Egyre kevesebb tejet fogyasztunk

2015. 09. 16.
|
Gyermekkorunktól kezdve tudjuk, hogy a tej alapvető élelmiszerünk. A tej és tejtermékek fogyasztása fontos a szervezet fejlődése szempontjából, a benne lévő kalcium a csontváz és a fogak természetes építőköve. Ennek ellenére hazai viszonylatban a tejfogyasztásban csökkenő tendencia figyelhető meg, miközben a tejtermelés egyre nő.

A statisztikák alapján évről évre csökkenő tendenciát mutat a tejfogyasztás. A KSH* adatai szerint 2005-ben az egy főre eső 180 literrel szemben 2013-ban már csak 168 liter volt a tejfogyasztás tejegyenértékben mérve, vagyis az összes tejtermék fejenkénti fogyasztása tejliterre vetítve. A 2013-as adat tejtermékekre bontva az alábbiak szerint alakult fejenként: tejből 47 litert, joghurtból, kefirből, tejfölből 11,3 litert, míg például sajtból, túróból, tejporból és hasonlókból 5,6 kg-t ettünk és ittunk meg éves szinten.

A tejben és tejtermékekben található vitaminok és ásványi anyagok pedig fontosak a szervezetünk számára, például a kalcium a fiatalok csontjainak fejlődéséhez és erősödéséhez szükséges, idősebb korban a csontritkulás megelőzésében kap fontos szerepet. Ráadásul nagyon kedvező, kiegyensúlyozott, jól hasznosuló és felszívódó aminosav-összetétele van a tejnek, ahogy erre dr. Plósz János gasztroenterológus is rávilágított.

„A tejben található aminosavak az izomfehérje és a neurotranszmitterek, vagyis az ingerületátvivő anyagok felépítéséhez, valamint az anyagcsere folyamatokhoz szükségesek. Sokan vannak azonban, akik a laktózérzékenységük miatt kerülik a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket, pedig a már rágótabletta formában is elérhető laktáz enzim bevitelével ők is élvezhetik a tejtermékek jótékony hatásait” – mondta el a szakember.

Tejből pedig nincsen hiány: tavaly decemberben 359 ezer tehén egyenként átlagosan több mint 7100 liter tejet adott, a Tej Terméktanács tájékoztatása szerint a tejtermelés Magyarországon 2014-ben– egyes szakmai becslések szerint – meghaladta az 1,8 milliárd litert, ami az előző évhez képest 6%-os növekedést mutat. A  magyar termelők képesek fedezni a szükségleteket és a hazai feldolgozók által előállított minőségi tejtermékek a legkifinomultabb ízlésű fogyasztók igényeinek is megfelelnek.

(Amennyiben tünetei néhány napon belül a laktáz-enzim fogyasztása mellett sem enyhülnek, keresse fel kezelőorvosát!)

Forrás: KSH

Hozzászólások

czebe toth erzsébet

2015. 09. 17. 00:47
Kiváncsi lennék, hogy miért is kampányolnak a tej fogyasztás ellen,pl szójából készült valamit ajánlgatva helyette.
Régebben a tojás volt a halálos méreg aztán a különböző húsok a vaj és ki tudná felsorolni a különböző élelmiszeripari lobbik által támogatott "tudományos kutatási eredményként" feltüntetett blöfföket.

Csató Anikó

2015. 10. 03. 08:20
Én gyakran vennék tejet, ha kisebb kiszerelésben is kapható lenne. Sokszor egy pohárnyi is elég lenne valami ételbe ("iskolatej"), de már az is eseményszámba megy, ha félliteres dobozzal kapok valahol. Ha veszek egy litert, a háromnegyede a lefolyóban végzi. Miközben ezerféle ízesített tejjel tele vannak a boltok.

Tom Cleverman

2015. 10. 05. 23:11
"Vajon a tejet nem egy kémiai, biológiai és baktériumi koktélnak kellene-e hívni?"
Dr. Robert M. Kradjian, orvos
A tej és tejtermékek egészség-károsító hatásai
ez lenne a feketeleves?

