Nyári tippek kontaktlencséseknek

2015. 08. 12.
Szerző: Szimpatika
A kontaktlencse egyszerű, kényelmes megoldás a látás javítására. A nyári életmód és szokások azonban komoly kihívások elé állíthatják a kontaktlencsét viselőket: nekik különösen óvatosnak és gondosnak kell lenniük a vízparton.
A legfontosabb szabályokról dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa beszélt a Weborvosnak.

Szaporodó kórokozók
A kontaktlencsét viselőknek tisztában kell lenniük a víz melletti higiéniával. A szélsőségesebb időjárás és az árvizek miatt ugyanis egyre több vízben fejlődő kórokozó van jelen a környezetünkben. Ezek a kórokozók, beleértve az amőbákat, parazitákat, baktériumokat és vírusokat, veszélyeztetik a szem egészségét és akár vakságig fajuló komplikációkhoz is vezethetnek.

Panasz nélkül is fontos a kontroll
Az egész évben elvárható körültekintést a nyári hónapokban még komolyabban kell venni. A tisztítás és az előírt lencsecsere mellett elengedhetetlen a rendszeres szemész szakorvosi ellenőrzés, még panaszmentesség esetén is. Így korán felismerhetővé és elkerülhetővé válhatnak a gyulladások, fertőzések, és az esetlegesen súlyos következmények - hangsúlyozza dr. Tóth Eszter.

A kontaktlencse-viselés 9 szabálya
1. Ha lehet, ne kontaktlencsével menjünk a vízbe, vagy ha ez megoldhatatlan, viseljünk egynapos kontaktlencsét és úszószemüveget.
2. Ha természetes-, vagy uszodavízzel érintkeztek, ki kell venni a lencséket és másnap újat kell felhelyezni.
3. Az ápoló- és tárolószerek kiválasztásakor kövessük szemészorvosunk, kontaktológusunk tanácsát.
4. Kizárólag a kontaktlencse tárolására gyártott folyadékokban tartsuk a lencsét, a csapvíz erre nem alkalmas.
5. Mindig mossuk és szárítsuk meg alaposan a kezünket, mielőtt a szemünkhöz vagy a lencséhez nyúlunk. Adott esetben alkalmazhatunk kézfertőtlenítőt is.
6. Ne vegyük a lencséket a szánkba, vagy ne nyálazzuk be őket, hiszen a nyál tele van baktériumokkal.
7. A kontaktlencse kivétele után, de még a tároló folyadékba helyezése előtt tisztítsuk le a szennyeződéseket az ajánlott szerrel.
8. Figyelni kell a tárolótok tisztántartására és rendszeres cseréjére is. Használat után a tokot tisztító folyadékkal kell átdörzsölni, majd megszárítani. A tárolószert minden használat után ki kell önteni a tokból.
9. Az előírt hordási idő után is mindenképen újra kell cserélni a kontaktlencséket. A túlhordott lencse oxigénáteresztő képessége már lényegesen kevesebb, mint amire a szemnek szüksége van, ezért a szaruhártyán komoly elváltozásokat okozhat.

Forrás: Weborvos

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!