Komoly betegségeket jelezhet a köröm

2015. 07. 09.
Szerző: Szimpatika
A különféle barázdák, foltok, a félhold alakja, mérete, az elszíneződések jelentenek-e valamit, mennyire vegyük őket komolyan? A műköröm rögzítésére használt vegyi anyagok okozhatnak-e torzulást, deformációt, a szervezetbe kerülve előidézhetnek-e betegségeket, allergiát?
Az emberi köröm állapota, formája, színe nem csak egyéni sajátosság, de különféle betegségek jele is lehet. A szokásostól eltérő jelenségek szervi bajokra, vitaminhiányra, hiányos táplálkozásra utalhatnak. Nem véletlen, hogy már az ókori kínai orvoslásban is végeztek körömdiagnosztikát.

Elváltozás a körmön: nem csak esztétikai probléma

Iván Anita körömdiagnoszta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában kifejtette, hogy a köröm alapján valóban sok minden megállapítható az egészségi állapotról. A barázdált köröm gyakori probléma, ami lehet vitaminhiány vagy emésztési gondok tünete, sőt valamilyen bőrbetegség is - például pikkelysömör - állhat a hátterében.



Hámló köröm általában hideg-meleg hatására alakulhat ki, ilyenkor külső-belső hidratációra van szükség. De a problémát kiválthatja valamely vegyszerre, vegyi anyagra való érzékenység is. A töredező köröm pedig mindig visszautal a vitaminhiányra, meszesedést, pajzsmirigy-megbetegedést is jelezhet, nőknél pedig altesti gyengeség vagy nőgyógyászati probléma is állhat a háttérben.

A körmön esetlegesen megjelenő foltok vagy a köröm elszíneződése is számos problémára hívhatja fel a figyelmet. Ha visszatérő fehér foltok vannak több körmön, az lehet cink- és magnéziumhiány következménye. A körmöt átszelő barna színű sáv vagy a köröm alsó részének megbarnulása a vesegyengeség jele lehet.

A halvány színű köröm vérszegénységre utalhat, a sötét rózsaszín vérbőséget jelezhet. A kékes árnyalatú köröm a gyenge keringés jele, a kék köröm szívzavart mutathat. Ha sárgás foltok jelennek meg a körmön, az egyértelműen gombás fertőzésre utal; ha zöldes, akkor bakteriális fertőzés áll a háttérben. Ilyenkor célszerű szakemberhez fordulni, mert antibiotikum-kúrára is szükség lehet.

Apostol Éva bőrgyógyász és kozmetológus mindehhez hozzátette: az életkorra is utal a köröm, a hormonális változások befolyásolják az állagát, fiatalon vagy tinédzserkorban más a köröm, mint egy idősebb személynél, mivel előrehaladottabb életkorban az ösztrogén hormon kevésbé van jelen, a klimax bekövetkeztével is szárazabbá válik a bőr és a köröm egyaránt.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!