Az egyik leger?sebb tévhit
Ki ne hallotta volna nap mint nap hogy "a tej egészséges" vagy "tápanyagokban gazdag", "a gyermekek számára fontos" stb... Sajnos az alábbiak szerint pont az ellenkez?je az igaz.
Kérem, fordítson egy kis id?t erre a cikkre. Mindig az váltja ki a legnagyobb megdöbbenést és kételyt, amit nem a többség hangoztat vagy csinál. Az alábbi tények nagyon befeketítik a tejet. Ha a fenti reklám szövegek igazak volnának, akkor könny? lenne igazolni a valódiságukat. Vegyük csak sorra ezeket a vizsgálati eredményeket!

Meghökkent? adatok
Ha a tej és tejtermékek valóban egészségesek, akkor minél rend-szeresebben fogyasztva bel?lük, az egészség annál kicsattanóbbá kellene hogy váljon. De a felmérések hidegzuhanyként hatnak és ennek az ellenkez?jét mutatják.

Dr. Robert M. Kradjian orvos a honlapján kifejti hogy a szakirodalom például 1988 és 1993 között 2700 tanulmányban foglalkozott a tejjel a "gyógyászat" címszó alatt. Ebb?l ? személyesen közel 500-at vizsgált meg. Ezt írta:
"Hogyan foglalhatnám össze ezeket a cikkeket? Még a borzalmas min?sítésnél is rosszabbak egy picivel. El?ször is, egy szerz? sem beszélt a tehéntejr?l mint egy mellékhatás nélküli kiváló ételr?l és mint 'teljes érték? étel'-r?l, mint ahogy azt az ipar elhitette velünk. A kiadott riportok f? fókuszában ezek voltak: bélgörcs, bélfert?zés, bels? vérzés, vérszegénység, allergiás reakciók csecsem?knél és gyerekeknél, valamint fert?zések mint például salmonella. Még baljóslatúbb a szarvasmarha fehérvér?ség vírusától való félelem, vagy a BIV (bovine immunodeficency virus) nev? szarvasmarha AIDS-szer? virusától, valamint a gyermek cukorbetegség el?idézésével való kapcsolatától. A tejben lev? vérrel és fehér (genny) sejtekkel, valamint a benne lev? kémiai anyagok, permetek egész sorával is foglalkoztak. Gyermekeknél ezek a problémák merültek fel: allergia, fül- és mandula fert?zés, ágybavizelés, az asztma súlyosbodása, bélvérzés, görcsök, és 1-es típusú cukorbetegség. A feln?tteknél a problémák inkább a szívbántalmak és ízületi gyulladás, allergiák, homloküreg gyulladás, és a sokkal komolyabb fehérvér?ség, meg a lymphoma-ban és rákban való közrem?ködése."

A tehéntej hatása a cukorbetegség el?idézésében
Finnország vezet az egy f?re es? tejfogyasztásban és ott a legnagyobb arányú az inzulin függ? cukorbetegek száma is. (forrás: New England Journal of Medicine - 1992. július 30.)
Finn, olasz, amerikai, japán, kínai tudósok kimutatták hogy a tehéntejben lev? fehérjék a szervezetet antitestek képzésére serkentik, amik a hasnyálmirigy inzulin-termel? béta sejtjeit tévedésb?l megtámadják és lerombolják, mert azok nagyon hasonlítanak bizonyos tej fehérjékre. Ezek a béta sejtek termelik az inzulint. Minél fiatalabb korban éri a testet ez a hatás, annál maradandóbb az elváltozás és annál nagyobb az esélye az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának azoknál, akik genetikailag gyengébbek. (Ennél a cikknél felhasznált összes forrásmunkát itt találja meg.)

