Rákhoz vezethet a rendszertelen alvás?

2015. 07. 23.
Szerző: Szimpatika
A hollandiai Erasmus Egyetem kutatói egérkísérletekben kimutatták, hogy a rendszertelen alvásrend rákot okoz. A Current Biology tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a váltott műszakban dolgozók esetében nagyobb valószínűséggel alakul ki daganatos betegség.
Úgy vélik, soha nem szabadna váltott műszakban dolgozni azoknak a nőknek, akiknek családjában nagyobb a mellrák kockázata, de azt is elismerték, további kutatásokra van szükség emberek körében állatkísérleteik igazolásához - olvasható a BBC News honlapján.


Az állatkísérletek adataiból az is kiderült, a rendszertelen alvás miatt az állatok 20 százalékkal súlyosabbak voltak, annak ellenére, hogy ugyanannyi ételt fogyasztottak, mint a kontrollcsoport.

Korábbi tanulmányokból már kiviláglott, hogy a váltott műszakban dolgozók és a légiutas-kísérők körében  magasabb a betegségek - mint például a mellrák - kockázata. A kutatók feltételezése szerint ennek egyik oka, hogy a szervezet belső ritmusa, belső órája felborul, ami növeli a megbetegedés veszélyét.

Legújabb állatkísérleteikben feltárták, az egerek hajlamosabbá váltak a mellrák kifejlődésére, ha belső órájuk hetente 12 órás késésben volt egy éven keresztül. Általában 50 hét után alakult ki náluk daganat, ám azon egyedeknél, amelyek alvásrendjét megzavarták, a daganat nyolc héttel korábban fejlődött ki.

"Ez az első tanulmány, amely egyértelműen kimutatja a kapcsolatot a fény-sötét ciklus krónikus megfordulása és az emlőrák között" - írták a szakemberek. Kutatási eredményeiket ugyan bonyolult emberekre kivetíteni, de úgy becsülték, hogy hasonló hatásokat feltételezve az ember 10 kilogramm súlytöbbletre tehet szert, vagy a rizikócsoportba tartozó nők esetében öt évvel korábban alakulhat ki daganat.

"Amikor egy családban nagyobb a mellrák kockázata, semmi szín alatt sem tanácsolnám, hogy ezek az emberek légiutas-kísérőként vagy váltott műszakban dolgozzanak" - hangoztatta Gijsbetus van der Horst az Erasmus Egyetem orvostudományi központjának szakembere.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!