Ilyen egyszerűen javíthatja memóriáját!

2015. 08. 08.
Szerző: Szimpatika
Egy amerikai kutatás szerint mozgáskoordinációs gyakorlatok végzésével jelentősen megnövelhetjük emlékezőképességünket.
Fára mászni a legtöbb gyerek szeret, azonban felnőttként már nem tud olyan vonzó lenni. Pedig érdemes lenne így is néha fára mászni, ahogy sok más régi mozgáskoordinációs gyakorlatot űzni. A kutatók eredményei alapján ugyanis a proprioceptív tréning drasztikus mértékben turbózza fel memóriánkat. Ezek olyan gyakorlatok, amelyekhez egyensúlyérzék, a mozgások térbeli és időbeli érzékelése, a mozgás pontosságának és gazdaságosságának kialakítása, a reakciógyorsaság, a ritmusérzék és az ügyesség szükséges.



Mindezekre a legjobb és legegyszerűbb példák az olyan gyerekkori elfoglaltságok, mint a fára mászás, a gerendákon egyensúlyozás valamint a játékos ugró- és szökdelő gyakorlatok.

A kutatás során a résztvevők egy-egy előadást halgattak végig számukra új területekről, majd teszteket írtak. Ezt kétszer is megtették, hogy látni lehessen a különbséget. A második alkalommal az előadás után az egyik csoport tagjai fára másztak, a másik csoport pedig jógázott. Nem véletlen esett a választás a jógára, hiszen köztudottan jó hatással van testi és lelki egészségünkre, de szinte semmi ahhoz képest, amit a fára mászással lehet elérni. A fára mászó csoport tagjai ugyanis átlagban 50 százalékkal jobb eredményeket értek el a teszten, mint a korábbi hasonló vizsgán.

Idősen persze az ilyen gyakorlatok végzése nem könnyű. Íme néhány olyan kevesebb mozgást igénylő tevékenység, ami javíthatja memóriánkat:
-rajzolás
-festés
-szobrászkodás
-fazekasság
-fafaragás 
-varrás 
-olvasás
-utazás

Forrás: HVG

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!