Tejben sok a kalcium = er?s csontok?
Ez a tévhit a leger?sebb. Sajnos nem igaz! A tapasztalatok pontosan az ellenkez?jét mutatják.
Csak összehasonlításul az emberi tejben van a legkevesebb fehérje és 4-szer kevesebb kalcium van mint a tehéntejben, azaz a csecsem?knek csak ennyi kell.
Az angliai dr. Hegsted kimutatása szerint azokban az országokban messze nagyobb arányú a csontritkulásos esetek száma ahol igen jelent?s a tejtermékek fogyasztása. Ha valaki ezt genetikai okokra fogva eltussolná, akkor az országokon belüli, vagy ugyanazon népcsoportok más-más országból származó eredményei is ezt támasztották alá (pl kínai - hong kongi adatok stb).
Egy 1994-es ausztrál felmérés szerint a tejtermékeket rendszeresen fogyasztó id?sek körében kb kétszer annyian szenvedtek medence csonttörést mint akik nem fogyasztottak tejtermékeket. Egy még jelent?sebb Harvard tanulmány 12 éven át 77'761 n?t vizsgált meg: azoknál akik napi 3-szor ittak tejet nagyobb arányú volt a csontritkulás és több csonttörést is szenvedtek.

Az okok kett?s eredet?ek. A tejben lev? kalcium a szervezet számára egyrészt hasznosíthatatlan környezetben van. Másrészt az állati eredet? felesleges fehérje-mennyiség megnöveli a szervezet kalcium iránti szükségletét hogy semlegesítse a savas fehérjék lebontott részeit, ezáltal felemészti a csontokat. Egy életen át tartó, többnyire állati eredet? fehérjére (pl. tejtermékek, húsok) épül? táplálkozás lassan 'felfalja' a csontokat. Ezzel szemben a növényi eredet? fehérjére épít? táplálkozásnál jelent?sen er?sebb lesz a csontrendszer keménysége. Azaz az els? és legfontosabb étkezési lépés: visszafogni vagy megszüntetni az állati eredet? fehérjéket tartalmazó ételek fogyasztását, amik többek között a szívpanaszokat, magas vérnyomást okozhatnak és hozzájárulhatnak a rák keletkezéséhez is. Tehát az a mondás hogy a tej hasznos mint fehérje forrás, így nem igaz. Éppen emiatt (is) káros.

William B. Grant, Ph.D. az Alternative Medicine Review-ban kifejti hogy a kis zsírtaltalmú tej (ami még így is jelent?s mennyiség? fehérjét tartalmaz), is ártalmas, mert egyrészt a lecsökkentett méret? molekulák könnyebben bejutnak a vérkeringésbe, másrészt pedig az ilyen tejnek negyon kevés a B vitamin tartalma. Minden ilyen fehérje lebontásánál, a B vitamin hiánya miatt, hozzájárul a homocysteine felhalmozódásához, ami a szívpanaszokhoz vezet.

Dr. Julian Whitaker orvos, aki a világ egyik legolvasottabb egészségügyi hírrovatait ("Health & Healing") szerkeszti, ezt írta:
"...Ha azt akarod hogy er?s csontjaid legyenek, akkor ne igyál tejet... Az a kijelentés hogy a tej egészséges számodra, egy összehordott badarság. Míg a gyümölcsök, zöldségek és a teljes ?rlés? magok dokumentáltan lecsökkentik a szívroham, a magas vérnyomás és a rák esélyét, a széles körben hangoztatott tejtermékek egészséges hatása legjobb esetben is er?sen megkérd?jelezhet?. Valójában a tejtermékek egyértelm?en összefüggésbe hozhatók a csontritkulással, szívpanaszokkal, elhízással, rákkal, allergiákkal és a cukorbetegséggel.
A tejtermékek mindennek mondhatók, csak egészségesnek nem."

