Gyermekvállalás 34 felett

2015. 07. 09.
Szerző: Szimpatika
Elégedettebbek az idősebb korban szülővé válók, mint a fiatalon gyereket vállalók egy német kutatás szerint. A rostocki Max Planck Demográfiai Kutatóintézet hétezer résztvevő adatait elemezte ki. Ez alapján a 34 éves kor felett szülővé válók esetében jelentős mértékben növekszik az elégedettség mértéke a gyerek érkezése előtt és a születése évében.

A boldogság szintje a kiindulási érték felett marad a gyerekek 10-18 éves korában is. Nem úgy azoknál, akik 18-22 éves korukban váltak szülővé, náluk az elégedettség mértéke már a gyerek születése előtt csökkenni kezd, és sem a születés évében, sem a gyermek növekedésével nem emelkedik a szint a kiindulási érték fölé. Ez megfigyelhető a 23-34 év közöttieknél is, bár kevésbé határozottan.

A rostocki kutatók és a Kanadában lévő Nyugat-Ontario Egyetem szakértői a gyerekek számát tekintve is megfigyeltek eltéréseket az egyes szülőknél. Míg az első és második gyermeknél a szülők boldogságszintje azonos szinten mozog, a harmadik gyermek születése nem jár pozitív hatással, sőt inkább csökkenti az elégedettség szintjét. A kutatók azonban kiemelték, utóbbi megfigyelés statisztikailag jelentéktelen.

Az idősebb szülők nagyobb elégedettsége, valamint a harmadik gyerek születésével csökkenő boldogságszint "meglepően egzakt módon" tükrözi az ipari nemzetek elmúlt évekre jellemző trendjeit, a késői családalapítást és a három-, négy- és ötgyerekes családok számának csökkenését. Ezt a változást eddig az egyéni értékekkel és a család és hivatás összeegyeztethetetlenségével magyarázták.

A szakértők szerint más magyarázata is lehet a jelenségnek: "Aki másoknál megfigyelte, hogyan növekszik az elégedettség mértéke, ha a családalapítás idejét egy későbbi életszakaszra, a társadalmi és anyagi biztonság idejére tolják, és ha nem vállalnak kettőnél több gyereket, maga is hajlamos hasonlóan cselekedni".

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!