Óriási magyar áttörés az orvostudományban

2015. 08. 10.
Szerző: Szimpatika
Egy magyar találmánnyal küzdhet a világ a baktériumok ellen. A Budapesti Műszaki Egyetem professzora, Dr. Noszticzius Zoltán és kutatócsoportja környezetbarát fertőtlenítőt készített.
A magyar fejlesztésű szer elnyerte a Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize-díját is. Hatóanyaga a klór-dioxid. Az ebből készített oldat az emberi szervezetre egyáltalán nem ártalmas, viszont a gombákra, vírusokra és baktériumokra igen.

A szakember az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, kísérletekkel és számításokkal is igazolták, hogy a kis élőlényeket rendkívül gyorsan pusztítja, a nagyokat pedig megkíméli, tehát olyan szer, amely nem kémiai szelektivitással pusztítja el a kórokozókat, hanem méretszelektivitással.

Pontosabban, minél kisebb egy élőlény, annál gyorsabban fejti ki rajta végzetes hatását. Az úgynevezett behatási ideje ugyanis a mérettel négyzetesen arányosan nő. Tehát míg egy átlagos méretű, vagyis nagyjából egy mikrométer átmérőjű baktériummal a másodperc törtrésze alatt végez, a nagyobb sejtekben, például az emberi szerveket borító nyálkahártyán vagy a bőrszövet nagyobb sejtjeiben, csak lényegesen hosszabb idő alatt tud kárt tenni.

A szer különösen jól használható a szájüregi kezeléseknél. Meglepő talán, de a patogén baktériumok a legnagyobb koncentrációban a szájban fordulnak elő. Az oldatot különböző fertőtlenítésekre alkalmazzák a fogorvosok, például a gyökérkezeléseknél is.

Az új magyar találmány segítségével a klór-dioxid minden korábbinál nagyobb tisztaságban állítható elő. Az oldat a humán orvoslásban bőr, nyálkahártya és szájhigiéniás sterilizáló szerként használható. Ipari és egészségügyi területen pedig felületek tisztítására is alkalmas, azonban Dr. Noszticzius Zoltán reményei szerint hamarosan a belgyógyászat egyik fontos készítménye is lehet.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!