Váladék-termel?dés, légúti nehézségek, allergia, bélgörcs
Dr Norman W. Walker szerint nagyon könny? felismerni a legnagyobb tejfogyasztókat: ?k azok akik legtöbbet szenvednek a megnövekedett nyálkatermel?dés miatt, pl. 'folyó orr', sok krákogás, nehezebb légzés.
A tej allergiái bizonyos gyermekeknél jelentkeznek a leghevesebben: szinusz problémák, asztma súlyosbodása, hasmenés, vas hiány (a tehéntej sokkal kevesebb vasat tartalmaz mint az emberi tej) okozta vérszegénység és er?s bélvérzés, fáradtság, viselkedés-zavarok formájában. A hat éven aluliak krónikus fül fert?zésének kb 40 %-át a tej allergiái okozzák dr. Julian Whitaker orvos szerint.

Tüd?rák, vastagbél-rák, petefészek-rák
A tej maga nem okoz rákot, de el?segíti olyan környezet megjelenését a szervezetben, ami a rákos sejtek kialakulásának kedvez. Yasuo Kagawa, japán biokémikus 1978.-ban egy tanulmányban a következ? megdöbbent? adatokat közölte:
Míg 1950 és 1975 között Japánban az egy f?re es? tej és tejtermékek fogyasztása 38%-al n?tt, addig a szívrohamok száma 35%-al n?tt, a mellrákos esetek száma 77%-al emelkedett, a vastagbél rák is 77%-al n?tt, a tüd?rákos megbetegedések száma pedig 300%-al növekedett. Természetesen minden nem írható csak a tej számlájára, de az adatok valóban megdöbbent?ek.
1989. április 15.-én a Nemzetközi Rák Magazin beszámolt a Roswell Parkban 569 tejfogyasztó és 569 kontrol egyén vizsgálatáról. A tanulmány szerint kétszeres volt a tüd?rák, 3,1-szeres volt a petefészek-rák, 2,49-szeres a prosztata-rák megjelenésének az esélye a tejfogyasztóknál.
Norvégiában 1422 személyt vizsgáltak 11 és fél éven át. Azok körében akik naponta 2 vagy több pohár tejet ittak 3,5 szeresen több volt a nyirokszervi rákos megbetegedések száma, amit az okozhat hogy bizonyos állati fehérjék emésztésénél antigén (ellenanyagképz?) fehérje-töredékek keresztül jutnak a bélrendszer nyálka-membránjain.

A tejcukor (laktóz) érzékenység, allergia
Az emberi test 4-5 éves korig termel tejcukrot lebontó enzimeket, majd er?sen beszünteti az ilyen enzimek termelését. Ki az az épesz? eml?s, aki még ezután is "szopni" akar? Az állatvilágban ez ismeretlen, csak az emberek fogyasztanak kés?bb is tejet, ráadásul egy más fajét.
A sötét, vagy fekete b?r? emberek rendkívül túlérzékenyek a tejcukorra. Legkevésbé a fehérb?r?ek érzékenyek, persze egyénenként különböz?en. Feltevések szerint az emberiség kb fele túlérzékeny a tejcukorra, akiknél ez hasmenést, er?s gáztermelést, hasi görcsöket válthat ki.

Baktériumok
Ezek egész garmadája, veszélyesebbnél veszélyesebb fajtái kerülhetnek, vagy szaporodhatnak el a tejben.
Csak néhány a legtöbb bajt okozók közül: salmonella, E. coli, staphylococcus, TBC, BLV ("bovine leukemia virus") a szarvasmarha fehérvér?ség vírusa (ez az amerikai tehenek 3/4-ében benne van), a sejtfal nélküli paraTB (vagy másnéven MAP "Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis") vírus, ami a legújabb tanulmányok szerint a "gyógyíthatatlan" (emberi) Crohn-kór okozója (az USA-ban tömegesen fert?z), stb.
A két leghírhedtebb tehénbetegség a BIV ("bovine immunodeficiency virus") ez a "gyógyíthatatlan tehén AIDS", meg a BSE ("bovine spongiform encephalopathy"), ezek terjedését máig is vizsgálják. Ez utóbbi vírus okozta a "kerge-kórt".

