Nagyobb a szklerózis multiplex esélye, ha kevés a D-vitamin

Nagyobb a szklerózis multiplex kockázata azoknál az embereknél, akik genetikailag hajlamosak arra, hogy vérükben kevés a D vitamin - állapította meg egy nagy léptékű kanadai tanulmány.
Az eredmények, melyeket több tízezer európai származású ember genetikai profiljának tanulmányozásával kaptak, azt az elméletet támasztják alá, hogy a "napfényvitaminnak" köze lehet az idegrendszer gyógyíthatatlan megbetegedéséhez, a szklerózis multiplexhez - tudósított a BBC hírportálja.

A kutatók szerint valószínűleg környezeti és genetikai tényezők egyaránt szerepet játszanak a kór kialakulásában.
A D vitamin akkor képződik, ha a bőrt napsugárzás éri, ám egy része a táplálékból - többek között olajos halból, tojásból - származik. Világszerte több kutatás megerősítette, hogy minél kevesebb a napsütés egy országban, annál gyakoribb a szklerózis multiplex. Nem világos azonban, hogy a két jelenség között van-e ok-okozati összefüggés, mert ebben más tényezőknek is szerepük lehet.

A kanadai McGill Egyetem kutatói ezt az összefüggést kutatták, amikor megvizsgálták olyan európai származású emberek génkészletét, akik genetikailag hajlamosak arra, hogy vérükben alacsony legyen a D vitamin szintje, valamint olyanokét, akiknél nincs ilyen gén. Azt keresték, melyik csoportban valószínűbb a szklerózis multiplex előfordulása.
A kutatócsoport PLoS Mediceine című szaklapban közölt eredményei alapján szignifikánsan több volt a szklerózisos a genetikai hajlam miatt alacsonyabb D vitaminszinttel élőknél, mint azoknál, akik más génekkel rendelkeztek.

Forrás: BBC

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!