Visszafordítható és visszatartható?

Szerző: Szakszon Réka
Sokakat érint, mégis keveset beszélünk róla: a vizelettartási problémák komoly nehézségeket okozhatnak a hétköznapokban, a nyári időszakban pedig még inkább zavaróak lehetnek. Prof. Dr. Bánhidy Ferencet, a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettesét, a FEMMED Intézet orvos-igazgatóját az inkontinencia okairól, kezeléséről és egy újfajta kezelési módszerről kérdeztük.

Mit jelent pontosan az inkontinencia?

Inkontinenciának nevezzük a vizelettartási képtelenséget, ami több okból jöhet létre. Egyrészt anatómiai elváltozás miatt alakulhat ki a betegség: a hólyag alapja, vagyis a hüvely teteje, megcsúszik, lejjebb ereszkedik. Ezáltal a húgycső is megváltoztatja a kimeneti nyílásának a dőlésszögét, aminek következtében létrejöhetnek vizelettartási problémák. Másrészt idegrendszeri ártalomból, neurológiai betegségek, sérülések következtében is kialakulhat inkontinencia.

Milyen típusai vannak a vizelettartási nehézségeknek?

A terheléses, vagyis stressz inkontinencia esetében fizikai terhelés (emelés, tüsszentés, köhögés) hatására következik be a vizeletvesztés. Késztetéses (sürgősségi) inkontinenciáról akkor beszélhetünk, ha a vizeletelcseppentés fizikai aktivitástól függetlenül, nem elnyomható vizelési inger miatt következik be.

Hogy kezelhető az inkontinencia?

A kezelés módszerei is a vizelettartási nehézség típusától függnek. A stressz inkontinenciát a hólyag anatómiai visszaállításával, normál helyzetbe hozásával lehet gyógyítani. Bizonyos fajtájú késztetéses inkontinencia esetén azonban nem alkalmazható ez a fajta kezelés: ilyenkor gyógyszeres terápiával érdemes próbálkozni.

Milyen beavatkozásokkal érhető el anatómiai változás?

Eddig az inkontinenciát nagyrészt műtéti beavatkozással kezelték. Többfajta műtét létezik, de egyik sem nyújt 100%-os eredményt. De már létezik lézerterápia is, amely nem műtét, hanem egy 20-25 percig tartó ambuláns kezelés, amit aztán 2-4 hét múlva megismételnek. Ez azért is hatékony, mert a lézer nem vág, hanem a kezelőfej segítségével a lézersugár a hüvely hámján keresztül eljut a kollagénrostokig, aminek hatására a kollagén újraképződik, tulajdonképpen a szövetállomány megfiatalodik. Ezáltal egy feszesebb hólyagalap alakul ki, ami jobban meg tudja tartani a hólyagot, visszahelyezi egy magasabb szintre, és a vizelettartás sokkal biztonságosabb lesz, akárcsak fiatalkorban.

Mi az előnye a lézeres kezelésnek a műtétekhez képest?

A legnagyobb pozitívum, hogy ez nem egy műtéti beavatkozás, így nem igényel különösebb előkészületet: elegendő az egy éven belüli negatív citológiai lelet. A kezelésnek nincs szövődménye: nem jön létre olyan eltérés, ami hosszú távú következményeket, roncsolást vagy sérülést okozna a páciensnél. Nincs lábadozási idő, az ambuláns terápia után a hölgyek ugyanúgy élhetik az életüket, mint a kezelés előtt.

Milyen hátrányai lehetnek?

A kezelés hatékonysága egyéntől függően változhat, és az eredmény nem nyújt egész életen át tartó megoldást. A tapasztalatok szerint min. két évig megmarad ez az anatómiai állapot, de a kezelést időnként ismételni kell. A klinikai tanulmányok nagyon jó eredményeket mutatnak: 3 hónappal a kezelés után – ekkorra alakul ki teljesen az új, megfiatalodott kollagénréteg – a páciensek 70%-nál teljesen megszűntek a tünetek és 94%-uk jelentős javulásról számolt be.

Kiváltható a beavatkozás hüvelytornával?

A hüvelytornát a nőknek egész életükben végezniük kell, ha tartós hatást akarnak elérni. Embere válogatja, hogy ki az a páciens, aki hajlandó arra, hogy naponta kétszer 15-20 percet áldozzon az életéből arra, hogy a hüvely rugalmasságát fenntartsa. A tornával nagyon jó eredményeket lehet elérni, de a hüvelyben lévő rostoktól messze vannak az izmok, ezért nehéz meghatározni, hogy a torna mennyiben javíthat az inkontinencia problémán.

Milyen technikák vannak még?

Léteznek olyan eszközök, amelyeket a hüvelybe helyezve a hólyag lesüllyedését csökkenteni lehet. Ezek azonban általában zavarják a betegeket, és csak az idősebb korosztály számára lehet felhelyezni, akik nem élnek nemi életet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!