Az egyetlen dolog ami a vírusok és az ember között van az a pasztörizáció (15 másodpercig 72 °C) . Sajnos ez nem nyújt tökéletes védelmet. India az egyetlen nagy tejfogyasztó ország, ahol a Crohn-kór ismeretlen, mert ?k forralják a tejet. De az alább említett IGF-I-re a forralás sem jelent teljes védelmet. Angliában a boltok polcairól vett tejek akár 25%-ában is találtak paraTB vírust szezontól függ?en, Irországban 19%-ában. Azaz a pasztörizáció bizonyíthatóan nem ad kell? védelmet!
A tudósokat rendkívül megdöbbentette egy kanadai, majd egy orosz riport, akik el?ször mutatták ki az emberi testben a BIV (a "szarvasmarha AIDS") ellen formálódott antitestecskéket. (A kutatók számos fert?z? betegség jelenlétét úgy tudják csak kimutatni, hogy a szervezet bizonyos antitesteket hozott létre ellenük, tehát jelen vannak már.)
Elképeszt? még rágondolni is, hogy ez a vírus már leküzdötte a fajok közötti lépcs?t.

Mellrák, prosztata-rák
Ha eddig a tej még nem lett volna elég rossz, Monsanto, a kémiai mammutcég és az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellen?rz? Hivatal még inkább azzá tette, mert ez utóbbi engedélyezte a szintetikus rBST ("recombinant bovine somatotropin", ami másnéven az rBGH, "recombinant bovine growth hormone") nev? genetikailag létrehozott tehén hormont, ami kb 10-25%-al megnöveli a tej termel?dését. Az ezzel kezelt tehenek teje 2 - 10 szeresen több IGF-I hormont ("insulin-like growth factor-I") is tartalmaz. Ez a növekedési hormon a sors szeszélyéb?l teljesen megegyezik az emberiével. Az IGF-I ugyan nem okoz rákot, de mint nemkívánatos adalékanyag kimutathatóan el?segíti a rákos daganatok növekedését. A legújabb kutatási eredmények szerint a legnagyobb IGF-I koncentrációval rendelkez? n?knél 7-szeresen megnövekszik a mellrák esélye, a férfiaknál meg 4-szeresen a prosztata-rák esélye, továbbá megnövekszik a vastagbél-rák esélye is mert az IGF-I egy része képes behatolni a bélbe, ugyanis a tej kazein jelenléte meggátolja a teljes emészthet?ségüket. A baj nem jár egyedül, a tehenek egészsége szintén megviseli a kapott szintetikus hormonokat, t?gy-fert?zést okozva. A gazdák kénytelenek antibiotikumokat adni a jószágoknak, ami szintén belekerül a tejbe.

Robert Cohen a könyvében neveket említve, dokumentumokkal is igazolja, hogy Monsanto milyen mértékben hamisított meg mérési eredményeket az rBGH egészségre kifejtett hatásairól, félrevezetve számos tudóst és a nyilvánosságot.

Két FOX tévés riporter (Steve Wilson, Jane Akre) nyíltsága miatt elveszítette állását Floridában, mert Monsanto nyomására a FOX tv menesztette állásaikból. A riporterek a szarvasmarha növekedési hormon sötét oldalát tervezték bemutatni. E két riporter pert indított a tévéállomás ellen és meg is nyerték azt 2000. augusztus 18.-án. Egy év múlva Goldman Környezetvédelmi díjat is nyertek azért az er?feszítésükért, amit az rBGH egészségre való hatásainak nyilvánosságra tárásában fejtettek ki.

Daniela

2015. 10. 07. 12:02
mióta nem fogysztom sok panaszom elmúlt, de a szüleim mindenbe beleteszik, ők sokat betegek

Szóljon hozzá!

Augusztusi AKCIÓ

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. augusztusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el

Legutóbbi hozzászólások

Édesszájú férfiak

A túl sok cukrozott üdítőital, sütemény és más édesség fogyasztása növeli a depresszió kockázatát férfiaknál - derítették ki brit ...
Halfon Zoltan
tegnap 15:38
figyelmébe: Ön bármilyen pénzügyi nehézségben van? Szüksége van egy kölcsönre, hogy törölje az adósságait? Szándékozik-e növelni ...

