban, feltüntessenek minden olyan információt, amelyet az adott gyógyszer és élelmiszerek egymásra való hatásáról tudnak.

„Ennek a kötelezettségnek kivétel nélkül eleget tesznek, ugyanakkor viszonylag kevés információ áll rendelkezésükre e téren, s további vizsgálatok szükségesek annak érdekében, hogy a kölcsönhatásokról többet tudjunk meg” – hangsúlyozza Ulrich Hagemann, a Német Gyógyszerkutató Intézet vezető munkatársa, a szakterült kiváló ismerője.

Nyugtatók és altatók

A témakörben talán a gyógyszerek és az alkohol összeférhetetlensége a legismertebb. Ennek ellenére sokan figyelmen kívül hagyják orvosaik intelmeit, s erős nyugtatók szedése idején sem hajlandók lemondani a röviditalok fogyasztásáról, vagy az ártalmatlannak gondolt sörözésről. Az alkoholtartalmú készítmények a központ idegrendszerre tompítóan hatnak, s felerősítik a hasonlóképpen működő nyugtatók hatását. A szeszesitalok, emellett a gyógyszerek felszívódását gátolhatják is: amíg a szervezet azzal van elfoglalva, hogy a „bedöntött” alkoholt feldolgozza, nincs energiája a gyógyszer hatóanyagának feldolgozására, ennél fogva a gyógyszer csak lényegesen később fejtheti ki hatását.

Kölcsönhatás az antibiotikumokkal

Az úgynevezett tetracyklin-csoportba tartozó antibiotikumok azonnal elvesztik hatásukat, amint tejjel vagy tejtermékkel egy időben kerülnek a szervezetbe. Az antibiotikumok hatóanyagai ugyanis reakcióba lépnek a tejjel, joghurttal, túróval, vagy sajttal, és az így keletkezett anyagnak esélye sincs, hogy felszívódjon, hanem hatástalanul távozik a végbélen keresztül. Az antibiotikumok mellett, a csontképzés érdekében szedett fluoridok sem működnek kalcium (ha úgy tetszik tejtermék) fogyasztása mellett. A tejjel bevett flourtablettáknak csupán töredéke kerül igazán hasznosításra. A szakemberek ajánlása szerint tehát antibiotikumok, fluoridok és biofoszfonátok szedése kizárólag vízzel történjen, s ezután legalább két órának kell eltelnie addig, amíg tejterméket is fogyaszthatunk.

Véralvadás-gátlók és ellenlábasaik

Az orvosok infarktus vagy műtétek után, véralvadásgátlók szedését írják elő lábadozó pácienseiknek, hogy az esetlegesen bekövetkező trombózist megelőzzék. A K-vitamin antagonista (ellentétes hatású) típusú véralvadásgátlók hatását csökkentik a K-vitamint tartalmazó élelmiszerek, ami kétségkívül egészségi kockázatokat jelent az érintetteknek. Ilyen hatású gyógyszer szedése mellett, tehát kerülendő a brokkoli, a saláta, a karfiol, a spárga, a spenót, a bab, a lencse, valamint a tojás sárgáját tartalmazó ételek, és a zsíros tejtermékek fogyasztása.

Koffein és antibiotikumok

A gyulladások idején szedett antibiotikumok, teljesen összeférhetetlenek a koffeintartalmú italokkal. Ennek értelmében kerülendő a kávé, a fekete-, zöld-, és mate tea (memóriajavító teakeverék), valamint a kóla fogyasztása is. Az antibiotikum ugyanis gátolja a koffein feldolgozását, s ennek eredményeképpen idegesség, erős szívdobogás, illetve alvászavarok szerepelhetnek a következmények listáján. A koffein emellett doppingszerűen hat a fájdalomcsillapító készítményekre is. A fájdalomcsillapítóból – koffeines környezetben – jóval kisebb adag elég ugyanannak a hatásnak az elérése érdekében. A vaspótló készítmények ugyancsak nem egyeztethetők össze a kávéval és „társaival”, valamint vörösborral sem.

A vasionok és az említett italok elegyéből, egy különösen nehezen oldódó elegy keletkezik a gyomorban, s ráadásul a bevitt vas, minden pozitív hatás nélkül kerül kiválasztásra a szervezetből. Az asztmás jellegű betegségek esetén javasolt, theophyllin-tartalmú gyógyszerek hatását is erősíti a szervezetbe bevitt koffein. Amennyiben e két anyag kölcsönhatását figyelmen kívül hagyjuk, nyugtalanságra, alvászavarra és erős szívdobogásra számíthatunk. Szintén nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a homeopátiás készítmények is vesztenek hatásukból kávé fogyasztása mellett.

Fájdalomcsillapító „lenullázva”

A friss gyümölcsökkel felturbózott müzli rendszeres fogyasztására, a táplálkozás-szakértők is elismerően csettintenek. Számos vitamin mellett, nagy mennyiségben tartalmaznak úgynevezett másodlagos növényi anyagokat, s emellett ballasztanyagokban is gazdagok, s ennél fogva megkérdőjelezhetetlen egészséges hatásuk. Az említett ballasztanyagok az emésztés során számos olyan káros anyagot kötnek meg, amelyek amúgy a bélfalon keresztül vérkeringésünkbe kerülnének. Amennyiben bizonyos gyógyszereket közvetlenül müzli, teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó élelmiszer, csonthéjas gyümölcsök fogyasztása előtt vagy után szedünk be, a ballasztanyagok a vékonybélben negatívan befolyásolhatják számos hatóanyag felszívódását.

Forrás: Webbeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!