Érelmeszesedés elleni vakcina. Pro és kontra

A szív- és érrendszeri betegségek még mindig a vezető halálokok közé tartoznak. Egy magyar kutató érelmeszesedés elleni vakcináját ...
tony mark
2017. 08. 21. 23:18
Az én nevem tony jel én vagyok hitel kölcsönadó i kínálnak kölcsön a társaság és az egyéni alacsony aránya 3% akkor lépjen kapcsolatba ...

A fülzúgás okai és kezelése

A fülzúgás vagy a fülcsengés sokak életét megkeseríti, mivel visszatérő vagy szűnni nem akaró formában jelentkezik. Csendes ...
Jean Carlos
2017. 08. 21. 11:14
Szüksége van egy kölcsönre, hogy vállalkozást indítson, vagy fizesse meg a számláit és vállalati pénzügyeit ingatlanokra és bármilyen ...

Szorult helyzetben – a hashajtók helyes használatáról

A székrekedés olyan probléma, amivel gyakorlatilag mindenki találkozik legalább egyszer élete során, de mégis kevesen beszélnek róla. Mivel ...
Zsuzsanna
2017. 08. 20. 20:57
Mindent kipróbáltam,jelenleg a Naturvarázs port használom,lassan 8éve.Nagyon hatásos,de azt gondolom,hogy kiszáritott a gyógynövény,és ...

Lúgosító zöldségek, gyümölcsök, gabonák és tejtermékek

Annak érdekében, hogy hatékonyan elsajátítsuk a lúgosító életmódot, ismernünk kell azokat a táplálékokat, melyek lúgosítják vagy ...
Ludányi Emőke
2017. 08. 17. 17:46
Össze vagyok zavarva:a cikk szerint a köles az erősen savas gabonák közé tartozik,a hozzászólások szerint lúgosít:mi az igazság?-jó ...

Besenyei Péter: El kell fogadni, ha nem sikerül

Júliusi magazinunkban interjút olvashatnak Besenyei Péterrel, azonban helyhiány miatt nem tudtuk közölni a teljes beszélgetést. Most itt a ...
Mrs. Farida Stephen
2017. 08. 16. 17:36
Jó nap regisztrált magánpénz-kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítséget nyújtanak az emberek, cégeknek, akiknek ...

Fullajtár Andrea: „Rosszul tűröm az igazságtalanságot”

Most írja a doktori disszertációját, közben a Színművészeti Egyetemen tanítja a színészek következő generációját, esténként pedig a ...
MATTY
2017. 08. 16. 13:47
Matty vagyok Chicago-ból, és itt vagyok ezen az oldalon, hogy köszönetet mondj Dr.Akpada-nak a jó munkához, amit a kapcsolatom ...

A borderline személyiségzavar

A borderline személyiségzavarról igen sokat lehet manapság hallani, ám a legtöbben teljesen hibásan használják a fogalmakat, így a ...
Andrea Rice
2017. 08. 10. 13:45
Hello, Te vagy az USA-ból, Dubaiból, Kanadából, Ausztráliából vagy az Egyesült Királyságból egy nagyon valódi hitelt keresve ...

Online urológus

Az online rendelések hasznáról, hátulütőiről, és a magyar férfiakat érintő problémákról kérdeztük Dr. Kulcsár Dánielt, a soproni ...
viki
2017. 08. 10. 10:34
Kerem segitsen. Nem tudom mit tegyek, sajnos volt nogyogyaszati TOT SZALAG MUTETEM ES NEM SIKERULT, MAJD KISZEDTEK 25 NAPJA A SZALAGOT , ES SAJNOS ...

6 természetes orvosság a vérnyomás gyors csökkentésére

A hagyományos megoldás erre a szinte növekvőjárvány-szerű betegségre egyszerűen csak annyi, hogy az orvosok még több ...
Eross Jozsef
2017. 08. 09. 17:24
Nekem 160/140 mar a hazbol sem merek kimenni csak szdelgek mint a pipe.